Sari direct la conținut

Afacerea adoptia: Primaria sustine ca 10% dintre cainii adoptati de asociatia Cutu – Cutu au fost gasiti inapoi pe strada si au fost implicati in cazuri soldate cu moartea a doua persoane

HotNews.ro
Maidanez in Capitala, Foto: Mediafax
Maidanez in Capitala, Foto: Mediafax

Asociatia Cutu-Cutu a adoptat peste 600 de caini din 2008 pana in prezent, a declarat pentru HotNews.ro Razvan Bancescu, responsabil cu cainii fara stapan in Primaria Capitalei. Acesta sustine ca hingherii municipalitatii au capturat pana in prezent circa 60 de caini adoptati de asociatie si abandonati pe domeniul public. Bancescu spune ca unul dintre acesti caini a muscat miercuri – 2 aprilie, un copil in parcul IOR din Capitala, doi au fost ridicati din zona Obor in care a fost gasita moarta o femeie, aceasta avand trupul muscat de caine, iar alti patru din curtea ADP sector 5, unde o femeie a fost omorata de caine in 2009. Reprezentantii Asociatiei Cutu-Cutu spun ca in perioada 2008-2009 au fost siliti de Primariei sa adopte circa 2400 de caini pentru ca altfel institutia nu ii steriliza, iar acesti caini „adoptati” au fost eliberati pe domeniul public.

„Nu am o situatie exacta deoarece nu sunt introduse toate datele din ultimii ani in baza de date electronica, insa am un maldar de hartii in fata care reprezinta adoptii facute de Asociatia Cutu-Cutu. Putem spune ca au adoptat peste 600 de caini. Dintre acestia, dintre cainii ridicati de noi pe strada, am identificat 60 ca fiind ai acestei asociatii. Identificarea s-a facut dupa numarul de crotaliu. Din ce am inteles eu, din cei peste 600 de caini adoptati de asociatie, o parte au fost dati mai departe catre alte persoane, insa ONG-ul nu ne-a pus la dispozitie niciun document si nici nu am fost instiintati ca nu mai sunt in proprietatea fundatiei”, a explicat Razvan Bancescu, sef proiect Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor.

Marcela Lungu, presedinta Asociatiei Cutu-Cutu, spune ca aceasta fundatie a adoptat circa 2400 de caini, insa au fost fortati de primariei sa faca adoptiile pentru ca animalele sa fie sterilizate.

„In 2008, domnul Sorin Oprescu a initiat prin dispozitie de primar un program de sterilizare si adoptii, plus o colaborare cu ONG-rile prin care noi adoptam cainii, dar ii eliberam pe strada. Acest program a durat un an. In acea perioada respectiva, autoritatea publica a pus accentul pe controlul inmultirii cainilor, fiind sterilizati peste 5.000 de caini. Primaria a incheiat cu noi contracte de adoptie, dar era un fals din partea lor, un fals intelectual. Stiau ca nu avem adapost unde sa ducem acesti catei, dar s-a agreat aceasta formula. Cu masinile primariei i-am returnat, avem dovezi. Mai era o hotarare de Guvern care permitea returnarea, dar sefa hingherilor nu a fost de acord si a spus sa adoptam cainii ca sa ne aiba la mana. Daca nu luam noi cainii din bazele ASPA nu mai puteau aduce altii sa ii castreze. In Bucuresti se aprecia atunci ca sunt 30.000 de caini. Am fost patru organizatii care am colaborat cu primaria. Era un program de sterilizare – adoptie. Acest program noi l-am incheiat pe 30 iunie 2009, moment la care s-a dat o hotarere de Consiliu General care permitea returnarea cainilor in teritoriu in loc de adoptie”, a explicat Marcela Lungu pentru HotNews.ro.

Aceasta spune ca daca nu ar fi facut aceste adoptii formale, in prezent ar fi fost pe strazile din Bucuresi 4 milioane de caini.

„Daca erau doua catele la bloc si fatau – ele fata la 6 luni 12 pui – aveam 48 de pui plus ele doua, deci 50 de caini la bloc. In aceste conditii de importanta a sterilizarii si a vidului legislativ, ne-am apucat sa facem aceasta treaba. Mergeam sa castram cainii, ii aduceam inapoi cu masinile primariei si in masura in care ei ii prindeau si ii castrau si noi ii luam pe raspunderea noastra mai castrau altii. Daca nu faceam asta, ar fi fost vreo 4 milioane de caini in plus in Bucuresti. Noi ne-am asumat 2400 de caini. Ne-am oprit brusc, pe 30 iunie2009 cand s-a adoptat o hotarare de Consiliu general care permitea returnarea. Noi din 2009 nu am mai scos caini din adaposturile primariei”, mai spune Marcela Lungu.

documente

Protocol incheiat in 2008 de Primarie cu ONG-uri

(4 Apr 2014) PDF, 566KB

Razvan Bancescu spune ca nu este adevarat si ca Primaria nu a obligat niciodata aceste ONG-uri sa adopte caini. Mai mult, acesta sustine ca pana in prezent circa zece caini adoptati de Asociatia Cutu-Cutu au fost implicati in accidente tragice.

„In cazul femeii omorate de caini in curtea ADP sector 5 in 2011, patru dintre cainii ridicati de acolo apartineau Asociatiei Cutu-Cutu. In cazul femeii gasite decedate in Parcul Obor cu muscaturi de caine pe trup, de la fata locului au fost ridicati noua caini, dintre care trei apartineau acestei fundatii, iar in cazul copilului muscat luni in Parcul IOR, cainele care a atacat apartinea aceleiasi fundatii. Au mai fost persoane care au adoptat si abandonat animale, insa nu au fost implicati in astfel de incidente. Am vorbit cu angajatii ASPA si din ce am inteles aceasta asocietie adopta in special cainii violenti pentru a-i scapa de la eutanasiere fiindca legea permitea si in urma cu cativa ani omorarea lor”, a explicat Bancescu.

Tot in cazul copilului muscat zilele trecute de caine in parcul IOR, Bancescu spune ca pe langa cainele atacator, hingherii au mai ridicat de la fata locului inca un caine care apartinea aceleiasi asociatii.

Reprezentantii Asociatiei Cutu-Cutu spun ca isi asuma raspunderea pentru cainii adoptati. „Responsabilitatea a fost dintotdeauna pe umerii nostrii si ne-am asumat-o. Am reusit sa dam spre adoptie, cu contract de adoptie, in curti si in casele oamenilor, circa 3000 de caini, o parte fiind dintre cei returnati cu Primaria, o parte fiind altii, ca noi nu facem diferenta. Le femeia moarta la ADP sector 5 s-a finalizat ancheta si nu s-a spus ca noi avem vreo vina. La femeia de la parcul Obor trebuie sa demontreze ca acel caine a muscat-o si nu erau cainii altcuiva. Ce ne doare pe noi este ca persoana decedata era iubitoare de caine si unul dintre caini era cainele ei care fusese adoptat de la hingheri, un caine care o insotea in permanenta”, spune Marcela Lungu.

Mai mult aceasta spune ca ASPA incearca sa ii denigreze asociatia pentru a distrage atentia de la neregulile care s-au intamplat in cadrul institutiei.

„Stiti de Bancescu face treaba asta si ne denigreaza pe noi? Este ca un taur lovit intre coarne. Acum cateva zile a venit rapsunsul de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie unde spune ca a inceput urmarirea penala pe numele sau si a celor doi directori pentru o frauda de 1 milion de euro, ca raspuns la o plangere penala facuta de noi. In septembrie 2013, cand a murit copilul, Parchetul a inceput doua dosare, unul pentru omor din cupla si unul pentru infractiuni economice si s-a descoperit o frauda de 1 milion de euro. S-a descoperit ca au contracte uriase, nejustificate cu trei firme pentru prinderea cainilor si platesc 229 lei pentru prinderea cainilor, dar aceste firme au doi angajati. Parchetul mai spune ca Bancescu are doar liceul si a fost doar referent la RATB dupa care a fost mutat la ASPA unde director este Treeroiu, finul de cununie al lui Oprescu, care l-a numit director adjunct. Acest caz se muta la DNA pentru ca este o dauna mai mare de 1 milion de euro”, a explicatMarcela Lungu.

Razvan Bancescu a declarat ca nu a inceput urmarirea penala impotriva lui si ca este firesc ca institutiile statului sa cerceteze orice plangere facuta de oricine.

Ce masuri se iau impotriva Asociatiei Cutu-Cutu in cazul copilului muscat de caine in Parcul IOR

„Asteptam sa vedem daca depune mama copilui plangere la Politie, iar noi vom duce toate actele doveditoare ca acel caine apartine asociatiei Cutu-Cutu. Este mai bine daca depune mama copilului sesizare, deoarece se incadreaza la vatamare corporala. Daca nu se intampla acest lucru, saptamana viitoare vom face noi sesizare pentru abandon la Parchet”, a explicat Bancescu.

Potrivit legii actuale, abandonarea unui caine adoptat pe domeniul public constituie infractiune si se sanctioneaza cu pedeapsa de la doi la cinci ani. „Inainte, sanctiunea era o amenda de circa 1000 lei. Pe noua lege, intrata in vigoare in septembrie anul trecut, pedeapsa este intre 2-5 ani de inchisoare. Aceasta sanctiune se aplica insa la caini adoptati dupa septembrie 2013”, a explicat Bancescu.

Pana in prezent, ASPA a facut 28 de sesizari la Parchet privind persoane care au adoptat si abandonat caini pe domeniul public. Dintre acestea, doar una s-a solutionat, fiind decisa neinceperea urmaririi penale. „Este vorba despre cainele acela de la gradinita Ion Creanga. Persoana care a abandonat cainele a dat declaratii false si astfel a scapat”, a mai spus Bancescu.

INFO PLUS – persoane atacate/omorate de caini in Bucuresti

– 20 martie 2014, o femeie cu varsta si identitate necunoscuta a fost gasita moarta intr-un parc din zona Obor a Bucurestiului, parc aflat la cateva zeci de metri de Primaria Sectorului 2. Victima avea corpul muscat de caini. Deocamdata autoritatile nu au stabilit daca moartea a fost cauzata de muscaturile de caine sau de altceva.

– 2 septembrie 2013, un copil in varsta de patru ani a murit dupa ce a fost atacat de caini maidanezi pe un teren de langa Parcul Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica. Unul dintre cainii ucigasi apartinea fundatiei Caleidoscop. Se pare ca animalul a fost eliberat si a ajuns pe terenul unde a fost omorat copilul.

– 26 ianuarie 2011, o femeie de 49 de ani a fost gasita intr-o balta de sange in curtea unui sediu al Administratiei Domeniului Public din sectorul 5. Femeia avea rani pe tot corpul. Fusese atacata si muscata de haita de caini care pazea proprietatea. La cateva zile a decedat. Razvan Bancescu a declarat pentru Hotnews.ro ca si cainii care au omorat o femeie in curtea ADP sector 5, in 2011, apartineau fundatiei Cutu-Cutu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro