Sari direct la conținut

Afacere de un milion de euro, „ambalata” intr-un contract de trei ori mai mic

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a incheiat o tranzactie cu BRD Societe Generale, prin care municipalitatea ar urma sa incaseze 300.000 de euro. In schimb, administratia locala ar urma sa renunte la o clauza din contractul prin care concesiona bancii terenul pe care aceasta si-a ridicat sediul. Aceasta prevedea obligatia BRD de a construi o parcare etajata cu 100 de locuri.

Contractul dintre BRD si Primarie a fost semnat in anul 1994. Institutia bancara nu si-a onorat, insa, obligatia referitoare la construirea parcarii. Acum, primarul Emil Boc vrea sa obtina niste bani de la BRD. El a introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local, ce se va intruni astazi, modificarea contractului incheiat de fostul primar al municipiului, Gheorghe Funar.

Purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, a afirmat ca banii ar urma sa fie investiti in ridicarea unei parcari supraetajate in zona Pietei Mihai Viteazu, care va ramane in proprietatea municipalitatii. Numai ca fostul primar Gheorghe Funar considera ca prin aceasta tranzactie administratia locala ar fi pagubita cu 700.000 de euro.

Fostul edil estimeaza ca ridicarea parcarii de 100 de locuri ar costa un milion de euro.

In replica, Raimonda Boian a spus ca intreaga problema a fost provocata de Funar, care nu a insistat pentru executarea la timp a acestei clauze contractuale.

Ea a adaugat ca in prezent municipalitatea nu dispune de un teren pe care sa fie ridicata parcarea respectiva, de aceea primarul Boc incearca sa adune bani pentru construirea unei parcari de mari dimensiuni, destinate tuturor cetatenilor orasului.

Reprezentanta Primariei a completat ca la fel a procedat si in cazul BCR, care tot printr-un contract de concesiune, semnat in timpul mandatului fostului primar, se angaja sa ridice o parcare, insa institutia bancara nu a primit parcela pe care sa inalte constructia.

Parcarile, seminte de scandal

Nu este pentru prima data cand parcarile sunt motiv de scandal in administratia clujeana. Acum un an, Primaria a incredintat un teren din cartierul Marasti unei firme a liderului liberal Mircea Chertes, fostul sef al Politiei Veterinare din Romania, in perioada guvernarii CDR si care a ajuns consilierul ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Chertes demisionase din functia de sef al Politiei Veterinare tocmai pentru a putea face aceasta afacere. Sotia acestuia a ramas, insa, inspector scolar general adjunct.

Terenul a fost dat fara licitatie. Dupa izbucnirea unui adevarat scandal de presa, Emil Boc a reziliat contractul cu firma liberalului Mircea Chertes. Insa dupa ce s-au domolit lucrurile, Primaria a organizat o licitatie care, culmea coincidentei, a fost castigata tot de aceeasi firma.

Un alt scandal a izbucnit in momentul in care municipalitatea a decis, tot fara licitatie, sa incredinteze o parcela de teren din centrul orasului unei firme a omului de afaceri Cristian Dulau, un apropiat al Aliantei „D.A.”. Parcela respectiva se afla intre Primarie, Liceul de Coregrafie si Biblioteca Centrala Universitara.

Aici ar fi urmat sa fie ridicata tot o parcare supraetajata, care s-ar fi intins inclusiv peste actuala curte a Primariei. In schimbul terenului, autoritatile locale ar fi urmat sa primeasca niste locuri de parcare.

Numai ca parcela, sustine directorul Bibliotecii Centrale Universitare, profesorul Doru Radosav, nu apartinea municipalitatii, ci institutiei de cultura. In perioada comunista, Biblioteca Centrala Universitara a acceptat sa cedeze Primariei folosinta temporara a parcelei, pe care a fost amenajat un parculet.

Prin protocolul care consemna cedarea dreptului temporar de folosinta, municipalitatea se obliga sa restituie terenul Bibliotecii, atunci cand aceasta ar fi vrut sa se extinda. Acest moment tocmai a sosit, sustine Doru Radosav, care doreste sa ridice un nou depozit de carte pe aceasta suprafata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro