Acord energetic de 5 miliarde euro cu colegii rusi, fara obiectii de la guvernul german
Guvernul german a dat unda verde vanzarii Dea, firma de petrol si gaz apartinand concernului energetic german RWE, catre LetterOne, o grupare de investitori condusa de oligarhul rus Michail Fridman. Vanzarea va fi parafata in cursul acestui an, iar sediul firmei ramane la Hamburg, dupa cum relateaza Focus.de. Tranzactia are o valoare de 5,1 miliarde de euro. In contextul crizei din Ucraina, deal-ul la care au consimtit si institutiile europene abilitate e discutabil. Insa business-ul isi are caile lui, departe de orgolii teritoriale si gargare de politicieni.
„In tranzactiile economice externe considerate sensibile din punct de vedere politic, guvernul federal are un cuvant de spus. Consiliul european al Concurentei aprobase deja vanzarea”, mai precizeaza Focus.de. RWE a declarat ca e multumita cu rezultatul negocierilor si cu decizia guvernului german. „Acum vom continua procesul de vanzare conform planificarii”, a declarat o purtatoare de cuvant a RWE.
Concernul energetic cu sediul la Essen are o datorie de cca 30 de miliarde de euro, care trebuie achitata in timp util. RWE a fost puternic afectata si de scaderea dramatica a preturilor pe bursa la energia electrica. In cadrul concernului RWE, Dea a fost considerata mult timp „perla coroanei”. Insa business-ul cu petrol si gaze necesita investitii de miliarde, pe care firma-mama nu le mai are.
Seful RWE, Peter Terium, a vorbit in 2013, cand au fost anuntate planurile de vanzare ale Dea, despre „importanta contributie la cresterea fortei financiare” si despre „relaxarea in ce priveste volumul de investitii viitoare” ale firmei.
Dea are cca 1.400 de angajati si se ocupa de extractia de petrol si gaz in Germania, Norvegia, Marea Britanie si Egipt. In Germania, Dea administreaza mai multe rezervoare subterane de gaz. In landul Bavaria, de pilda, procentul detinut de Dea din totalul rezervei de gaz este de 7,5%. Potrivit evaluarilor RWE, cota detinuta de Dea din totalul consumului primar de energie din Germania este de 1%.
„Cumpararea RWE Dea de catre LetterOne a fost atent verificata si nu s-au adus obiectii, a declarat Ministerul Economiei vineri [n.r. 22.08.2014] la Berlin”, precizeaza Focus.de. In plus, prin aceasta vanzare, guvernul federal nu se asteapta la vreo afectare a sigurantei alimentarii [n.r. cu gaz si petrol]”. Decisiv in acordarea undei verzi ar fi fost ca, in ceea ce priveste LetterOne, „este vorba despre un investitor din UE” si ca „nu au existat semnele vreunui abuz”.
LetterOne administreaza fonduri si participatii in valoare de 21,9 miliarde de euro, fiind activa mai cu seama in domeniul energetic si de telecomunicatii. Presedintele Consiliului de administratie al firmei cu sediul in Luxemburg este Michail Fridman, un oligarh rus. Banii de investitii ai LetterOne provin, in parte, din vanzarea participatiilor sale la compania petroliera TNK-BP catre concernul rusesc de stat Rosneft. Aceasta tranzactie, care a avut loc in 2012, i-ar fi adus lui Fridman 55 de miliarde de dolari.
Fridman e fondator si sef al consortiului bancar Alfa Group Consortium. El a absolvit Institutul de Otel si Aliaje din Moscova in 1986 si in prezent este membru al conducerii Uniunii Ruse a Industriasilor si Antreprenorilor si membru in conducerea consultativa internationala a Consiliului pentru Relatii Externe din SUA, dupa cum il prezinta homepage-ul LetterOne.
In fruntea listei de „cadre de conducere“ mai figureaza German Khan si Alexey Kuzmichev, ambii cu diploma de la Institutul moscovit de otel si aliaje si legati de consortiul bancar Alfa Group. Ii urmeaza in ierarhie Petr Aven, fost presedinte al Alfa-Bank Russia si absolvent de econometrie al Universitatii din Moscova, ca si Andrei Kosogov, care si-a facut studiile de inginerie tot in capitala URSS si cam tot in acelasi timp. LetterOne pare a fi plina de „colegi“.
Li se alatura doi contabili britanici, Jonathan Muir si Nigel Robinson. David Gould e director de dezvoltare la LetterOne , iar Pavel Nazariyan director executiv si secretar. Primul e absolvent al unei universitati americane si fost angajat al PricewaterhouseCoopers. Al doilea a luat master-ul in economie „cu honours“ la Moscow International Marketing and Management Academy.
Alfa Group (Alfa Grupp) este unul dintre cele mai mari concerne industriale si financiare din Rusia, cu sediul la Moscova, cu activitate in domeniul energetic (petrol, gaze naturale), al materialelor de constructie, bancar (Alfa Bank, cea mai mare banca privata a Rusiei, fondata in 1991), de asigurari (Alfa Strachowanije), comert, prelucrare alimentara si tehnica informationala. Grupul a fost fondat de Michail Maratowitsch Fridman si Pjotr Aven, avand la baza Alfa-Eco, o firma de comert infiintata de Fridman in anul 1988.
RWE nu este prima firma germana care se vinde in parte, pentru a dobandi lichiditati. „Rivala sa cea mai apropiata, E.ON SE si-a vandut bunuri in valoare de cca 20 de miliarde de euro“, mentioneaza Bloomberg in luna martie a acestui an. E.ON cu sediul la Dusseldorf este cel mai mare concern energetic german, ocupandu-se in principal de business-ul cu gaze si electricitate. Concernul e activ si pe piata energetica romaneasca, sub forma firmei E.ON Energie Romania.
In ce priveste proaspata tranzactie, ingrijorarea la nivel de guvern german pare a fi nula, iar vanzarii Dea catre LetterOne nu-i mai sta nimic in cale. Siguranta alimentarii cu gaz si petrol in Germania e asigurata, temeri strategice nu exista. In timp ce Rusia e amenintata de politicieni cu sanctiuni, oligarhilor rusi li se vinde „perla coroanei“ unui concern energetic de prima marime si cu potential.
Caci RWE Dea UK este activa pe campurile Breagh din zona de sud, britanica, a Marii Nordului. Primele foraje intrate in productie la 14 octombrie 2013 au dat la inceput 2,75 milioane de metri cubi de gaz pe zi, iar rezervele totale din Breagh sunt evaluate la cca 19,8 miliarde de metri cubi. O comoara care va fi, pe viitor, administrata „de colegi“.