Sari direct la conținut

Incredibila poveste a lui Costica Argint: infractorul roman protejat de legile italiene

HotNews.ro

Un subofiter de la IJP Vrancea sustine ca SPP s-a interesat abia vineri dimineata de Costica Argint. In schimb, SPP sustine ca stia de miercuri cu cine are de-a face.

Costica Argint (51 de ani) a fost condamnat in Romania in 2002 la 3,6 ani de inchisoare pentru vatamare corporala grava. Acum zece ani, in 1997, fusese implicat intr-un scandal in comuna Gagesti din judetul Vrancea. Doi oameni au suferit leziuni grave: un ochi scos si o ureche taiata.

Inca din timpul cercetarii penale, Argint fuge in Italia unde isi ia avocat si obtine statut de refugiat, pe motiv ca a fost persecutat etnic in Romania. Fost vicepresedinte al Partidei Romilor, Argint declara si acum ca a fost discriminat in tara pentru ca e tigan. De acum incolo insa, incepe insa o adevarata comedie juridica, avand ca protagonisti statul italian si politistii romani.

Interpol-ul, neputincios in fata azilantului Argint

Seful compartimentului urmariri de la Inspectoratul Judetean de Politie Vrancea, subcomisarul Daniel Popescu, sustine ca a facut tot ce i-a stat in putere sa-l inhate pe Argint.

„Am solicitat in 2006 prin Interpol date despre Costica Argint, iar italienii ne-au raspuns ca nu il pot trimite in Romania deoarece infractorul are statut de refugiat politic”, a declarat Popescu pentru HotNews.ro.

La cererea de extradare, autoritatile italiene raspund ca nu-l pot trimite in Romania pe Costica Argint deoarece a obtinut intre timp statutul de azilant. „Intrebarea este daca mai este valabila calitatea de azilant in interiorul Uniunii Europene, cata vreme Romania a devenit din 2007 stat membru”, spune subcomisarul Popescu de la IJP Vrancea.

El sustine ca este de datoria Ministerului de Externe sa lamureasca acesta situatie pentru a stabili daca Argint poate fi adus acum in tara.

Argint scapa si de mandatul european de arestare

Tentativele esuate de extradare s-au consumat inainte de aderarea la UE. Dupa 1 ianuarie 2007, politistii vranceni au sperat sa-l aduca pe Argint in Romania cu un mandat european de arestare. A doua zi dupa integrare, politistii cer Tribunalului Vrancea un mandat, care avea sa fie emis in iulie 2007.

Si de aceasta data, Argint scapa gratie legilor italiene. Autoritatile romane afla ca mandatul european nu poate fi pus in aplicare pentru ca statul itaian a adus un amendament la decizia cadru a Consiliului Europei referitoare la aplicarea mandatelor. „Amendamentul spune ca statul italian aplica mandatul european de arestare doar pentru infractiuni comise incepand din luna august 2002.

Or, Argint comisese fapta in 1997”, afirma subcomisarul Popescu. Politistii vranceni sustin ca statul roman si-a epuizat toate mijloacele legale in incercarea de a-l aduce pe Argint in tara pentru a-si executa pedeapsa.

Subcomisarul Popescu il descrie pe Costica Argint ca pe un infractor de drept comun, fiind condamnat si inainte de 89 pentru vreo 5 infractiuni, inclusiv pentru viol: „Totaliza la un moment dat vreo 13 ani si 6 luni de inchisoare”. A executat insa doar o parte din condamnari, unele fapte fiind amnistiate printr-un decret emis de Ceausescu prin 1988.

IJP Vrancea: SPP ne-a intrebat vineri dimineata cine este Argint

Ramane un mister: cum a trecut Costica Argint de filtrul SPP, ajungand, in calitate de lider al tiganilor din Italia, la intalnirea cu premierul Tariceanu. Un posibil raspuns vine tot de la politisti. SPP a sunat abia vineri dimineata la IJP Vrancea ca sa se intereseze: voi ce stiti despre Costica Argint? Contactat de Hotnews, purtatorul de cuvant al SPP, lt.

Bogdan Onea, a declarat ca Serviciul de Paza si Protectie stia cu cine are de-a face. Intrebat daca SPP a sunat la IJP Vrancea vineri dimineata, la doua zile dupa intilnirea de la Ambasada, pentru a se interesa despre Costica Argint, purtatorul de cuvant al SPP a raspuns eliptic: „E greu de spus. Nu. Pentru ca se stia”.

A batut la usa si l-au primit

Si Calin Popescu Tariceanu sustine ca SPP-ul fusese informat de prezenta lui Argint in Ambasada, dar ca nu a putut sa refuze prezenta lui pentru ca nu a vrut „sa apara impresia ca ii dam pe rromi la o parte, deoarece s-ar fi speculat”. Argint a declarat pentru Realitatea TV ca nu fusese invitat, dar ca i s-a spus ca intrarea este libera.

„A venit o persoana pe care nu o cunosc, m-a intrebat cine sunt, i-am spus, i-am aratat legitimatia. A vorbit nu stiu cu cine si a venit si mi-a spus: “intrarea este libera, puteti sa intrati'”, a afirmat Costica Argint.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro