Nezavisimaia gazeta: UE s-a trezit implicata in scandalul dintre Bucuresti si Chisinau
Bucurestiul a cerut explicatii oficiale legate de refuzul de a permite intrarea pe teritoriul Moldovei a trei delegatii oficiale din Romania, motiv pentru care presedintele Traian Basescu si-a anulat vizita la Chisinau, sustine Nezavismaia gazeta in editia sa electronica.
In acest sens, ambasadorul moldovean la Bucuresti a fost convocat la Ministerul de externe al Romaniei, unde i s-a comunicat ca incidentul scandalos va fi supus dezbaterii la sedinta comisiei de colaborare UE – Moldova, care-si va desfasura lucrarile saptamana viitoare.
Intamplarea de la granita romano-moldoveneasca, despre care se vorbeste nu doar la Bucuresti si Chisinau, dar si la Bruxelles, precizeaza publicatia, s-a petrecut la 12 octombrie. Conctactat de ziarul mentionat, liderul fractiunii social-democrate din parlamentul de la Chisinau, Dumitru Braghis, a relatat ca in acea zi spre capitala Moldovei se indreptau sapte delegatii din tara vecina.
Patru, cele invitate la sarbatoarea vinului, au trecut fara probleme frontiera. Celelalte trei (circa 30 de oameni), dupa ce au stat 10 ore in fata barierei coborate, au facut drum intors spre Bucuresti.
In opinia lui Braghis, au fost incalcate legile moldovenesti, in baza carora „locuitorii statelor UE au drept de intrare fara viza in Republica Moldova”. In plus, a observat deputatul, nepermitand accesul cetatenilor romani invitati de primarul Chisinaului, „autoritatile moldovene au demonstrat o lipsa evidenta de respect fata de statul vecin”.
Braghis nu are nici o indoiala ca granicerii moldoveni au actionat din ordinul direct al conducerii tarii.
Mai mult, spune el, „Voronin nu a luat in calcul consecintele internationale ale unui asemenea pas, el a vrut doar sa se razbune pe primarul Chisinaului, care a castigat alegerile locale in pofida vointei prezidentiale”.
Intr-adevar, explica Nezavisimaia gazeta, Dorin Chirtoaca, unul din liderii partidului radical de dreapta, a carui lozinca principala este unirea Moldovei cu Romania, a fost ales in vara acestui an primarul orasului, desi Voronin personal i-a indemnat pe locuitorii capitalei sa voteze pentru candidatul promovat de formatiunea lui politica, partidul comunistilor.
In cadrul acelui scrutin, comunistii au pierdut nu doar la Chisinau, dar si in multe alte orase ale tarii. Expertii au interpretat verdictul urnelor drept un semnal de alarma pentru comunisti in general, si pentru liderul lor, in special: in aceste conditii, pierderea parlamentarelor din 2009 este floare la ureche.
Or, viitoarele alegeri sunt foarte importante pentru Voronin: in Moldova, aminteste publicatia, presedintele este ales de parlament.
Iar faptul ca alegatorii din Chisinau au sustinut, in persoana lui Chirtoaca, un partid pro-roman, lasa de presupus ca intr-un viitor nu indepartat puterea va trece de la partidele de stanga la cele radicale de dreapta. Aceasta perspectiva, crede Braghis, reprezinta, de altfel, principala explicatie a interdictiei de a intra in Moldova a delegatiilor din Romania.