Sari direct la conținut

A doua editie a marsului "Orasul <accesibil> pentru oameni" va avea loc sambata, incepand cu ora 10.00

HotNews.ro
Mars_2014, Foto: Hotnews
Mars_2014, Foto: Hotnews

A doua editie a marsului „Orasul pentru oameni” va avea loc sambata, 4 iulie, incepand cu ora 10.00. Pana acum si-au anuntat prezenta pe Facebook circa 1.100 de persoane. Marsul va avea loc pe traseul Piata Victoriei – Piata Universitatii. Organizatorii evenimentului doresc sa atraga atentia autoritatilor locale asupra problemelor cu care se confrunta pietonii si persoanele cu dizabilitati din Capitala: trotuare invadate de masini, borduri inalte, lipsa pistelor pentru biciclete, baltile care invadeaza orasul atunci cand ploua.

„In Bucuresti, administratia publica continua sa ignore problema care ii afecteaza pe cei mai multi dintre cetateni – accesul pietonilor la spatiul public. Pe 4 iulie, incepand cu ora 10, pornim in Marsul Oras pentru oameni! – parintii care vor sa-si creasca copiii intr-un oras uman, persoane cu dizabilitati care vor un trai independent si un oras incluziv, oameni care nu mai vor sa fie haituiti si agresati de traficul motorizat urban, pesoane varstnice care nu vor sa se mai teama de gropi, santiere, balti si trotuare inzapezite, soferi care inteleg ca, inainte de orice, trotuarul si spatiile pietonale sunt ale pietonilor, biciclisti care inteleg ca nevoile pietonilor trebuie respectate”, se arata in comunicatul organizatorilor.

Solicitarile protestatarilor sunt:

– Modificarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier astfel incat, in cazul parcarii ilegale pe treceri de pietoni, pe pistele pentru biciclete, in statii, prin blocarea trotuarelor sau pe benzile dedicate transportului public, acestea sa fie ridicate pentru deblocarea cailor de circulatie pietonale, a bicicletelor sau a transportului public.

– Modificarea legislatiei astfel incat sa se simplifice procedurile de aplicare a contraventiilor in sensul ca procesul-verbal de contraventie sa poata fi completat pe numele proprietarului masinii.

– Respectarea Normativului NP 051 (publica in Monitorul Oficial in 2013) care prevede indicatorii tehnici obligatorii de accesibilizare a spatiului public si sanctionarea celor vinovati de aprobarea unor proiecte neconforme sau a celor vinovati de receptionarea ilegala a unor lucrari neconforme. Se solicita tuturor Prefecturilor din Romania sa verifice corelarea tuturor proiectelor de infrastructura cu acest document.

– Se solicita autoritatilor publice locale din toata tara sa proiecteze orasele conform cu bunele practici din Europa – proiectele urbane trebuie sa urmareasca, in primul rand, incurajarea mersului pe jos, cu bicicleta si a transportului public. Se solicita cresterea calitatii spatiilor pietonale si masuri active de incurajare a utilizarii bicicletei si a mijloacelor de transport public.

Traseul marsului: Piata Victoriei, Calea Victoriei, Strada Dem Dobrescu, Bulevardul Magheru, Piata Universitatii.

Initiatori mars: Activewatch, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, Asociatia Heart to Heart si Asociatia Totul pentru tine.

Sustinatori mars: Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, , Funcky Citizens, Centru de Resurse pentru participare publica ¬ CeRe, Fundatia Estuar, Asociatia Peisagistilor din Romania- filiala Bucuresti, Asociatia Komunitas, Asociatia Front, Asociatia Mai mult Verde, Asociatia Pro Patrimonio, Asociatia Militia Spirituala, Asociatia ArhiTerra, Asociatia Unu si Unu, Asociatia Tande, Initiativa Prelungirea Ghencea.

Prima editie a marsului „Orasul pentru oameni” a avut loc anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro