Sari direct la conținut

Cauta cu Google, dar nu oricum!

In 9 ani, Google a trecut de la un simplu motor de cautare deschis de doi studenti la o afacere planetara care pune acum la dispozitie o multime de alte instrumente precum: google talk , google mail, google adsense, google adwords , google analytics.

Functia de cautare ramane cea mai folosita, chiar daca o multime de optiuni de cautare sunt necunoscute majoritatii utilizatorilor. Unele functii de cautare pot fi de mare folos in momentul in care se urmareste rafinarea listei de rezultate obtinute:

* Un citat sau o fraza pot fi cautate fie cu ajutorul ghilimelelor („in acest mod”) sau cu semnul minus intre cuvinte (in-acest-mod)

* Google nu intelegea inca de la inceput unele caractere speciale cum ar fi de exemplu #, dar acesta nu mai este cazul acum. De exemplu, acum cativa ani o cautare pentru C# revela sute de rezultate nefolositoare, dar nu mai este cazul acum.

Cu toate acesta mai exista anumite caractere pe care acest motor de cautare nu le recunoste ca fiind distincte. De exemplu, daca veti introduce (t.) sau (t-) sau (t^) rezultatele vor fi acelesi de fiecare data.

* Google are o solutie si pentru cazul in care utilizatorul nu stie cu precizie un anumit numar pe care il cauta. Introducand de exemplu (2000..2005) – adica doua puncte intre cifre – motorul va gasi rezultatele relevante pentru 2000, 2001, 2002 si asa mai departe pana la 2005.

* Un alt instrument interesant pentru vorbitorii de limba engleza este operatorul „define” care permite cautarea definitiei cuvantului cautat.

De exemplu, introduceti cuvintele (define: hdd) si unul dintre rezultate va fi: „is an abbreviation for Hard Disk Drive” (o abreviere pentru Hard Disk Drive).

O varianta mai „soft” a operatorului „define” este sa introduceti pur si simplu

in campul de cautare cuvintele „what is….” (ex: what is hdd)

* Google va cauta toate cuvintele introduse, chiar daca nu veti introduce semnul „+” intre cuvinte. Exista si posibilitatea de a utiliza operatorul „OR” (care functioneaza numai varianta cu litere mari) si care va ajuta sa gasiti unul dintre elementele cautarii.

O alta posiblilitate este cea cu paranteze si caracterul „|”. Astfel intr-o cautare de genul restaurant (pizza | spaghete) vor fi afisate paginile care contin cuvantul „restaurant” si cel putin unul dintre celelalte doua cuvinte.

Integral in Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro