Adevarurile incomode ale fostului cancelar
Gazoductul Nabucco va fi eficient doar daca se va aproviziona cu gaze din Iran. In plus, Rusia nu s-a gindit sa invite Romania sa se alature proiectului South Stream. Si, trebuie spus, Moscova este un partener economic de incredere. Cam acestea sunt principalele idei enuntate de fostul cancelar german Gerhard Schroeder, acum implicat in proiectele Gazprom, in cadrul unui forum economic desfasurat la Bucuresti.
Indiscutabil, Gerhard Schroeder poate fi considerat un personaj controversat. A deranjat pe multi ca, la doar o luna dupa ce si-a terminat mandatul de cancelar, a fost angajat de catre Gazprom, unde detine in prezent functia de presedinte al comitetului actionarilor proiectului Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de compania rusa.
Cu toate acestea, Schroeder e un insider, iar din aceasta perspectiva spusele sale pot „deranja”, dar cu certitudine nu pot fi ignorate. La Bucuresti, fostul cancelar german si-a permis sa emita citeva idei care nu prea sunt conforme cu punctul de vedere al Romaniei, cel putin la nivel oficial.
Dar sa vedem ce a spus Schroeder. Mai intai, a insistat asupra faptului ca nu se pronunta impotriva proiectului Nabucco, dar ca acesta nu va fi fezabil decat in momentul in care va reusi sa obtina gaz din Iran. „UE are nevoie sa invinga rezistanta comunitatii internationale, mai ales a SUA, pentru a putea colabora cu Iranul”, a explicat Schroeder, citat de NewsIn. „Barack Obama a declarat in timpul campaniei sale ca va incerca sa dezvolte un dialog cu Iranul. (…). Investitorii din Nabucco au speranta ca noua administratie de la Washington le va permite accesul la gazul din Iran”, a declarat fostul cancelar la conferinta „Energia in Europa Centrala si de Est”, organizata la Bucuresti.
Pe de alta parte, Schroeder a militat pentru intensificarea dialogului la nivel european cu Iranul. „Trebuie sa ne intensificam initiativele diplomatice in ce priveste rezolvarea situatiei din Orientul Mijlociu, avand in vedere bogatele resurse de gaze de acolo. Europa trebuie sa isi intensifice dialogul cu Iranul si cu SUA, dar si cu Siria si cu Hamas. Fara un astfel de dialog, nu poate fi rezolvata nici problema din Irak si nici problema programului nuclear al Iranului. Sfatul meu este sa continuam discutiile si am speranta ca atat UE cat si Rusia vor fi in mod direct implicate”, a spus fostul cancelar.
Mai mult, Schroeder a estimat ca nu se va crea „un cartel al gazului, similar OPEC”, dar a estimat ca intre diferiti furnizori se vor dezvolta legaturi mai stranse. „Ma astept ca legaturi mai stranse sa se dezvolte, de exemplu, intre Iran si Rusia”, a comentat Schroeder.
„Nabucco si South Stream sunt complementare”
Gerhard Schroeder nu ascunde ca este un suporter al Rusiei, despre care apreciaza ca este un partener economic de incredere si de aceea Europa trebuie sa aiba un dialog privilegiat cu Moscova. „Rusia are nevoie sa-si exporte gazul si petrolul, iar noi sa importam, este o dependenta reciproca. Rusia este un furnizor de incredere”, a precizat Schroeder.
Fostul cancelar este implicat direct in coordonarea unui gazoduct, Nord Stream, si din aceasta pozitie crede ca Europa are nevoie de cit mai multe rute de transport a gazelor naturale, pentru a acoperi necesarul energetic tot mai mare.
„Aveti nevoie de rute de transport al gazelor naturale. Este nevoie si de South Stream, insa nu sunt impotriva conductei de gaze Nabucco. Marea problema a proiectului Nabucco este lipsa gazelor”, a insistat Schroeder. El a adaugat ca nu are informatii despre includerea Romaniei in South Stream, aceste discutii fiind deocamdata nefondate.
„In Gazprom nu exista o discutie interna despre includerea Romaniei in South Stream”, a spus Schroeder, citat de NewsIn, infirmand astfel zvonurile recent aparute, dupa intalnirile de luna trecuta ale presedintilor Transgaz si Romgaz cu reprezentanti ai Gazprom la Moscova si la Bucuresti.
„Chiar daca aceasta informatie nu poate fi confirmata, ma intreb ‘De ce nu?'”, a subliniat insa Schroeder, care a aratat ca, luand in calcul cererea de energie in crestere a Europei, este nevoie de toate proiectele de conducte energetice, atat Nord Stream, cat si South Stream.
„Ganditi-va ca actualmente importam 500 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, pana in 2020 Europa va avea nevoie cu 200 de miliarde de metri cubi de gaze mai mult din Rusia. Avem nevoie de cat mai multe rute prin care sa aducem gazul in Europa. Nord Stream poate importa numai 55 miliarde de metri cubi. Este, de asemenea, loc pentru South Stream”, a spus Schroder.
Conform fostului cancelar german, Uniunea Europeana va avea nevoie sa isi creasca pe viitor importurile de gaze cu 50% si se poate baza pe rezervele din Norvegia, Rusia, Asia Centrala, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Pina in 2015-2020 tarile UE vor importa cu 200 de miliarde de metri cubi de gaze mai mult decat pina acum.
Uniunea Europeana are in vedere o varietate de proiecte pentru a gestiona aceasta crestere. Astfel, 50% din acest volum va fi asigurat din Algeria si Libia, 10% din Norvegia, 10% din Orientul Mijlociu prin conducta Nabucco si 25% prin Nord Stream, conducta de gaz prin Marea Baltica. Cele 40 de procente ramase ar urma sa fie asigurate prin gaz natural lichefiat.