Sari direct la conținut

Adrian Cioroianu: ‘Decizia privind ridicarea vizelor SUA nu va veni peste noapte’

HotNews.ro

Stim ca romanii sunt nerabdatori sa ajunga fara vize in Statele Unite, ne straduim sa facem acest lucru posibil cat mai repede, insa nu putem sa precizam o data certa cand vizele vor fi eliminate. Acesta a fost, in esenta, mesajul pe care oficialii americani l-au transmis ministrului roman de externe, Adrian Cioroianu, aflat in vizita oficiala in Statele Unite.

Problema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc peste Ocean a dominat, de altfel, prima zi a calatoriei pe care seful diplomatiei de la Bucuresti o efectueaza in capitala federala, unde s-a intalnit cu politicieni americani si cu reprezentanti ai firmei de lobby care incearca sa ne impuna punctul de vedere in Congres.

Oficialii americani pe care i-a intalnit ministrul Cioroianu au dat asigurari ca problema eliminarii vizelor este una dintre cele mai importante de pe agenda politica de la Washington, iar Romania este sustinuta in acest proces dificil.

Senatorul Richard Lugar, co-presedinte al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului, a declarat ca spera intr-un pas mai important in aceasta problema in urmatoarele luni, pentru ca romanii care doresc sa ajunga in America sa o poata face fara probleme.

Mai transant a fost unul dintre sustrinatorii cei mai devotati ai proiectului, congressman-ul Robert Wexler, care a afirmat ca programul de eliminare a vizelor trebuie extins la toate statele Uniunii Europene, iar el trebuie sa includa si Romania.

Politicianul democrat a recunoscut Romania nu este o problema din punctul de vedere al imigratiei catre Statele Unite, iar eliminarea vizelor ar fi cel mai important semn de prietenie si apreciere pe care SUA l-ar arata Romaniei pentru cooperarea excelenta in Afganistan si in alte zone fierbinti de pe glob.

Congressmanul Wexler s-a ferit insa sa ofere o data precisa cand romanii ar putea calatori in sfarsit in Statele Unite si a cerut din nou interventia presedintelui George Bush care sa preseze Congresul in adoptarea programului de eliminare a vizelor.

Ministrul Cioroianu pare sa fi imbratisat si el aceasta atitudine a politicienilor de la Washington, care spera in adoptarea programului, insa se feresc sa precizeze un termen clar in aceasta chestiune. El a afirmat ca avantajele Romaniei sunt acelea ca noi nu constituim o amenintare din punctul de vedere al imigratiei si, in plus, ne-am dovedit parteneri de incredere ai americanilor.

Dezavantajul pare sa fie rata mare a refuzurilor de vize pentru romani la Ambasada americana din Bucuresti, o rata care atarna greu in balanta in acest moment. La finalul convorbirilor de marti din Washington, ministrul de externe a raspuns intrebarilor ziaristilor romani.

Reporter: Ce strategie are guvernul pentru extinderea acestui program de eliminare a vizelor?

Adrian Cioroianu: Practic nu este esentiala strategia guvernului atata vreme cat ce poate face Romania este sa-si exprime dorinta de a intra in acest program. Trebuie sa fim foarte clari in a spune ca dorinta noastra este insotita de disponibilitatea partii americane.

Acesta este motivul pentru care, atat in discutria cu senatorul Richard Lugar, in discutia cu congressman-ul Robert Wexler si in discutia avuta cu firma Dutko Worldwide am insistat asupra faptului ca noi avem in acest moment un avantaj si un relativ dezavantaj.

Atu-ul nostru este ca vorbim din postura de aliati care si-au facut treaba bine alaturi de aliatii americani in Afganistan sau Irak. In acelasi timp, avem un aspect mai putin pozitiv ce tine de rata crescuta a refuzurilor la dosarele depuse la Ambasada Americana.

Rata de refuz e mare, peste limita de 10 la suta care le-ar permite americanilor sa faciliteze problema vizelor. Si noi am insistat in toate aceste discutii, cerand din partea firmei Dutko Worldwide o evaluare a acestui punct in minus si a acestui punct in plus, si din partea congressman-ilor pe care i-am intalnit am cerut sprijinul in aceasta directie.

As spune ca am avut sansa ca inainte de intalnirea cu congressman-ul Wexler m-am intalnit si cu presedintele Internationalei Crestin-Democrate, Piere Ferdinando-Castillo, care se afla aici la Washington. Astfel incat ne dorim sa strangem si sustinerea unor tari aliate din Uniunea Europeana pentru a avea, in fond, acelasi statut.

Pentru ca problema vizelor nu face altceva decat sa ridice Romania la statutul pe care-l merita ca membru al Uniunii Europene.

Reporter: Ce e de facut cu rata mare a refuzurilor? Ii sfatuiti pe romani sa nu mai depuna dosare ca sa nu mai fie refuzati sau ceruti americanilor sa ridice acest prag?

Adrian Cioroianu: Nu, este vorba de o decizie politica pe care speram sa fie luata la nivelul la care am discutat aici la Washington, in conditiile in care, intr-o perioada de timp previzibila, nu sunt semne ca aceasta rata de refuz ar scadea. Tot ce cerem este ca ea sa nu mai fie determinanta in analiza includerii sau neincluderii Romaniei la un anumit nivel al acordarii vizelor.

Deci aceasta rata de refuz, care in acestr moment este mare, sa nu mai aiba caracterul determinant pe care il are acuma.

Reporter: Acesta nu este singurul criteriu care ar trebui flexibilizat de catre americani.

Adrian Cioroianu: Sigur ca da, acesta nu este singurul criteriu, pe undeva acesta este si avantajul nostru in conditiile in care noi totusi discutam din postura unor aliati, in contextul in care dezbaterea despre securitatea nationala este foarte importanta in America.

Noi incercam sa le explicam ca Romania nu este o tara care sa ameninte cu o imigratie masiva catre Statele Unite, romanii au acuma posibilitatea sa mearga si sa lucreze pe continentul European si de regula cei care vin in America sunt profesionisti, de varsta relative tanara, destul de bine educati, in fond sunt acei oameni care isi pot permite o calatorie in Statele Unite.

Nu este la indemana oricarui roman si acesta este un alt argument care noua ne este favorabil.

Reporter: Lumea este totusi nerabdatoare sa afle: cand exista sanse concrete ca vizele pentru Statele Unite sa fie eliminate?

Adrian Cioroianu: Cred ca cel mai gresit din partea noastra ar fi sa avansam un termen oarecare.

Trebuie sa explicam in primul rand romanilor ca decizia nu va veni peste noapte, ca ceea ce facem acuma este sa recuperam un decalaj pe care-l aveam chiar si in raport cu celelalte tari intrate in Uniunea Europeana in 2004, dar ca va mai dura putin si asta preasupune un raport din partea noastra evident si o doza de ingaduinta din partea celor care inca o bucata de vreme vor mai merge dupa

sistemul actual, dar speram ca la capatul acestor eforturi sa ajungem la statutul pe care Romania, ca membru al Uniunii Europene, il merita.

Reporter: Care a fost mesajul concret pe care vi l-au comunicat oficialii americani?

Adrian Cioroianu: Sigur ca este greu de facut o evaluare imediat dupa aceste discursuri, dar cred ca mesajul a fost unul pozitiv si de incredere. Ei isi dau seama ca Romania poate fi nu numai un aliat in Afganistan si Irak, ea trebuie tratata ca un prieten, iar acest semnal este unul pe care poporul roman il merita.

Reporter: Ne puteti da amanunte legate de intalnirea cu reprezentantii firmei DUTKO WORLDWIDE, cei angajati sa ne faca lobby in aceasta problema?

Adrian Cioroianu: Va pot da, dar in conditiile in care sunt amanunte tehnice, pentru ca sunt o serie de detalii pe care nu le pot discuta acuma. As spune ca intalnirea a fost favorabila din perspective evaluarii pe care noi le-am cerut-o, de calcul intre punctele de plus si cele de minus pe care le avem.

Si as spune ca o prima evaluare, fara a dori sa dau sperante fara acoperire, este pozitiva si datatatoare de speranta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro