Kosovo si problema iraniana, pe agenda discutiilor dintre Putin si Sarkozy
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si omologul sau rus, Vladimir Putin, au reusit sa ajunga, miercuri, la Moscova, la un compromis pe teme asupra carora au avut anterior pozitii diferite.
In timpul discutiilor bilaterale purtate la Kremlin, cei doi sefi de stat au subliniat necesitatea unei cooperari economice mai stranse intre Franta si Rusia, in special in domeniile nuclear si al aeronauticii.
Pozitiile celor doua tari au devenit mai apropiate in ceea ce priveste tema dosarului nuclear iranian, Sarkozy salutand „vointa de cooperare” a rusilor in aceasta chestiune.
„Este un lucru important faptul ca presedintele Putin a declarat ca va coopera in problema iraniana, la doar catvea zile de la vizita sa la Teheran”, a spus seful de stat francez in cadrul unei conferinte de presa la care a participat alaturi de omologul sau rus.
„Ulterior, poate sa existe o divergenta de analiza, insa ceea ce este foarte importanta, este vointa de cooperare. Este o problema care priveste intreaga planeta”, a adaugat Sarkozy.
Sarkozy vrea o solutie fara umilinte in problema Kosovo
De asemenea, in discutiile celor doi lideri a fost abordata si problema Kosovo. Sarkozy este de parere ca e foarte important ca Europa sa ramana unita, in dosarul provinciei. „Am gasit la presedintele Putin dorinta de a nu inchide usa unei solutii care sa permita evitarea umilintelor”, a declarat Sarkozy.
„Am vorbit despre o pista care ar putea permite, in cele din urma, apropierea punctelor de vedere ale partilor”, a explicat el.
Declaratia lui Sarkozi a fost facuta in contextul in care Franta accepta independenta totala a provinciei, in timp ce Serbia si aliatul sau rus refuza categoric o astfel de solutie. Moscova a amenintat ca isi va folosi dreptul de veto la ONU in aceasta problema.
Franta si Rusia au pus bazele unei noi colaborari
Putin si Sarkozy au ajuns la o intelegere si in cazul investitorilor francezi care sunt interesati sa preia participatii la companiile mari din Rusia, precum Gazprom, asa cum si Rusia a investit in grupul european EADS.
„Franta are o politica transparenta si doreste reciprocitate, pentru ca este normal daca prietenii rusi vor sa investeasca in companii din Franta, ca si companiile franceze sa doreasca acelasi lucru”, a afirmat Sarkozy.
Presedintele francez l-a invitat pe ”viitorul presedinte rus”, care urmeaza sa fie ales in martie 2008, sa participe la momentul lansarii rachetei rusesti „Soiuz” de la Centrul spatial Kourou din Guyana franceza.
„Am lansat doua invitatii, una viitorului presedinte rus, sa participe la momentul lansarii de la Kourou, si cea de-a doua pentru presedintele Putin sa viziteze Franta dupa expirarea mandatului sau”, a afirmat acesta. „As fi foarte bucuros ca Vladimir sa fie invitatul meu la Paris”, a aprecizat liderul francez.
La finalul discutiei, Sarkozy si Putin au vorbit despre situatia drepturilor omului in Rusia, in special despre asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, si despre conflictul din Cecenia.
Cei doi sefi de stat s-au declarat multumiti de cooperarea dintre cele doua tari, Sarkozy calificand discutia ca fiind „destinsa, aprofundata si directa”.