Sari direct la conținut

Presa despre modificarea Codului Penal

HotNews.ro

Deputatii au adus 120 de modificari Codului Penal care ii pun pe anchetatori in imposibilitatea de a strange probe impotriva infractorilor, afirma Evz. Parlamentarii au modificat Codul de procedura penala printr-o ordonanta trimisa spre promulgare presedintelui tarii, astfel incit probarea marilor fapte de coruptie este mult ingreunata, noteaza Cotidianul. De aceste modificari vor beneficia “pestii mari” – gen George Copos, Dinu Patriciu, Adrian Nastase, Decebal Traian Remes sau Zaher Iskandarani , scrie Gandul. Conform noilor reglementari, ziaristii risca pana la 7 ani de inchisoare daca fac publice inregistrari din faza de urmarire penala, iar interceptarile telefonice se vor putea face numai dupa anuntarea celui banuit de comiterea unei infractiuni, noteaza Romania libera.

„Deputatii au adus 120 de modificari Codului Penal. Cele mai multe ii pun pe anchetatori in imposibilitatea de a strange probe impotriva infractorilor.

Camera Deputatilor a adoptat, saptamana aceasta, cu o rapiditate uimitoare, un set de peste 120 de modificari la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, care, daca vor intra in vigoare, ii vor pune pe procurori in imposibilitatea de a strange probe impotriva infractorilor pe care ii ancheteaza.

Printre mijloacele de proba care vor deveni inutile, daca nu chiar imposibil de obtinut, se numara perchezitiile domiciliare si interceptarile sau inregistrarile de convorbiri.

Perchezitia, cu voie de la infractor

Procurorul nu va mai avea voie sa perchezitioneze locuinta unei persoane pe care o cerceteaza pentru comiterea unei infractiuni decat dupa ce ii va cere acesteia sa ii puna la dispozitie, de buna voie, obiectele sau documentele care o acuza.

Anchetatorul va putea solicita judecatorului un mandat de perchezitie doar daca este refuzat de presupusul infractor.

Practic, in situatia unui omor in care anchetatorul nu a gasit arma crimei, dar banuieste ca aceasta se afla in locuinta suspectului principal, conform legii adoptate de parlament, procurorul va fi pus in situatia de a se adresa oficial ucigasului si de a-i cere sa-i puna la dispozitie arma cautata.

Acest amendament a fost introdus de Comisia juridica a Camerei Deputatilor pe motiv ca ar exista un „vid legislativ” in materie”, noteaza Evz.

„Parlamentarii au modificat Codul de procedura penala astfel incit probarea marilor fapte de coruptie este mult ingreunata. Ordonanta a fost trimisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu.

Modificarile aprobate marti sint varianta mutilata a Ordonantei de Urgenta nr. 60 din 2006, elaborata de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, prin care se operau citeva modificari la Codul penal si la cel de procedura penala. Parlamentarii nu au fost de acord cu schimbarile facute de ea si, initial, au propus o lege de respingere a ordonantei.

S-au razgindit cind si-au dat seama ca poate fi mult mai utila o noua reformulare a ordonantei, corespunzator viziunii lor despre justitie. Asa a aparut aceasta ultima forma, votata marti de parlamentari, care a ajuns la Cotroceni pentru promulgare.

Noul document schimba radical procedurile privind probatoriul si este posibil ca marile dosare de coruptie aparute in ultima vreme sa piarda principalele probe, in special inregistrarile audio si video, chiar inainte de ajunge in instanta.

Ultimele retusuri au fost realizate de parlamentari in urma cu doua saptamini, cind s-a cerut si Ministerului de Justitie analizarea acestei variante a OUG 60″, scrie Cotidianul.

„Inculpatii din dosarele grele au primit un cadou din partea deputatilor cu ocazia a doua manifestari care s-au desfasurat chiar ieri: „Ziua europeana a justitiei civile” si “Ziua usilor deschise”. Concret, parlamentarii au votat o serie de modificari la Codul penal si la Codul de procedura penala, prin care au lasat deschise portile inchisorilor.

De aceste modificari vor beneficia “pestii mari” – gen George Copos, Dinu Patriciu, Adrian Nastase, Decebal Traian Remes, Zaher Iskandarani s.a. – ,

adica invinuiti sau inculpati in dosare cu prejudicii foarte mari sau in care probatoriul este realizat si in baza interceptarilor. Legea a fost deja trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei.

Prima modificare importanta se refera la faptul ca judecatorii nu mai pot acorda autorizatii de interceptare decat dupa ce procurorul a dispus inceperea urmaririi penale impotriva unei persoane. Dar, dupa cum se stie, o asemenea masura trebuie adusa imediat la cunostinta persoanei care a devenit invinuit”, noteaza Gandul.

„Indiferent de culoarea politica, deputatii au votat modificarea Codului de procedura penala. Conform noilor reglementari, ziaristii risca pana la 7 ani de inchisoare daca fac publice inregistrari din faza de urmarire penala.

Conform altui amendament, interceptarile telefonice se vor putea face numai dupa anuntarea celui banuit de comiterea unei infractiuni. Mai mult, perchezitiile se vor face cu instiintarea celui cercetat, dupa ce ii ceri respectuos sa prezinte de bunavoie probele ce-l incrimineaza”, scrie Romania libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro