Sari direct la conținut

Acuzații de „presiuni” în USR după votul pentru Biroul Național. „Diferenţa dintre calcule şi rezultat a rămas să fie rezolvată prin retrageri”

HotNews.ro
Noua conducere a USR. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea


Liderul USR Iaşi, Ştefan Tanasă, a ajuns în Biroul Naţional după ce cinci membri de partid clasaţi în faţa sa s-ar fi retras „strategic”, scrie News.ro. Flavia Boghiu, aleasă iniţial în acest for şi care ulterior s-a retras, recunoaşte că au existat presiuni, după ce şeful USR Iaşi figura pe lista scurtă a grupării Voiculescu-Fritz-Coliban, dar nu a primit suficiente voturi la Congres.

În urma votului exprimat de către delegaţii la congres, şeful filialei judeţene USR Iaşi, Ştefan Tanasă nu a prins un loc în Biroul Naţional. El a figurat pe lista scurtă a grupării „Echilibru” (Voiculescu-Fritz-Coliban), dar la congres nu a primit suficiente voturi.

Pentru ca Tanasă să acceadă totuşi în Biroul Naţional trebuia ca un membru al acestui for să renunţe la funcţie, iar în plus alte patru persoane, clasate în faţa sa pe lista supleanţilor (Alina Girbea, Sorin Sipos, Diana Buzoianu şi Diana Stoica), să refuze succesiv această poziţie, lucru care s-a întâmplat, scrie News.ro.

„Diferenţa dintre calcule şi rezultat a rămas să fie rezolvată prin retrageri”

Flavia Boghiu, viceprimar al Braşovului, care a intrat iniţial în Biroul Naţional, recunoaşte pe grupurile interne ale USR Braşov că s-au făcut presiuni la adresa sa.

„Din respect faţă de Allen Coliban şi la presiunea lui Irineu (Irineu Darău – n.r.) vă anunţ că m-am retras din Biroul Naţional pentru a face loc candidatului de la Iaşi (Ştefan Tanasă), care era între cei opt pe lista scurtă”, a scris Flavia Boghiu pe grupul USR Braşov, conform News.ro.

Totodată, ea spune că dacă ar fi ştiut că lista din BN nu va fi decisă prin vot democratic, ci printr-o negociere, atunci nu ar mai fi candidat.

„Diferenţa dintre calcule şi rezultat a rămas să fie rezolvată prin retrageri, lucru pe care recunosc îl consider antidemocratic şi nedemn de principiile pe care s-a bazat întotdeauna filiala noastră”, a mai afirmat Flavia Boghiu.

„Este demoralizant să vezi cum munca şi dedicarea unor membri sunt sacrificate”

Pe alte grupuri interne ale USR, este solicitată intervenţia noului lider al partidului, Elena Lasconi.

„Flavia Boghiu, Diana Stoica, Alina Girbea şi Diana Buzoianu au fost presate şi intimidate să se retragă de pe lista Biroului Naţional pentru a face loc celui care a falimentat filiala Iaşi – Tanasa Stefan. (…) Decizia de a forţa retragerea unor membri valoroşi pentru a face loc unui astfel de personaj ridică grave semne de întrebare privind integritatea şi direcţia partidului. Este demoralizant să vezi cum munca şi dedicarea unor membri sunt sacrificate pentru a promova oportunismul şi comportamentele neetice. Congresele şi voturile devin inutile dacă rezultatele sunt manipulate în favoarea unor indivizi controversaţi”, a scris Alexandru Florea, membru USR.

Echipa susținută de noul președinte al USR, Elena Lasconi, pentru conducerea partidului a obținut 8 din cele 24 de locuri în Biroul Național al USR, la congresul de sâmbătă, la care Lasconi a fost desemnată candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Echipa rivală, „USR echilibru”, grupată în jurul primarului Timișoarei, Dominic Fritz, a obținut 7 locuri, în timp ce tabăra grupată în jurul lui Stelian Ion a trimis 5 candidaţi în noul Biroul național al USR.

Încă patru locuri au mai fost completate de echipele „Ilfov implicat”, „USR la firul ierbii”, „Tineri pentru România”, plus un candidat independent.

Echipa Elenei Lasconi a obţinut cele mai multe locuri în BN, însă nu are majoritate. Aşadar, va fi nevoită să negocieze fie cu tabăra lui Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu, fie cu Dominic Fritz şi Vlad Voiculescu.

Alegerile interne din USR pentru componenţa Biroului Naţional – forul colectiv de conducere al partidului – au generat o nouă dispută întră tabăra Elenei Lasconi şi tabăra grupată în jurul lui Dominic Fritz şi Vlad Voiculescu, susţin surse politice pentru News.ro. Motivul: posturile de vicepreşedinţi ai partidului. Echipa Elenei Lasconi a stabilit ordinea vicepreşedinţilor în funcţie de voturile acordate listei de candidaţi în ansamblu, în timp ce echipa Fritz-Voiculescu susţine că vicepreşedinţii ar trebui stabiliţi în funcţie de votul uninominal – încrederea politică pe care a primit-o fiecare candidat, indiferent de listă. Statutul partidului nu e foarte clar.

Componența noului Birou Național al USR:

INTERVIURILE HotNews.ro