De ce nu izbucnesc proteste în Rusia, la fel ca în China sau Iran? O analiză pe scurt
Profesorul și istoricul Serghei Radcenko afirmă într-o analiză succintă că motivul pentru care în Rusia nu izbucnesc proteste în masă precum în China sau Iran nu are de-a face cu predispoziția rușilor pentru autoritarism.
„Cel mai important factor este cel economic. Rușii nu se descurcă grozav dar, comparativ cu unde se aflau în urmă cu 20 de ani, ei sunt relativ bine”, afirmă acesta într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.
El amintește că PIB-ul Rusiei pe cap de locuitor este în prezent de 5 ori mai mare decât era în urmă cu două decenii, ajungând la peste 12.000 de dolari.
„Impactul sancțiunilor este simțit iar inflația crește, dar acum nu este cu adevărat ca în anii 1990. În anii 1990 orașul în care am trăit (în Orientul Îndepărtat Rus) suferea zilnic de pene de curent, absența apei calde și, adesea, a celei reci, și nimeni nu îl bombarda”, relatează el.
Radcenko spune de asemenea că Rusia este o societate moderat represivă:
„Știm de exemplu că activiști curajoși și onești ca [Alexei] Navalnîi și [Vladimir] Kara Murza sunt în închisoare și există legi care să bage pe oricine în închisoare pentru motive inventate. Dar oamenii își pot vedea în mare parte de viață ca înainte, dacă nu supără”.
Rușii încă nu resimt pe deplin repercusiunile războiului
Radcenko afirmă de asemenea că viața cotidiană în Rusia are un anumit grad de normalitate, spre deosebire de China de când a izbucnit pandemia de COVID-19.
„Așadar, viața merge înainte, mai mult sau mai puțin ca anterior. Excepția este bineînțeles că unii sunt încorporați să moară în Ucraina. Dar, crucial, numărul încă este mic” raportat la populația totală a Rusiei, subliniază acesta.
Istoricul născut în Rusia afirmă de asemenea că regimul lui Vladimir Putin este ajutat și de faptul că starea de fapt cu războiul e într-o anumită măsură încă nouă.
„Războiul a început în februarie, în urmă cu o eternitate, dar realitatea sa nu s-a făcut încă simțită de tot. În parte, acest lucru are de-a face cu ce spuneam mai sus: viața merge mai mult sau mai puțin înainte ca anterior iar războiul este ceva ce se întâmplă departe, nu aici și acum”, afirmă el.
Serghei Radcenko subliniază de asemenea că Rusia încă îi lasă pe oameni să plece din țară, chiar dacă aceștia nu pot pleca în Europa. Însă celor care s-au temut cel mai mult de mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin pe 21 septembrie li s-a permis să plece în Kazahstan, Georgia, Turcia sau Mongolia.
Parlamentul rus a anunțat abia la începutul lui noiembrie, la mai bine de o lună după începerea încorporărilor, că analizează pedepse cu închisoarea pentru cei care se sustrag de la mobilizare.
Regimul lui Vladimir Putin nu a ajuns încă la un punct de inflexiune
„Rusia nu este un cazan sub presiune”, notează Radcenko, adăugând că Putin a beneficiat de efectul strângerii oamenilor în jurul stindardului, un lucru de care liderii din China și Iran nu au avut parte.
„Deși Rusia a fost cea care a invadat Ucraina, există un factor de noi contra ei în acest război”, subliniază el.
Radcenko, un profesor la Centrul Henry A. Kissinger pentru Probleme Globale și Școala John Hopkins pentru Studii Internaționale Avansate, spune că în acest sens propaganda Kremlinului a fost ajutată și de către unele măsuri luate în Occident, precum declararea Rusiei drept stat care sponsorizează terorismului sau interzicerea intrării rușilor în țară de către anumite state membre ale UE.
„Cei care înțeleg efectul problematic al acestor măsuri în Rusia (printre care mă număr și eu) au atras de mult timp atenția asupra acestui lucru”, conchide el.
Amintim însă că alți analiști, ca de exemplu cercetătorul Kamil Galeev sau profesorul Timothy D. Snyder de la Universitatea Yale și London School of Economics, sunt adepții unei linii mai dure în ceea ce privește sancțiunile impuse împotriva Rusiei.
Poți citi o analiză mai pe larg despre motivele pentru care în Rusia nu izbucnesc proteste împotriva regimului AICI.
Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.