Afacerea Nokia: Comisia Europeana suspecteaza Guvernul ca a acordat ajutoare de stat in valoare de 30 de milioane de euro
Guvernul de la Bucuresti trebuie sa dea explicatii la Bruxelles in legatura cu posibile ajutoare de stat acordate companiei finlandeze Nokia, care a inaugurat recent fabrica de telefoane mobile de la Jucu. HotNews.ro a intrat in posesia scrisorii expediate de Comisia Europeana la data de 18 ianuarie, semnata de Robert Hankin, de la Directia Generala de Concurenta. Hankin intreaba, ghidat de „informatiile valabile pe internet si din presa”, daca este adevarat ca „investitiile Nokia se ridica la 60 milioane de euro si ca ajutorul de stat ar putea ajunge pina la 30 milioane de euro”.
Scrisoarea oficialului european de la Concurenta avertizeaza ca, daca statul roman investeste 30 milioane de euro in facilitati pentru proiectul privat Nokia, risca sa incalce regulile europene privind concurenta.
Conform acestor prevederi, statele Uniunii se angajeaza sa nu favorizeze companiile private oferindu-le facilitati care le-ar avantaja in raport cu conditiile oferite in alte regiuni ale Europei.
Cererea Comisiei Europene privind afacerea Nokia (pagina 2) Foto: Hotnews |
Ce sugereaza investigatia Comisiei Europene este tocmai faptul ca Romania ar fi oferit mai multe facilitati afacerii Nokia la Cluj pentru a atrage deschiderea unei fabrici aici. Dupa 14 zile autoritatile romane ii raspund Comisiei Europene — nu insa si presei romanesti, pentru care informatiile ar fi confidentiale —, ca facilitatile ar fi acordate „Parcului industrial Tetarom III”, unde s-a instalat Nokia. Doar ca, la venirea Nokia, parcul nu exista.
Parc industrial cu dedicatie pentru Nokia
Autoritatile locale au declarat, cu aproape un an in urma, dupa semnarea Memorandumului cu Nokia, ca s-au angajat la o investitie cu bani de la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro pentru facilitati acordate acestui investitor.
„Sa le punem la dispozitie terenul a fost una dintre cerintele Nokia. Cea de-a doua cerinta a lor are in vedere asigurarea din partea noastra a utilitatilor, iar aceasta ar presupune o investitie de aproximativ 33 de milioane de euro. Banii ar trebui sa vina de la guvern, consiliul judetean putand asigura doar un milion de euro”, declara presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, pentru ziarul Evenimentul Zilei in data de 12 martie 2007.
Zece zile mai tarziu, acelasi Marius Nicoara repeta presei ca „vom solicita un sprijin de 33 de milioane de euro din partea Guvernului, deoarece nu putem sustine singuri constructia parcului“.
Nicoara: Guvernul va cheltui 33 milioane euro pentru Nokia
Terenul pentru fabrica Nokia a fost transferat de catre Guvernul Romaniei din proprietatea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj in proprietatea Consiliului Judeţean si a fost pus la dispoziţie gratuit pentru Nokia.
In plus, Consiliul Judetean si Guvernul s-au obligat sa doteze acest teren cu toate utilitaţile: curent, gaz, apa. „Pina acum au fost investiţi de catre autoritaţi 17 milioane de euro pentru drumurile de acces, racordarea la apa, gaz si electricitate. Pina in toamna urmatoare, cheltuielile CJ si ale Guvernului pentru Nokia se vor ridica la 33 de milioane de euro”, declara, in noiembrie 2007, Marius Nicoara.
Nokia a semnat cu un parc industrial inexistent
La 26 martie 2007, intre Consiliul judetean Cluj, directorul parcului Tetarom III si compania finlandeza Nokia s-a semnat, in prezenta primului ministru Calin Popescu-Tariceanu, un Memorandum de intelegere, despre care ni se spune ca are 40 de pagini si prin care partea romana se angaja, printre altele, sa puna la dispozitia Nokia un teren de 90 ha in Jucu, intr-o zona denumita conventional “parc industrial”.
“Conventional”, pentru ca parcul nu era inca parc industrial conform legii, iar facilitatile nu erau acordate parcului, ci investitiei Nokia.
Acest memorandum mai prevede, conform declaratiilor facute de autoritatile locale de-a lungul intregului an 2007, in care a inceput investitia, obligatia partii romane de a viabiliza terenul, de a realiza o autostrada urbana Cluj-Jucu, de a moderniza aeroportul Cluj si de a realiza un pasaj peste calea ferata pentru a facilita accesul la parcul industrial.
Probleme cu actele terenului
Inainte chiar de a ajunge la semnarea contractului de asociere, Nokia a realizat mai mult de 15% din investitie si poate dobandi terenul in proprietate, daca doreste sa-l cumpere, asa cum este prevazut in memorandum. Precizam faptul ca acel teren a fost evaluat de expertii de la Registrul comertului (pentru ca trebuia inclus in capitalul social al Tetarom III) la pretul de 2,5 euro pe mp.
Dupa semnarea memorandumului, autoritatile locale au demarat procedurile de intabulare a terenului primit de Consiliul judetean prin Ordonanta de urgenta, demers care abia acum s-a incheiat.
Contractul cu Nokia inca nu s-a semnat
“Procedura de intabulare a durat foarte mult, pentru ca actele erau scrise in ungureste, a trecut ceva timp pina cind am putut sa facem intabularea pe toata suprafata de 1400 de hectare” precizeaza Viorel Gavrea, directorul Tetarom III.
“Acum urmeaza sa dezmembram suprafata de 159 de hectare, cit are parcul industrial Tetarom III si sa o inregistram la cadastru, numai dupa aceea vom trimite la MIRA cererea de inregistrare cu titlul de parc industrial si vom putea beneficia prin lege de conditiile pe care le presupune acest statut. Din momentul in care avem CF pe teren si ne inregistram ca parc industrial, trebuie sa trecem la semnarea unui contract de asociere cu Nokia, in mod obligatoriu, respectand, bineinteles ce am promis in memorandum”, a explicat pentru Hotnews Viorel Gavrea, directorul Tetarom III.
Pretul terenului a sarit de la 2,5 euro la peste 50 de euro
Viorel Gavrea crede ca, in citeva luni, se va trece la semnarea contractului cu Nokia. Acest contract va fi unul de asociere in participatiune: partea romana da terenul, iar Nokia va plati o taxa de cesiune.
“Asta pina cind se vor hotari sa-l cumpere, pentru ca este prevazut in memorandum faptul ca dupa ce investesc cel putin 15% din toata investitia, pot cumpara terenul acela.
”Pretul la care compania Nokia ar putea cumpara terenul de 90 de ha pe care si-a ridicat fabrica va fi stabilit de Consiliul de Administratie al Tetarom III. Mentionam faptul ca in comuna Jucu, la aceasta ora, terenul se vinde la preturi intre 50 si 120 de euro mp.