Sari direct la conținut

FMI: Dublarea pensiilor si majorarile salariale – masuri care nu au la baza politici bine elaborate

HotNews.ro

Majorarea pensiilor pentru 2008 ar putea fi justificata, insa decizia de dublare a nivelului pensiilor in urmatorii doi ani pare nesustenabila. Aceasta este una dintre concluziile misiunii Fondului Monetar International (FMI) dupa vizita recenta efectuata in Romania, potrivit Rompres.

Astfel de masuri, spun expertii FMI subliniaza nevoia unei strategii de reforma coerenta care sa tina cont de evolutiile demografice si migratia fortei de munca. Institutia internationala mai atentioneaza ca anuntata majorare a salariilor de la 1 ianuarie 2008 ar trebui facuta cel putin pe la jumatatea anului viitor, pentru a preveni potentialele presiuni inflationiste.

In afara de problema pensiilor, unde decizia de dublare a nivelului acestora in urmatorii doi ani este considerata a fi lipsita de coerenta, expertii internationali avertizeaza din nou asupra cresterilor salariale din economia romaneasca.

Analistii FMI spun ca reducerea ponderii in Produsul Intern Brut (PIB) a cheltuielilor cu salariile din sectorul public nu este bazata pe politici bine elaborate si, de fapt, proiectul de buget nu pare sa includa alocari pe masura cresterilor salariale anuntate, conform NewsIn.

Reprezentantii institutiei financiare cred ca majorarea salariala in sectorul public prevazuta pentru 1 ianuarie 2008 este inoportuna si propun ca aceasta sa aiba loc cel putin la jumatatea anului, pentru evitarea presiunilor inflationiste.

Accentuarea deficitului de cont curent si majorarea costurilor salariale lovesc in competitivitatea economica

Oficialii FMI sunt de parere ca si in acest an, cresterea cheltuielilor de consum o va intrece in mod semnificativ pe cea economica. Astfel, pentru acest an, FMI atentioneaza asupra adancirii deficitului de cont curent si estimeaza ca valoarea acestuia se va situa la 14% din produsul intern brut, nivel prognozat si pentru 2008.

“Un motiv de ingrijorare este si faptul ca intrarile de capital sunt din ce in ce mai putin directionate catre investitii straine directe, ceea ce alimenteaza datoria externa neta. Cu toate acestea, datoria externa neta a Romaniei este moderata comparativ cu datoriile multora dintre noile state membre UE”, se arata in raportul FMI, citat de NewsIn.

Avertismentul este extins si catre competitivitatea costurilor salariale pe plan extern, intrucat politicile prea relaxate din sectorul public incep sa aiba repercusiuni si asupra sectorului privat. Volumul exporturilor este apreciat pozitiv, o evolutie imbucuratoare fiind aceea a mentinerii trendului de exporturi de bunuri cu o valoare adaugata mai mare.

Tensiunile politice impiedica rezolvarea dificultatilor generate de productivitatea scazuta

Nu in ultimul rand, institutia financiara subliniaza accentuarea diferentei dintre veniturile si cheltuielile la nivel de tara. Avansul rapid al cheltuielilor pune presiuni asupra productivitatii, mai ales pe piata muncii.

In opinia FMI, procesul dezvoltarii de reforme structurale necesare pentru inlaturarea dificultatilor privind productivitatea mai scazuta a fost impiedicat de tensiunile de pe scena politica din Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro