„Așa va arăta tot restul vieții mele? Nimic nou?" De ce suntem infideli chiar și când avem o relație fericită
Adesea, când vine vorba despre infidelitatea celuilalt suntem inflexibili pe când, în privința propriei infidelități vom manifesta mai multă înțelegere față de context, motive, trăiri personale. Mitul romantismului incurabil este provocat de această noțiune că și oamenii fericiți pot să înșele, fiindu-ne greu să acceptăm că nevoile sexuale pot fi mai importante decât relația emoțională sau familia. De ce suntem infideli dacă suntem într-o relație fericită?
Își pierde monogamia din relevanță?
Monogamia există în natură, așa cum, de altfel, există și femele din diverse specii care caută multipli parteneri. Dar natura pare să încline balanța în direcția poligamiei pe linia evoluției noastre. Între mamifere, 9% dintre specii sunt monogame, iar între primate doar 29%.
Din punct de vedere a reproducerii sexuale, o femeie își poate atinge potențialul maxim de conceput copii cu un singur partener. Un bărbat însă, poate concepe un număr nelimitat de copii cu multiple partenere. Și totuși, acest aspect nu explică și nici nu justifică poliginia, respectiv cuplarea unui bărbat cu un număr mare de femei.
Poliginia se referă la căsătoria/uniunea dintre un bărbat și mai multe femei, iar poliandria este căsătoria/uniunea unei femei cu mai mulți bărbați. Interesant este faptul că 2% din populația globului se află în uniuni sau căsătorii poligame.
Chiar și cu aceste statistici, căsătoria monogamă presupune fidelitatea sexuală. Cum însă infidelitatea nu este o raritate, întrucât cei doi parteneri (fie că sunt neștiutori în legătură cu relațiile extraconjugale ale unuia sau ambilor) continuă să locuiască împreună și să se afișeze social ca fiind un cuplu, vorbim adesea despre o fidelitate socială.
Totodată, să nu uităm că monogamia înseamnă un partener pe viață. Respectiv, odată ce am întreținut raporturi sexuale cu o persoană ar trebui să nu mai avem alți parteneri de-a lungul vieții. Cum acest lucru nu se întâmplă, vorbim despre o monogamie serială – suntem fideli sexual unui partener atâta timp cât avem o relație.
Povești vechi și noi despre infidelitate
„Tatăl meu s-a recăsătorit când noi, copiii din prima căsnicie, eram adolescenți. A și îmbătrânit alături de cea de-a doua soție și a murit cu doi ani în urmă. Despre despărțirea de mama, știm că nu se înțelegeau din multe puncte de vedere și că mama îl bănuia de infidelitate, fără însă a fi sigură. Tata a murit la 75 de ani, iar după decesul lui, cea de-a doua soție a cunoscut-o pe amanta pe care tata a avut-o… se pare toată viața. Povestea a șocat-o. Tata proiecta o înaltă ținută morală, era critic și judicativ la adresa celor infideli, tranșant când vine vorba despre vulnerabilitățile naturii umane. Și totuși, era un infidel.” povestește Carmen, 43 de ani, din Iași.