Acționarii Electrica au aprobat fuziunea cu trei societăți care se ocupă de energia regenerabilă
Acționarii Electrica au aprobat, în cadrul adunării generale de marți, fuziunea prin absorbție dintre Societatea Energetica Electrica SA (ELSA), Societatea Electrica Productie Energie SA (EPE), Electrica Energie Verde 1 SRL (EEV) si Green Energy Consultancy & Investments SRL (GECI). În Electrica este societatea absorbantă. Potrivit motivației acestei decizii, fuziunea va simplifica structura grupului Electrica și va aduce beneficii financiare.
Sunt societăți la care Electrica deține participații. În acest moment, în portofoliul grupului se regăsește un parc fotovoltaic operațional, achiziționat în 2020 și care în acest moment este deținut de EEV, o societate cu raspundere limitată la care unic acționar este EPE. La rândul ei, EPE este o societate pe acțiuni detinută în procent de 99,992% de Electrica și 0,008% de Electrica SERV, filială a Electrica. De asemenea, GECI este o societate cu raspundere limitata detinută 100% de Electrica.
SPV-urile în care ELSA deținea participații funcționau ca entități independente. „Din experiența de pana la acest moment, gestionarea separata a acestora reprezinta un demers costisitor si mare consumator de timp”, se arată în motivația hotărârii. Potrivit acesteia, procesul de integrare a operațiunilor de dezvoltare energie din resurse regenerabile demarat prin aceasta primă fuziune are ca scop întărirea lanțului valoric al Grupului Electrica.
Printre beneficii, Electrica enumără simplificarea structurii grupului, reducerea semnificativa a timpilor de raspuns si de adoptare a deciziilor corporative, reducerea unor activități redundante.
Din punct de vedere financiar, pentru finalul anului 2024, având în vedere data efectiva a fuziunii, estimată ca 31 decembrie 2023, este prevăzut un beneficiu total net de cca 5,33 milioane lei.