‘A fost sau n-a fost’ va rula in Statele Unite
Dupa “Moartea Domnului Lazarescu”, un alt doilea film romanesc reuseste sa patrunda in cinematografele americane. “A fost sau n-a fost”, pelicula regizata de Corneliu Porumboiu, a fost prezentata presei americane din New York, iar criticii s-au declarat “incantati” de productia romaneasca.
Beneficiind de o puternica campanie publicitara a unei companii americane, pelicula semnata de Corneliu Porumboiu va rula in cinematografele din Statele Unite incepand din iunie cu titlu de “12:08 East of Bucharest”.
Primul lung-metraj al lui Corneliu Porumboiu va avea parte, de asemenea, si de o proiectie speciala in cadrul Festivalului de Film Tribeca, organizat de Robert de Niro la sfarsitul lunii aprilie.
Filmul a reusit sa cucereasaca deja exigentii critici americani, care au vorbit despre “comedia realizata cu umorul traditional est-european…delicat, dar si ascutit ca un cutit”.
“A fost sau n-a fost” este concentrat in jurul unei dezbateri la un post de televiziune din Vaslui, unde moderatorul incearca sa afle daca oamenii au iesit in strada in decembrie 1989 inainte de fuga cuplului Ceausescu.
Am stat de vorba cu Corneliu Porumboiu la Institutul Cultural Roman din New York, unde a ajuns dupa participarea la ceremonia ce a incununat productiile independente.
REPORTER: Cum crezi ca vad americanii filmele romanesti?
Corneliu Porumboiu: In primul rand cred ca filmele romanesti intra intr-un circuit de filme de autor, care are publicul lui specializat si care cred ca functioneaza destul de bine.
Aici ma refer la critica, filmul meu a avut o critica destul de buna, a fost selectionat pe la o serie de festivaluri, la sectiuni de filme de autor si chiar am sperante ca in zona asta voi avea un public si ca va functiona destul de bine.
REPORTER: Este al doilea film romanesc care ruleaza aici, dupa ”Moartea Domnului Lazarescu”. Sunteti, tu si cu Cristi Puiu, deschizatori de drumuri in aceasta privinta?
Corneliu Porumboiu: Din cate stiu eu, filmele d-lui Pintilie au rulat aici, deci nu suntem chiar deschizatori de drumuri. Dar pentru momentul asta cred ca e foarte important, pentru ca filmul lui Cristi a avut un succes foarte mare anul trecut, filmul meu va rula anul asta, si de obicei culturile mici sunt astfel recunoscute.
Si cred ca, daca doi ani la rand au fost filme romanesti aici pe marile ecrane, asta poate sa ajute si alti regizori romani sa intre pe piata americana. Care este cea mai dura.
REPORTER: Cat de apropiat vezi tu momentul in care un regizor roman va veni sa filmeze la Hollywood?
Corneliu Porumboiu: Cred ca nu va trece mult timp. Cred ca avem regizori buni care ar putea sa faca fata aici. Nu cred ca va dura mult timp, problema este sa se si vrea. Dar sunt regizori care ar putea oricand sa lucreze in America.
REPORTER: Iar in cazul tau, ai veni sa filmezi aici?
Corneliu Porumboiu: Nu, inca nu. Inca vreau sa fac filme in Romania.
REPORTER: Cum ai convinge tu un spectator american sa intre sa-ti vada filmul?
Corneliu Porumboiu: Sunt destul de slab la marketing. Din cate stiu eu, la genul asta de film conteaza foarte mult cronicile, si in masura asta, spectatorii interesati de film independent, in functie de cronici, vor veni. Sincer, niciodata nu ma gandesc, imi place sa fac film in primul rand.
REPORTER: S-a vorbit foarte mult in ultima perioada de noul val al cinematografiei din Romania. Cum il vezi tu?
Corneliu Porumboiu: Cred ca nu putem vorbi de un val in sens programatic. Dar sunt o serie de regizori tineri care fac filme despre lumea in care traiesc, fac filme cu sinceritate si de calitate. Cred ca aici toti ne regasim cumva.
Filmul romanesc incepe sa fie vazut si sa circule, ceea ce nu s-a intamplat o foarte lunga perioada de timp, cu putine exceptii, si ma refer aici la domnul Pintilie sau domnul Daneliuc. Dincolo de cateva individualitati, din tinerii regizori pe care ii mai cunosc si eu, se formeaza un spirit propice filmului in Romania.