Sari direct la conținut

A fost „puțin înțeles greșit”. Zelenski nuanțează predicția generalului Kirilo Budanov, care a spus că ruşii vor ataca din nou dinspre nord

HotNews.ro
A fost „puțin înțeles greșit”. Zelenski nuanțează predicția generalului Kirilo Budanov, care a spus că ruşii vor ataca din nou dinspre nord
Șeful serviciului de informații al apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, la Kiev, februarie 2024. Sursa foto: Ruslan Kaniuka/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că șeful serviciilor militare ucrainene de informații, generalul Kirilo Budanov, a fost „înțeles greșit” atunci când s-a arătat convins că Rusia va ataca din nou, în curând, teritoriul Ucrainei dinspre nord, scrie The Kyiv Independent.

În urmă cu două zile, Kirilo Budanov a făcut această estimare într-un interviu acordat site-ului ucrainean de știri NV, deși a refuzat să spună dacă se referă la o ofensivă în regiunile Sumî sau Cernihiv și nici nu a precizat când ar putea avea aceasta loc.

„Dacă încep să răspund la această întrebare (a locului în care va avea loc atacul, n.r.), vom provoca panică”, a spus el. „Să spunem doar că există probleme, iar acestea tind să se agraveze”, a adăugat șeful spionajului militar ucrainean.

„Vedeţi, aceasta este o situaţie puţin anecdotică pentru mine. Timp de doi ani, când toată lumea striga că va exista un atac dinspre nord, noi am spus tuturor că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat nimic. În momentul în care am spus că va exista un atac din nord, toată lumea a spus imediat: Poate că nu va fi? Se va întâmpla! Se întâmplă deja”, a mai declarat Budanov în interviu.

„Nu e nicio catastrofă, dar este imposibil să nu vedem problemele. I-am spus deja cuiva din presa occidentală: Nu voi avea prea multe vești bune în acest an, din păcate”, a adăugat Budanov, într-o notă enigmatică.

Luni, într-o conferință de presă, Zelenski a spus că l-a sunat pe Budanov după ce a citit în presă afirmațiile acestuia.

„El a spus că a fost puțin înțeles greșit”, a declarat Zelenski, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform.

Liderul ucrainean a adăugat: „Adică, înțelegem că pot apărea ofensive. Suntem în război cu rușii, iar o ofensivă poate avea loc”.

Zelenski a mai spus că, în opinia forțelor armate ucrainene, sitația cea mai dificilă este în estul țării și că s-au făcut eforturi pentru prevenirea unei alte ofensive în nord.

„Credem că s-au făcut eforturi serioase în regiunea Harkov pentru a face imposibilă o ofensivă puternică din nord”, a precizat președintele ucrainean.

„Având în vedere că (ofensiva) fost oprită acolo, această oprire a antrenat acolo trupe (ruse) din diferite sectoare, care erau desfășurate de-a lungul frontierei noastre, iar acest lucru le-a făcut imposibilă alcătuirea unui grup puternic în alte sectoare” de front, a mai afirmat Zelenski.

Pe 10 mai, Rusia a încercat să deschidă un nou front în nord-estul Ucrainei, în regiunea de graniţă Harkov, pe care o bombardează frecvent, dar ofensiva terestră se pare că nu a reuşit. Forțele ucrainene susțin că desfășoară operațiuni de contraatac în apropierea orașului de frontieră Vovceansk.

Pierderile armatei ruse în Ucraina în luna mai au crescut dramatic din cauza ofensivei din regiunea Harkov, ajungând la o medie de peste 1.000 de morți și răniți pe zi, potrivit unui articol publicat de The New York Times (NYT), care a citat servicii de informații americane și NATO. Conform NYT, armata rusă recruta 25-30.000 de oameni pe lună, ceea ce ar fi fost aproximativ egal cu numărul de soldați pe care îl pierdea.

Zelenski a declarat, într-un interviu publicat pe 25 mai, că pierderile Rusiei în timpul ofensivei au fost de opt ori mai mari decât cele suferite de forțele armate ale Ucrainei, dar aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro