„Actuala conducere a PSD nu are o performanta teribila”
Daniel Meze: Domnule Athanasiu daca ar fi sa punctati cateva proiecte de legi mai importante care s-au adoptat la Bucuresti si la Bruxelles ce ati evidentia?
Alexandru Athanasiu: Cred ca aceasta sesiune a fost una dintre cele mai agitate a parlamentului din Romania dupa 1990.
Ma refer la schimbarea componentei guvernului, la procedura de suspendare a lui Traian Basescu, exersata pentru prima data, iar la demersuri legislative, finalul acestei sesiuni a marcat o serie de motiuni simple care au trecut prin parlament si nu in ultimul rand legea de modificare a legii pensiilor.
Cred ca este cel mai important act legislativ ca impact public si ca deschidere catre traiul cotidian al cetatenilor cuprinsi in sistemul public de pensii de peste 6.450.000 aceasta sesiune va ramane inscrisa in memoria institutiei ca o sesiune foarte interesanta.
In Parlamentul European au fost cateva momente semnificative, ma refer la atitudinea Parlamentului European la directiva privind serviciile – asa numita directiva Bolkenstein – in privinta modului in care piata serviciilor de educatie, sanatate, asigurari de sanatate trebuie sau nu sa se privatizeze.
Pe de alta parte politic a fost importanta atitudinea parlamentului fata de Constitutia Europeana si de demersurile de lansare a acestui proiect de constitutie. Parlamentul a sustinut cu o larga majoritate eforturile Consiliul European in gasirea unei formule a unui document fundamental pentru Uniunea Europeana.
Daniel Meze: Constitutia Europeana a fost un succes sau un aparent succes, ori chiar un esec?
Alexandru Athanasiu: Dupa parerea mea a fost un esec. Nu as folosi jumatati de adevaruri pentru a polei o realitate relativ dramatica. Primul motiv care ma determina sa trag o concluzie care pare poate prea transanta, ca a fost un esec, este ca dispare Carta Drepturilor si Libertatilor Fundamentale. Deci titlul trei dispare din continutul acestei constitutii. Este si o abordare fata de cetatenii statelor membre ale uniunii.
Daniel Meze: Cetateni care nu simt ca institutiile europene sunt aproape de ei.
Alexandru Athanasiu: Exact. Adica dispare o parte a constitutiei care tocmai incerca sa demonstreze cetatenilor U.E. ca toate aceste institutii, sa nu le zic supranationale, supraordonate, sunt transparente, favorabile, benefice, pentru ei. Acolo se vorbea de dubla cetatenie, pentru ca trebuia sa arati si ce avantaje au cetatenii din aceasta calitate. Ori tocmai asta dispare, e un mare esec.
Apoi faptul ca se amana foarte mult mecanismul de decizie bazat pe majoritatea calificata, pentru ca acum deciziile se i-au pe baza de unanimitate. Era vorba de o mai mare eficacitate de luare a deciziilor, pentru ca unanimitatea paralizeaza de multe ori decizia. Acest lucru s-a amanat pentru 2017, ca abia atunci sa se treaca la luarea deciziilor pe baza de majoritate calificata.
Apoi chestiunile legate de presedintele uniunii si ministrul de externe, aici s-au opus britanicii pentru ca aparea ideea unui stat care aparea deasupra Marii Britanii.
Daniel Meze: Isi atinge Uniunea Europeana limitele de dezvoltare, pentru ca dezvoltarea nu inseamna numai largire pe orizontala, inseamna si dezvoltare institutionala, pe verticala.
Alexandru Athanasiu: Au fost unele comentarii in anii 2001-2004 ca de fapt politica de extindere a U.E. a fost sustinuta de tari care nu doreau intarirea uniunii si cazul clasic este cel al Marii Britanii. Ei au mers pe ideea ca deschizand fondul extinderii U.E. nu mai are timp sa se ocupe de ameliorarea mecanismelor sale, fiind preocupata de absorbirea de noi state.
Marea Britanie a fost campionul sustinatorilor extinderii, opunand in tacere extinderea reformarii interne a uniunii. Acum s-a obtinut un compromis minor ca rezultat. Ca si extindere pe agenda uniunii mai ramane Turcia si Balcanii de vest – Croatia, Serbia, problema Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Albania. Deja in legatura cu aceste tari nu se mai da o data ci se merge pas cu pas.
Daniel Meze: Cum vedeti activitatea europarlamentarilor romani si activitatea comisarului Ludovic Orban?
Alexandru Athanasiu: Eu cred ca noi facem o figura foarte corecta. Parlamentarii romani au primit rapoarte, eu probabil ca voi fi primul care voi sustine un raport in sesiunea plenara din octombrie. Ceea ce este un motiv de satisfactie, chiar daca noi nu avem o legitimare a electoratului, noi fiind singurii europarlamentari numiti de parlamentul national, noi nu suntem alesi de electorat.
Exista o apreciere a parlamentarilor romani. Exista si europarlamentari romani care nu isi inteleg rolul cum ar fi Monica Iacob Ridzi. Ea a dat in presa ca nu vin parlamentarii in sedintele plecare, numai ea merge. Europarlamentarii sunt prezenti in momentul votului in sala, e o chestie de cutuma, nimeni nu ridica astfel de probleme, se lucreaza in comisii.
Dansa a crezut ca asa castiga in imagine, dar a deranjat colegi din PD si colegi europeni, e o chestie de infantilism politic, penibil. Fiecare avem in biroul un televizor putem urmari dezbatere, la vot vine toata lumea in sala. Dar per ansamblu activitatea este satisfacatoare si nefacand rusine Romaniei.
Activitatea comisarului Ludovic Orban nu este foarte vizibila pentru ca nici portofoliul nu este important. El a preluat partile cu limbile si coordonarea celor 3.000 de functionari, interpreti, traducatori. Nu este o activitate de nivel de comisar, este poate activitatea unui director. Nu ne face cinste acest portofoliu pentru ca noi am negociat prost.
Stiti cum am ajuns cu Orban comisar, dupa ce altcineva a fost plimbat prin avioane, intors din drum, scos din sala, ascuns in cala avionului, ma refer la Vosganian. Daca insasi tara care il propune se comport astfel cu candidatul cum sa ti se ofere un portofoliu deosebit de suculent sau de consistent. Noi ne batem joc de noi si dupa aceea ne miram ca ceilalti nu ne admira.
Daniel Meze: Se vorbeste foarte mult de absorbtia fondurilor europene. Este 2007 un an pierdut din aceasta perspectiva?
Alexandru Athanasiu: Categoric da. Pentru 2008 trebuie sa facem programe, autoritatile locale trebuie sa faca programe si guvernul sa informeze autoritatile locale. Pe noi tot timpul ne i-a prin surprindere un fenomen natural care trebuie sa se intample. Mereu nu suntem pregatiti. Daca ne-am urcat in acest tren al U.E. trebuia sa stim unde mergem.
Daniel Meze: Schimband putin capitolul, PSD parca nu isi revinde din faza bataliilor interne. Principalul dusman al PSD se pare ca este chiar el insusi.
Alexandru Athanasiu: Din pacate pentru noi aveti dreptate. Eu cred ca partidul nu si-a gasit o conducere care sa de-a o perceptie de legitimitate pana la capat. Poate si esecurile actualei echipe, sunt esecuri, partidul nu creste in sondaje avem 20% fata de 37%. Ceea ce arata ca partidul nu are o directie foarte clara. Are miscari brauniene.
Nu sunt dispute doctrinare, sunt dispute intre persoane care slabesc institutiile. Nu este o confruntare de idei. Lipseste o perceptie de forta a actualei conduceri.
Daniel Meze: Vedeti ce declarati ca am inteles ca exista un regulament de interzicere a criticilor publice la adresa partidului.
Alexandru Athanasiu: Nu, nu exista un asemenea regulament si mi s-ar parea absurd. Impotriva realitatii nu poti face regulamente sau daca le faci ramai cu regulamentul.
Daniel Meze: Domnul Dancu demisionar din calitatea de vicepresedinte a declarat ca Mircea Geoana nu are identitate de lider politic.
Alexandru Athanasiu: A observat domnul Dancu asta acum? Eu stiu ca domnul Dancu a facut parte dintr-un grup de trei persoane care l-a sustinut pe Mircea Geoana la presedintia partidului. Atunci era precum Homer orb? Actuala conducere a partidului nu are o performanta teribila. Ma surprinde ca acum vede domnul Dancu aceste lucruri! Partidul stagneaza regresand.
Nu imi este indiferenta soarta acestui partid al carui fondator sunt prin fuziunea cu PSDR-ul. Nu poate sa ma satisfaca nici scorul din sondaje si nici unele atitudini ale actualei echipe de conducere.
Daniel Meze: Daca PSD obtine 20% la alegerile europarlamentare va fi nevoie de un congres extraordinar?
Alexandru Athanasiu: Da, sigur ca da. S-a spus pe 10 decembrie 2006 ca daca se va inregistra un esec echipa isi va depune mandatul. Mie imi e teama ca noi suntem in stare sa facem din esec o victorie. Ca putea fi si mai rau! Sa nu spunem ca a fost o victorie mica si nu un esec rasunator.
Daniel Meze: Adrian Nastase este o solutie pentru PSD?
Alexandru Athanasiu: A fost o solutie!
Daniel Meze: Ion Iliescu este o solutie pentru PSD?
Alexandru Athanasiu: A fost si el o solutie! Putem din amintiri sa infaptuim lucruri bune in viitor. Nu putem sa proiectam trecutul in viitor pentru ca atunci am trai intr-o lume atemporala.