Sari direct la conținut

Aderarea la Schengen ar fi benefică pentru economia românească, susține Camera de Comerț Olandezo-Română

HotNews.ro
Decizia privind largirea Schengen va fi iar amanata, Foto: Hotnews
Decizia privind largirea Schengen va fi iar amanata, Foto: Hotnews

„În opinia noastră, aderarea la Schengen ar fi benefică pentru economia românească, aducând un potențial suplimentar de creștere și o integrare mai eficientă în lanțurile de aprovizionare europene”, susține Camera de Comerț Olandezo-Română. Poziția organizației vine în contextul discuției privind posibila aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, aderare față de care în trecut partidele de guvernământ din Olanda s-au opus.

„Întrucât Olanda are o economie deschisă, comunitatea de afaceri olandeză-română înțelege pe deplin beneficiile economice ale unei piețe interne europene eficiente și salută pașii suplimentari în această direcție. În opinia noastră, aderarea la Schengen ar fi benefică pentru economia românească, aducând un potențial suplimentar de creștere și o integrare mai eficientă în lanțurile de aprovizionare europene. În acest sens, NRCC așteaptă cu interes rezultatul procesului de luare a deciziilor politice”, transmite susține Camera de Comerț Olandezo-Română.

Camera de Comerț Olandezo-Română (NRCC) a fost înființată în 2006 pentru a consolida relațiile economice bilaterale dintre Țările de Jos și România și reprezintă aproximativ 170 de membri, de la mari multinaționale la IMM-uri.

„Olanda a fost constant unul dintre cei mai mari investitori străini din România. La sfârșitul anului 2021, într-un clasament pe baza țării de origine a investitorului final, Țările de Jos s-au plasat pe locul șase, cu investiții străine directe de 4 miliarde euro, în timp ce valoarea totală a comerțului bilateral dintre cele două țări a atins un nivel de aproximativ 6,5 miliarde euro”, notează NRCC.

h:2 Parlamentul European, o nouă rezoluție pentru aderarea României la Schengen / Partidul lui Mark Rutte s-a abținut la vot

Parlamentul European a votat marți o nouă rezoluție prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

Dintre eurodeputații din Olanda prezenți la votul rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, 15 au votat „pentru” și doar 4 au votat împotrivă, iar 6 s-au abținut. De menționat este că toți europarlamentarii partidului premierului olandez Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, afiliat Renew Europe, s-au abținut la vot.

Aflat în vizită în România în urmă cu o săptămână, premierul olandez Mark Rutte a declarat că „Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”. De menționat că Olanda de-a lungul timpului a fost unul dintre statele UE care s-au opus aderării României la Spațiul Schengen, legând aderarea de aspecte ce țin de justiție, corupție și stat de drept în țara noastră.

„Olanda nu este în principiu împotriva aderării [României la Schengen]. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”, a spus Rutte.

„În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro