Sari direct la conținut

UE sustine o magistrala petroliera care ar ocoli Rusia

HotNews.ro

Bruxelles sustine initiativa presedintilor Ucrainei, Lituaniei si Poloniei, aprobata de conducerea Azerbaidjanului, privind crearea unei magistrale de tranzit pentru transportul petrolului caspic in Europa cu ocolirea Rusiei, anunta Nezavisimaia gazeta.

Proiectul, evaluat la 1.3 miliarde de dolari, va fi sustinut financiar de companii europene. Expertii vad in acest demers inceputul formarii unei noi organizatii energetice de tranzit, care sa reuneasca tarile Baltice, precum si cele din regiunea Marilor Neagra si Caspica.

In opinia cotidianului citat, participand la proiecte energetice comune cu tarile UE, Ucraina rezolva, practic, principala ei misiune strategica – integrarea in UE. Unul din aceste proiecte vizeaza contruirea unui ramificatii suplimentare, europene, la oleoductul Odessa-Brody, petrolul urmand sa fie furnizat de Azerbaidjan si, posibil, de Kazahstan.

Pe parcursul realizarii proiectului, treptat vor fi cuprinse combinate de prelucrare din toate tarile participante. Analistul Valeri Nesterov, de la Troika Dialog se declara sceptic in privinta sanselor de realizare a proiectului.

In primul rand, explica el, nu sunt precizate sursele de aprovizionare, in al doilea rand, petrolul azer este de calitate superioara marcii rusesti Urals, care se prelucreaza la Intreprinderile din Europa de stat si este mai scump cu 90 de dolari pe baril.

„In plus, se impun investitii suplimentare in reutilarea uzinelor de prelurare”, spune Nesterov. Petrolul va fi de doua ori descarcat in porturi, ceea ce pune in dificultate intreg procesul de transport. Si nu trebuie excluse nici riscurile politice.

Nesterov este de parere ca proiectul prezentat la Vilnius poate juca, pana la urma, rol de „stimulent pozitiv” pentru Rusia, determinand Moscova sa treaca la realizarea celei de-a doua etape a sistemului de transport care ocoleste sistemul baltic – spre Primorsk.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro