Sari direct la conținut

Acord COP26 pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, după două săptămâni de negocieri

HotNews.ro
Acord COP26 pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, după două săptămâni de negocieri

COP26 a adoptat sâmbătă un „pact de la Glasgow” menit să accelereze lupta împotriva încălzirii globale, dar fără a asigura limitarea acesteia la 1,5°C sau să răspundă solicitărilor de asistență din partea țărilor sărace, relatează AFP.

Numit „Pactul Climatic de la Glasgow”, textul a fost adoptat după două săptămâni de negocieri istovitoare.

Martor la dificultatea de a ajunge la acest acord, președintele COP26 a spus cu o voce emoționată și cu lacrimi în ochi că este „profund dezolat” pentru modificările de ultim moment introduse în problema combustibililor fosili la cererea Chinei și Indiei. El estimase anterior că acordul „inaugurează un deceniu de ambiție crescândă” în domeniul climei.

Astfel, COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei „renunţare treptată” la cărbune cu expresia „reducere treptată”, în urma unei propuneri din partea Indiei, informează Reuters.

În punctul critic al limitării temperaturilor, în timp ce planeta se află conform ONU pe o traiectorie „catastrofală” de încălzire de 2,7 °C față de epoca preindustrială, textul solicită statelor membre să-și crească angajamentele cu o regularitate mult mai mare decât era prevăzut în acordul de la Paris, începând din 2022.

Dar cu posibilitatea unor ajustări pentru „circumstanțe naționale particulare”, punct care a stârnit critici din partea ONG-urilor cu privire la ambițiile reale ale textului.

Mai mult, compromisul găsit nu asigură respectarea obiectivelor Acordului de la Paris, limitând încălzirea „cu mult sub” 2°C și dacă este posibil la 1,5°C.

Experții avertizează în mod regulat că „fiecare zecime de grad contează” în timp ce dezastrele legate de schimbările climatice sunt deja în creștere: inundații, secete sau valuri de căldură, cu pagubele și victimele aferente.

„Este moale, este slab, iar ținta de 1,5 °C abia trăiește, dar există un semnal că Era Cărbunelui s-a încheiat. Și asta este important”, a comentat Jennifer Morgan, Greenpeace International.

Formularea a fost atenuată pe parcursul versiunilor și până în ultimul moment înainte de adoptarea în plen, la insistențele Chinei și Indiei în special. Versiunea finală solicită „intensificarea eforturilor pentru reducerea cărbunelui fără sisteme de captare (a CO2)”.

Problema explozivă a ajutorului pentru țările sărace, care la un moment dat părea capabilă să deraieze negocierile, nu a găsit însă o soluție.

Speriate de promisiunea încă neîndeplinită a celor mai bogați de a-și majora ajutorul pentru climă în Sud la 100 de miliarde de dolari pe an începând cu 2020, țările sărace, cele mai puțin responsabile de încălzirea globală, dar în prima linie în fața impactului acesteia, au cerut o finanțare specifică a „pierderilor şi pagubelor” pe care le suferă deja.

Dar țările dezvoltate, în primul rând Statele Unite, care se tem de posibile consecințe juridice, s-au opus ferm.

Și fără tragere de inimă, țările sărace au cedat, acceptând o continuare a dialogului pentru a nu pierde progresul în lupta împotriva încălzirii, ale cărui efecte deja le amenință direct.

„Este o insultă la adresa milioanelor de oameni ale căror vieți sunt devastate de criza climatică”, a comentat Teresa Anderson de la ONG-ul ActionAid International.

Greta Thunberg a denunțat pe Twitter „un tsunami de greenwashing” în încercarea de a trece acest Pact de la Glasgow drept „un pas în direcția cea bună”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro