Sari direct la conținut

VIDEO Armata ucraineană prezintă un „coșmar al invadatorilor ruși”: „Poate trage cu precizie chirurgicală”

HotNews.ro
Unul dintre lansatoarele multiple de rachete MARS II primite de ucraineni, Foto: Captura video
Unul dintre lansatoarele multiple de rachete MARS II primite de ucraineni, Foto: Captura video

Armata ucraineană a publicat o înregistrare video cu o armă despre care afirmă că este un coșmar pentru trupele rusești de invazie, aceasta având o rază de acțiune mai mare decât sistemele HIMARS primite din partea Statelor Unite.

Înregistrarea a fost publicată de ministerul Apărării de la Kiev, acesta notând că sistemul MARS II primit de Ucraina din partea Germaniei este un „coșmar al invadatorilor ruși”.

„Ceea ce vedem aici nu este un [lansator multiplu de rachete] M270 american sau britanic. Aceasta este versiunea germană, așa-numitul MARS II. Acest echipament și-a demonstrat [eficacitatea] foarte bine”, afirmă militarul ucrainean care face prezentările în înregistrarea video.

Întrebat să explice de ce, militarul afirmă că deoarece țelul principal al lansatorului este „distrugerea cu lovituri de o precizie aș zice chirurgicală a concentrărilor de trupe, echipamente, depozite, puncte de realimentare, centre de comandament” rusești.

„Iar asta este diferența dintre armele de fabricație sovietică și armele de tip occidental, fiindcă permit lovituri de precizie chirurgicală cu eficiență maximă”, subliniază acesta.

Militarul explică apoi că, potrivit specificațiilor tehnico-tactice, raza de acțiune a sistemelor MARS II este de 84 de kilometri și că precizia lor este de „plus/minus” 7 metri. Spre comparație, rachetele primite de ucraineni pentru sistemele HIMARS pot lovi ținte aflate la o distanță de 70 de kilometri, deși lansatoarele americane în sine au o rază maximă de acțiune de 270 de kilometri.

„Distrugem inamicul pe pământ ucrainean”, subliniază militarul Kievului, adăugând apoi că lansatoarele germane au dat dovadă de eficiență maximă și că operatorii lor sunt foarte mulțumiți de ele.

Armata ucraineană are acum 4 lansatoare multiple de rachete

După cum explică și soldatul ucrainean în înregistrare, lansatoarele MARS II sunt variante modificate ale sistemului M270 de fabricație americană, ele fiind dotate, printre altele, cu un sistem avansat de control a focului dezvoltat de Airbus Defense.

Germania a promis la începutul lunii iunie că va trimite Ucrainei mai multe astfel de sisteme din depozitele sale militare, 5 ajungând la Kiev până pe 1 septembrie.

Guvernul condus de Olaf Scholz a anunțat ulterior că va continua să furnizeze lansatoare MARS II forțelor armate ucrainene, menținându-și însă decizia de a nu le aproviziona și tancuri.

La fel ca în cazul sistemelor HIMARS, și lansatoarele MARS II au o rază de acțiune mai mare însă aceasta depinde de muniția folosită, în timp ce rata de tragere este de 12 rachete în 60 de secunde.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a anunțat marți că forțele Kievului au primit încă un lansator multiplu de rachete pe lângă modelele deja aflate în dotarea sa, sistemul LRU de fabricație franceză.

„Al 4-lea frate din familia Mâinii Lungi (n.r. o referință la lansatoarele multiple de rachete primite de Ucraina), LRU din Franța a sosit în Ucraina. Armata ucraineană este acum și mai puternică pentru a descuraja și distruge inamicul. Aceasta este rezultatul prieteniei vizibile dintre Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron”, a anunțat Reznikov pe Twitter.

„Frații” la care făcea referire ministrul ucrainean sunt sistemele HIMARS primite de Ucraina din Statele Unite pe 23 iunie, lansatoarele M270 trimise la Kiev de către Marea Britanie la jumătatea lunii iulie, cele MARS II văzute în noua înregistrare video și lansatoarele Lance Roquette Unitaire antemenționate.

Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro