Sari direct la conținut

Cele mai frecvente simptome pentru persoanele sub 50 de ani ca să meargă la analize pentru cancerul la colon

HotNews.ro
Testarea prin colonoscopie este recomandat să înceapă la vârsta de 45 de ani și chiar mai devreme în cazul celor care prezintă factori de risc , Foto: © Dmitry Kalinovsky | Dreamstime.com
Testarea prin colonoscopie este recomandat să înceapă la vârsta de 45 de ani și chiar mai devreme în cazul celor care prezintă factori de risc , Foto: © Dmitry Kalinovsky | Dreamstime.com

Sângerarea rectală, durerea abdominală și modificări ale obiceiurilor intestinului au fost identificate ca fiind cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon la adulți într-un nou studiu citat de Businees Insider.

Boala afectează din ce în ce mai mulți adulți, deoarece ratele de cancer de colon la persoanele sub 55 de ani au crescut semnificativ de la mijlocul anilor 1990.

Între 2011 și 2019, ratele au crescut cu 1,9% pe an la persoanele mai tinere de 55 de ani, potrivit cercetărilor existente ale Societății Americane de Cancer.

Deși cazurile au crescut în toate grupele de vârstă sub 50 de ani în această perioadă, cea mai mare creștere a fost observată la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Rata cancerului de colon pentru persoanele din această grupă de vârstă a crescut cu aproximativ 70% din 1999 până în 2020, potrivit datelor Centrelor pentru Controlul Bolilor.

Simptome

Cercetătorii au folosit date din 81 de studii din șase țări, care au implicat aproape 25 de milioane de persoane sub 50 de ani cu cancer de colon cu debut precoce.

Scopul lor a fost de a determina ce simptome erau cele mai frecvente, ce semne îi expun pe pacienți la cel mai mare risc de cancer de colon și cât timp le ia pacienților să primească un diagnostic de cancer de colon.

  • Sângerarea rectală este primul mare semn de alarmă, avertizează specialiștii.
  • Aproximativ 40% au avut dureri abdominale, al doilea cel mai frecvent simptom.
  • Modificări ale obiceiurilor intestinului au fost al treilea cel mai frecvent simptom, și au inclus constipație, diaree sau alternanța diareei sau constipației.
  • Al patrulea cel mai frecvent simptom în SUA a fost diareea, dar în studiile din țările din afara SUA, acesta a fost pierderea poftei de mâncare, se arată în studiu.

Nu este clar dacă o diagnosticare timpurie ar îmbunătăți rezultatele, dar riscul ca cancerul să devină avansat crește în timp, potrivit studiului.

Autorii au sugerat că, având în vedere prevalența sângerărilor rectale și a durerilor abdominale la pacienții cu cancer de colon, medicii ar trebui să le ia întotdeauna în considerare înainte de a respinge un pacient cu aceste simptome.

Experții încă nu știu ce se află în spatele creșterii numărului de cazuri de cancer de colon, dar alimentele ultraprocesate, contaminanții din mediul înconjurător și obezitatea, printre altele, sunt considerate posibile cauze, potrivit Businees Insider.

Situația din România: „În ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, cu forme grave de cancer”

Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de cancer – unii dintre ei cu forme avansate de boală – a crescut la această unitate sanitară. Nu se poate însă preciza cifra exactă a acestor pacienţi tocmai pentru că încă nu este gata Registrul Naţional de Cancer, a precizat specialistul.

„Într-adevăr, am observat şi noi că în ultima vreme apar mulţi pacienţi sub 50 de ani, şi din păcate unii dintre ei cu boli grave.”, a explicat dr. Mircea Savu.

Cele mai întâlnite cancere în ultima perioadă, din experienţa medicului Mircea Savu, la Institutul Oncologic Bucureşti: cancerele pulmonare, cancerele esofagiene şi cancerele digestive, acestea din urmă fiind legate de modificarea obiceiurilor alimentare, spune dr. Savu.

„În ceea ce priveşte cancerele, să le spunem global, digestive, adică esofag, stomac, rect, colon, cancerul colo-rectal e un amestec care de fapt trebuie mai bine definit pentru că există mai multe forme de cancer colo-rectal, sunt legate de modificarea obiceiurilor alimentare, din păcate”, a precizat acesta.

Ce se poate face pentru prevenţie? Colonoscopie, în primul rând, spune medicul.

„Haideţi să luăm exemplele unor ţări în care sistemele de sănătate sunt foarte performante. Şi aici aş numi Israelul. Ei au nişte reguli foarte stricte, având în vedere că au cea mai mare incidenţă a cancerului de colon în lume, acolo este absolut obligatoriu la persoanele trecute peste 50 de ani să facă o colonoscopie.”, explică acesta.

Incidenţa cazurilor de cancer va creşte în toată lumea în perioada viitoare, spune Dr. Savu. Medicul vorbeşte despre importanţa ambulatoriului de specialitate şi de rolul său în preluarea presiunii de pe spitale, dar şi despre necesitarea reformării sistemului de sănătate. (foto: Dmitry Kalinovsky | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro