Sari direct la conținut

Adrian Cioroianu: Romania poate propune asocierea Gaz de France la proiectul Nabucco pe tronsonul romanesc

HotNews.ro

Discutiile pentru asocierea Gaz de France la proiectul Nabucco au inceput in timpul vizitei din ianuarie a ministrului Adrian Cioroianu la Paris. „Putem propune, in ciuda reticentelor altor state, implicarea Gaz de France pe tronsonul romanesc”, a spus marti Cioroianu, referindu-se la reticentele exprimate in trecut de Turcia privind participarea franceza la proiect.

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, la finalul discutiilor de la Palatul Cotroceni cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, alaturarea firmei de stat franceze Gaz de France la proiectul Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al acestei asocieri.

Modalitatea in care a ajuns Gaz de France sa fie invitata la proiect a suscitat interesul presei de la Bucuresti. Potrivit ziarului Cotidianul, Administratia Prezidentiala nu a putut explica oficial cum s-a ajuns la acest acord si care sint implicatiile. Cu toate acestea, conform unor surse din Palatul Cotroceni citate de Cotidianul, liderul de la Élysée ar fi fost cel care i-ar fi solicitat sefului statului sprijin pentru implicarea Frantei in proiectul energetic Nabucco.

Explicatia a venit de la ministrul de externe, Adrian Cioroianu. Acesta a declarat marti ca discutiile privind sprijinul Romaniei pentru o implicare a Gaz de France la proiectul Nabucco au inceput in timpul vizitei sale la Paris, din 10-11 ianuarie.

„Este in interesul nostru ca in acest proiect foarte important, dar si scump, sa fie implicate cat mai multe firme puternice, pentru ca el sa se poata materializa”, a argumentat Cioroianu. El a precizat ca propunerea a fost facuta pentru tronsonul romanesc.

Propunerea a fost facuta in ciuda reticentei unor state partenere la proiect. „Putem propune, in ciuda unor reticente ale altor state, implicarea gaz de france pe tronsonul romanesc”, a spus ministrul de externe. El si-a exrpimat speranta ca vor exista progrese vizibile in realizarea proiectului Nabucco in anul 2008.

Reticentele la care se refera ministrul sunt ale Turciei, din cauza legii votate de Franta prin care transforma într-o ofensă cu implicaţii juridice negarea existenţei genocidului armenilor din Turcia, în perioada Primului Război Mondial. Atunci Ankara anunta suspendarea discutiilor cu Gaz de France.

Gaz de France are si sprijinul bulgarilor

La numai o zi dupa anuntarea sprijinului romaniei acordat GdF, Bulgaria a facut acelasi anunt. Potrivit Rompres, Sofia va sprijini includerea firmei franceze Gaz de France (GdF) in proiectul gazoductului Nabucco, intr-o faza ulterioara a acestui proiect, a declarat, marti, un oficial bulgar. Atragerea GdF este in beneficiul acestui proiect deoarece cresc oportunitatile de finantare si se reduc riscurile.

Proiectul Nabucco presupune construirea unui gazoduct de circa 3.300 de kilometri lungime pentru a transporta gaz provenind din Orientul Mijlociu şi

Asia către Uniunea Europeană. Gazoductul trece prin Turcia şi sud-estul Europei, pentru a reduce dependenţa europenilor de importurile din Rusia.

Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Rominia), la care s-ar putea adauga unul sau doi parteneri. Cele mai vehiculate nume de companii care ar putea sa intre in proiect sunt grupul german RWE AG si Gaz de France SA (Franta).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro