Sari direct la conținut

Adevăr sau Provocare în problema sărăciei energetice

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala

Adevăr sau Provocare este un joc tâmpit categorisit ca fiind „de societate”. Cam asta au jucat decidenții noștrii cu noi în industria energetică.

Adevărul

Sunt de acord că amplasarea capacităților de producție de energie sunt amplasate în funcție de resursele zonei geografice. Nu poți amplasa hidrocentrale acolo unde nu există potențial hidrografic, nu poți amplasa eoliene unde nu există potențial de vânt și fotovoltaice acolo unde soarele strălucește doar câteva ore pe zi. Observați că m-am referit la regenerabile intermitente deoarece „combustibilul” necesar funcționării acestor capacități este un dat al locului și nu se transportă. (Ar fi culmea!) În schimb, pentru capacitățile de producție de energie securitară combustibilul se poate transporta fără probleme.

Să nu uităm că energia securitară din cărbune și gaz este simbiotică cu energia termică distribuită prin sistemele centralizate, iar sistemele pe gaz se află în taxonomia UE ce dorește să le (re)implementeze deoarece randamentele sunt mari și sunt mai puțin poluante.

Sărim peste cărbune deoarece știm că poluează și UE va renunța la el într-un timp scurt cu toate că există rezerve în Europa.

Rezerve sunt, întrebarea mea este de ce nu se gândesc decidenții UE să le transforme în energie folosind tehnologiile nepoluante cu captare de carbon?

Refuz să discutăm despre obținerea de energie din produse petroliere (rar se folosește) dar trebuie să discutăm despre capacitățile securitare pe gaz.

Consumul total de gaze în Europa în 2021 a fost de 571,1 mmc. Dar Europa a produs în 2021 doar 210,4 mmc.

Și România a importat în jur de 3 mmc în 2021 din Rusia, pe atunci singurele interconectoare fiind prin Ungaria și Ucraina prin care trecea gazul rusesc. Am afirmat de multe ori că ANRM-ul a sabotat producția de gaze (și petrol) din România deoarece de mulți ani această agenție care se ocupă cu gestionarea resurselor minerale românești nu a mai scos în concesiune noi perimetre. Situația încă nu s-a schimbat la ANRM dar avem două noi interconexiuni cu Bulgaria – Grecia și Bulgaria – Turcia.

Acest lucru a însemnat că producători de energie electrică din gaz au apelat la importuri. Dar deabia după declanșarea agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei am simțit legătura dintre prețul de producție internă și prețul de import.

Cum au existat multe momente când nu a bătut vântul și soarele nu a strălucit, Romania a fost pusă în situația de a importa gaz pentru producția de energie electrică și din nou am simțit că prețul energiei electrice este legat de prețul gazului. De asemenea, în acele momente, România neavând capacități de producție de energie electrică securitară suficiente, a fost nevoită să importe.

Situația pentru anul 2022 este dramatică, ajungând să importam 6% din total consum. Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro