Sari direct la conținut

Acord SUA – România privind mini-reactoarele de la Doicești / Americanii de la Fluor vor face următoarele studii estimate la peste 153 milioane dolari

HotNews.ro
Acord SUA – România privind mini-reactoarele de la Doicești / Americanii de la Fluor vor face următoarele studii estimate la peste 153 milioane dolari

Compania americană Fluor Corporation și RoPower, unde Nuclearelectrica deține jumătate dintre participații, au semnat miercuri un acord pentru a doua etapă a studiilor privind construirea mini-reactoarelor de la Doicești, a anunțat Ambasada Statelor Unite la București printr-un comunicat de presă.

Acordul a fost semnat la câteva zile după ce acționarii Nuclearelectrica au decis continuarea proiectului și aprobarea încheierii contractelor FEED Faza 2 (a doua fază a studiului de proiectare și inginerie) cu americanii de la Fluor.

Potrivit ambasadei americane, cea de-a doua fază a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) va permite proiectului să treacă la o decizie finală în ceea ce privește investiția și construcția.

Prima fază a studiului FEED a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, cu finanțare de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României și NuScale Power.

Proiectul NuScale va fi finalizat în 2029

Acordul a fost semnat în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și al Climei (P-TECC) de la București.

Ambasada americană precizează că au fost prezenți Secretarul SUA pentru Energie Jennifer Granholm, Subsecretarul SUA pentru controlul armelor și securitate internațională Bonnie Jenkins și Directorul Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA Enoh T. Ebong, ministrul român al Energiei Sebastian Burduja și reprezentanții companiilor americane Fluor Corporation și NuScale Power, dar și românești RoPower și Societatea Națională Nuclearelectrica.

Reprezentanții americani susțin că este o „etapă importantă în desfășurarea proiectului emblematic al României, privind reactorul modular de mici dimensiuni (SMR) care utilizează tehnologia NuScale și care avansează spre implementare în 2029”.

Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor nucleare avansate pentru a contribui la eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate energetică partenerilor din întreaga lume, mai arată reprezentanții americani.

Studii estimate la minimum 153 milioane dolari și un împrumut de 243 milioane dolari

Acționarii Nuclearelectrica au decis vineri continuarea proiectului privind construirea mini-reactoarelor americane NuScale la Doicești. Punctele aprobate vineri, în ședința acționarilor Nuclearelectrica, pun bazele încheierii unui contract estimat la 156 milioane dolari pentru întocmirea de studii legate de proiectul NuScale.

Studiul va fi efectuat de companiile americane Fluor, principal contractor, și NuScale, în calitate de subcontractor. Procedurile vor dura până la 15 luni.

Beneficiarul serviciilor este compania de proiect RoPower Nuclear.

Corporația americană Fluor Corporation este uriașă, fiind listată la bursa din New York și având o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde dolari pe an. Este o multinațională de inginerie și construcții cu sediul în Irving, Texas. Însă, contractul va fi semnat cu o filială românească.

Un document al Nuclearelectrica arată că activitățile FEED Faza 2 se vor concretiza inclusiv prin încheierea unui contract între RoPower și Fluor Transworld Services Sucursala Bucuresti, entitate cu sediul social în România. Unele servicii FEED Faza 2 vor fi subcontractante unor persoane juridice române.

Nuclearelectrica precizează că valoarea de 156 milioane dolari poate fi majorată, în baza costurilor implicate și a orelor de munca efectiv prestate.

Banii necesari continuării proiectului ar putea fi asigurați dintr-un împrumut de 243 milioane dolari acordat de Nuclearelectrica pentru compania de proiect RoPower.

Ceea ce au aprobat acționarii este o actualizare a contractul inițial de împrumut, încheiat în august 2023, care prevedea suma de 8,9 milioane dolari. Acum, crește, printr-un al treilea act adițional, la suma de 243 milioane dolari.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas, fiind înființată în septembrie 2022. Nova Power & Gas are ca principal domeniu de activitate furnizarea de gaze. Nova Power & Gas este proprietarul amplasamentului de la Doicești.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro