Sari direct la conținut

Terasele fără autorizație din Herăstrău prosperă în plin război al statului cu ele. Cum explică Clotilde Armand

HotNews.ro
Parcul Herăstrău, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Parcul Herăstrău, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a declarat în mod sistematic contra restaurantelor și teraselor din Parcul Herăstrău. Cârciumile de top sunt în același loc. HotNews.ro a întrebat-o ce se întâmplă.

  • Legea prevede că ți se pot confisca banii făcuți când ai funcționat ilegal. Dar sistemul ”fac o firmă nouă” pe care mut restaurantul este întâlnit pe scară largă, spune primarul.

Parcul Herăstrău este în administrarea Primăriei Generale a Capitalei, iar consecința este că toate autorizațiile de construire sunt date de către această instituție, explică Clotilde Armand într-un interviu pentru cititorii HotNews.ro.

”Singurul lucru pe care pot să-l fac, este legat de autorizațiile de funcționare. Și atunci, ca să rezolv problema pe partea asta m-am axat, să condiționez în mod legal obținerea autorizațiilor de funcționare de o autorizație de construire”, spune Armand.

Legea prevede confiscarea banilor făcuți ilegal. „Dar aplicarea este greoaie”

O altă pârghie legală este confiscarea veniturilor realizate în perioada în care tereasele au funcționat ilegal.

„Ce pot să fac și fac este să procedez la confiscarea veniturilor care sunt realizate în perioada în care a funcționat teresa fără autorizație de funcționare. Avem în curs confiscarea a 20 de milioane lei”, spune primarul.

Procedura este însă anevoioasă și implică cooperarea mai multor instituții, precizează primarul. Pașii enumerați de Clotilde Armand:

  • „Cum facem asta? Poliția locală se duce la terasa respectivă și constată că funcționează fără autorizația de funcționare și face un proces verbal. Acest proces-verbal, bineînțeles că administratorul refuză să-l semneze, refuză să-l primească, trebuie să-l trimitem prin poștă, prin executor”.
  • ”Procesul verbal este contestat în instanță și toată nebunia asta durează poate șase luni, nouă luni. Procesele le câștigăm în mod sistematic. Singurul lucru pe care îl fac ei este să câștige timp”.
  • „Apoi, facem al doilea proces verbal care constată că tot funcționează fără autorizație de funcționare”.
  • „Toate veniturile care au fost realizate de această terasă-restaurant, între aceste două procese verbale, conform legii pot fi confiscate. Ca să procedăm la confiscare trebuie în primul rând Poliția Economică să vină și să calculeze cât au fost aceste venituri”.

Relația cu poliția economică

Primarul spune că, în timp, s-a reglat și colaborarea dintre autorități.

„Ne rugăm de ei (de poliția economică, n.r.), la început a fost dificil, dar acum ei vin mai ușor. Am fost primul UAT care a trecut prin toate aceste procese și a durat un pic până am reușit să le punem la punct și să avem contribuția/cooperarea tuturor instituțiilor de stat”, a explicat Clotilde Armand.

Pasul următor implică ANAF-ul, care trebuie să confiște aceste venituri. Dar, și aici, apar dificultăți, potrivit primarului.

Sistemul „fac o firmă nouă” este întâlnit pe scară largă

„Au fost niște ANAF-uri care au acceptat, dar și ANAF-uri care au tras de timp ș.a.m.d. După ANAF-ul se sesizează și acceptă, se face confiscarea. Ce pot să vă spun este că în momentul în care ANAF se implică și face asta, aceste filme în general închid. Atunci reușim să mergem până la capăt”, a explicat primarul.

Problema este că se deschid alte firme, care fac același lucru, mai spune edilul. Armand descrie un sistem general, la nivel de Sector 1:

  • „Avem restaurante care sunt foarte zgomotoase, unde în fiecare weekend este o altă firmă care organizează evenimente, pentru a evita sistemul de confiscare pe care vi l-am descris”.

De ce în Herăstrău e mai bine

Din acest punct de vedere, în Herăstrău, spune Armand, e mai bine, pentru că terenul este închiriat de stat prin contracte și nu se poate schimba contractorul, cu o firmă nouă.

  • „În Parcul Herăstrău lucrurile stau un pic mai bine, pentru că aceste terase sunt pe terenul concesionat de ALPAB unei anumite persoane/firme și nu pot schimba firma” .
  • „Dacă firma aceasta nu mai poate să opereze pentru că are conturile oprite de ANAF, în mod normal nu poate să vină altă firmă”.
  • „Acum suntem într-o situație juridică unde ne asigurăm că firma care are contractul de concesiune cu ALPAB nu poate să subîncheieze la o altă firmă. Adică suntem într-un proces juridic pentru a împiedica aceste firme de a continua să opereze niște terase când nu au autorizație de funcționare”.

„Autorizația de funcționare include și autorizația ISU!”

Clotilde Armand crede că legislația trebuie modificată, astfel încât Primăria să poată închide restaurantele care funcționează ilegal.

„Trebui să avem puterea pur și simplu să închidem, să nu permitem accesul în restaurant, în tersasa care nu are autorizație de funcționare dacă suntem sesizați și este în pericol adevărat”, consideră ea.

„Atenție, autorizația de funcționare include și autorizația ISU! Adică noi suntem în situația în care știm că o terasă nu are autorizația de funcționare, noi nu le-am dat permis să funcționeze, nu vreau să reamintesc de un caz dramatic, noi sesizăm și Poliția municipală, și Poliția națională, dar nu avem voie prin forță să împiedicăm accesul în aceste clădiri și atunci este o problemă. Funcționează pe proprie răspundere”, a explicat primarul.

O altă propunere este să scrie pe fațada restaurantelor că funcționează fără autorizație.

Primarul spune că patronii au „o aroganță greu de descris”

„Știți cât de puternice sunt aceste terase și localuri? Câte presiuni am primit? Adică e un război foarte dificil. E o presiune, o aroganță greu de nedescris”.

„Nu le pasă deloc de faptul că nu le dăm autorizația, ei tratează cu mare dispreț tot procesul. Sunt persoane care vin să-mi spună că nu este o idee bună să încerc să rezolv problema asta, că acolo sunt niște oameni puternici care dețin aceste terase și este un război care îmi va atrage doar probleme și niciun fel de beneficiu”, a mai spus Clotilde Armand în interviul acordat HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro