Sari direct la conținut

Afacerea „Delfinul” a ajuns in stadiul dosarelor penale

Romania libera, Editia de Transilvania - Banat

Afacerea „Delfinul” a ajuns in faza dosarelor penale

Ofiterii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Timis au anuntat declansarea urmaririi penale, cu avizul Parchetului, in cazul celei mai mari escrocherii din vestul tarii – jocul de tip piramidal „Delfin”.

Desi primele verificari au inceput inca din februarie anul trecut, este pentru prima oara cand organele de ancheta dau publicitatii, pe canale oficiale, numele persoanelor care stau in spatele afacerii.

Acestea sunt: Camelia Zachar (32 ani), din Arad, asociat si administrator la SC Business Center Consulting SRL Arad, Daniel Andreas Fasler (37 ani), administrator al firmei „Delphin International LTD” si al altei firme partenere din Gibraltar, domiciliat in Monaco, Emil Krutek (39 ani), din Cehia, initiatorul jocului in tara de origine si in Romania, Felix Daniel Toana (31 ani), din Timisoara,

si Silviu Bogdan Blidariu (24 ani), tot din Timisoara, manageri, iar intre capetele lor de acuzare formulate impotriva celor cinci „delfini-sefi” se regasesc infractiuni precum evaziune fiscala, inselaciune, asociere in vederea comiterii de infractiuni si exercitarea unor acte de comert in favoarea si pe seama unei societati straine.

Dupa ce Krutek a adus jocul din Cehia in Romania, prima „tinta” a fost Oradea, iar apoi, cand lista persoanelor „solvabile” s-a epuizat, afacerea a fost mutata la Arad, iar intalnirile de taina au fost transferate de la Baile Felix in statiunea timiseana Buzias.

Intrarea la intalnirile de taina, o adevarata psihoza colectiva, cum le-a descris un participant, se facea numai in baza unei „recomandari” din partea unui asistent. Ritualul practicat era la fel de ciudat ca si afacerea in sine. Taxa de participare era de 400.000 de lei, iar suma pentru a deveni „delfin” se ridica la 2.290 de euro.

„Reteta” de „imbogatire” consta in achizitionarea unei banale carti, in patru volume, numita pretentios „Calea succesului”.

Investigatiile au scos la iveala ca o parte din valuta incasata ajungea in contul societatilor din Gibraltar, pe numele a doi „parteneri straini” – Delfin International si Private Course for Personal Development, iar alta, intr-o banca din Nicosia (Cipru), ambele destinatii fiind doua paradisuri fiscale bine cunoscute.

Primele descinderi ale Politiei Economice si Garzii Financiare au vizat sediul SC Business Center Consulting SRL Arad, firma care a intermediat inchirierea spatiilor unde erau organizate seminariile de marketing.

La sediul societatii anchetatorii au descoperit peste 1.800 de volume din seria „Calea succesului” si mai multe formulare tipizate. In baza autorizatiilor emise de Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, au fost perchezitionate si locuintele a trei indivizi care se ocupau de coordonarea „delfinilor” din Timis.

Ceea ce socheaza insa este numarul persoanelor care au intrat efectiv in joc, adica cotizantii, fiind identificate intr-o prima faza nu mai putin de 850 de persoane, care au achitat prin virament bancar in contul societatilor din Gibraltar cate 2.290 euro. La un simplu calcul matematic, aceasta inseamna dintr-un foc aproape… 2 milioane de euro.

In documente, 1 franc elvetian – 500 euro la vanzare

Societatea inregistrata in Arad a incheiat trei contracte (doua de prestari servicii si unul de distributie), in exclusivitate, cu cele doua societati din Gibraltar, asumandu-si obligatia de a achita taxele fiscale pentru activitatile comerciale derulate pe teritoriul Romaniei in numele acestor firme.

Astfel, cele doua societati din Gibraltar, persoane juridice nerezidente, au incasat, prin intermediul societatii administrate de Camelia Zachar, venituri din distribuirea celor patru volume ale cartii „Calea succesului”, in suma totala de 11.409.528.830 lei, spun politistii. Insa firma din Arad nu a platit darile aferente la stat, iar valuta a fost, bine mersi, scoasa din tara.

Apoi, in vederea distribuirii cartii, invinuitii au coordonat racolarea de persoane pentru inscrierea la jocul piramidal „Delphin”, determinand peste 250 persoane (cat s-a probat pana acum) sa transfere prin virament bancar suma de 2.290 euro/ persoana in conturile societatilor din Gibraltar.

Volumele aferente cartii amintite au fost importate de societatea din Arad la valoarea de 1 CHF (franc elvetian)/bucata, insa erau vandute romanilor cu 500 de euro bucata! Persoanelor racolate li s-a promis ca, in termen de 10 luni de la inscrierea in joc, vor obtine drept castig suma de 40.000 euro. In final, cel mai mare castig a atins in jur de 20.

000 de euro, spun politistii, dar acest lucru s-a intamplat doar in cateva cazuri, pe care le putem numara pe degete. Cu alte cuvinte, au castigat doar primii intrati in joc, asa cum se intampla in cazul tuturor jocurilor de tip piramidal. Ciudat este insa ca oamenii nu se inghesuie sa depuna plangeri.

O posibila explicatie ar fi acea „clauza de confidentialitate” stipulata in contract, prin care se prevede o sanctiune de 10.000 de euro in cazul in care este divulgat „secretul” afacerii sau al jocului. Pana in prezent au depus denunturi penale opt persoane, care au platit „taxa” de 2.290 euro, dar care nu au apucat sa si primeasca cele patru volume.

In cazul acestora, prejudiciul este de 18.320 euro.

GHEORGHE ILAS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro