Sari direct la conținut

Ada Solomon, despre Toni Erdmann: Subiectul vietii expatilor din Romania m-a preocupat foarte mult/ Filmul completeaza  o imagine pe care o avem despre Bucuresti

HotNews.ro
Toni Erdmann, Foto: filmedefestival.ro
Toni Erdmann, Foto: filmedefestival.ro

Tabloul pe care reuseste sa il creeze filmul „Toni Erdmann” completeaza, intr-o masura, imaginea pe care locuitorii Capitalei o au despre Bucuresti, un oras care nu este vazut „cu toate straturile sale”, a spus Ada Solomon, producatorul roman al filmului „Toni Erdmann”, de Maren Ade, luni seara, la finalul unei proiectii de presa, informeaza Agerpres.

Solomon a vorbit, luni, la finalul unei proiectii de presa, despre cum a ajuns sa colaboreze cu regizoarea Maren Ade si despre cum ea insasi este preocupata de viata strainilor care ajung sa lucreze in Bucuresti.

Ea a spus ca filmul „Toni Erdmann”, ce prezinta alienarea unei tinere femei germane care lucreaza in mediul corporatist la Bucuresti, este „o intamplare si o constructie”.

„E o intamplare pentru ca subiectul vietii expatilor din Romania m-a preocupat foarte mult si am incercat sa dezvolt subiectul asta, vorbind cu cativa dintre cineastii romani si incercand sa ii conving sa intre in aceasta poveste, urmarind singuratatea si instrainarea pe care o traiesc acesti nomazi de lux”, a afirmat Solomon.

Producatoarea a spus ca orasul in care lucra personajul principal feminin ar fi putut fi orice metropola din Europa de Est sau chiar New York-ul.

„La momentul respectiv, locul nu era inca stabilit daca povestea se va intampla in Romania sau se va intampla la New York sau se va intampla in alta tara din Est”, a marturisit coproducatoarea filmului.

Pentru regizoare, documentarea a fost „super extinsa”. „Numai ea a durat un an si jumatate in care Maren Ade a incercat sa cunoasca Romania cat se poate de bine”, a adaugat aceasta.

Ada Solomon a subliniat ca „Toni Erdmann” da, intr-o masura, „un alt fel de perspectiva si asupra Romaniei si asupra oamenilor ei si asupra Bucurestiului care nu e vazut cu toate fetele, cu toate straturile, cu toata bogatia lui. Tabloul pe care reuseste sa il creeze filmul „Toni Erdmann” completeaza, intr-o masura, imaginea pe care locuitorii Capitalei o au despre Bucuresti, un oras care nu este vazut „cu toate straturile sale”, a spus Ada Solomun.

Lungmetrajul lui Maren Ade, filmat aproape integral in Romania, singura pelicula lansata in 2016 inclusa recent in Top 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de catre BBC Culture, reprezinta si propunerea Germaniei la Premiile Oscar.

Din distributia filmului fac parte Peter Simonischek si Sandra Huller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Putter, Hadewych Minis, Lucy Russell, alaturi de actorii romani Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol si Victoria Cocias.

„Toni Erdmann” a fost proiectat in premiera mondiala in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atat presa de specialitate, cat si spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici si jurnalisti. Pelicula a fost recompensata cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitia oficiala a celei de a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro