Sari direct la conținut

Afacerile primarului din Recea-Cristur, obiect de studiu pentru procurori

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Primarul comunei clujene Recea-Cristur, Alexandru Rus, se va alege cu un dosar penal dupa ce a „pierdut” o masina primita donatie din partea unei asociatii din Franta. Prefectul de Cluj, Alin Tise, sustine ca inspectorii trimisi sa verifice actele Primariei au descoperit un lung sir de nereguli.

Astfel, edilul a incredintat, fara aprobarea Consiliului Local, lucrarile de renovare a scolii din comuna firmei „Ilrom Bogdan si Oana”. O alta ilegalitate este legata de disparitia din patrimoniul local a unei masini Dacia 1310, primita in anul 2004 drept donatie din partea unei asociatii din Franta.

In 2005, autoturismul a fost trecut in inventarul scolii, iar apoi a disparut pur si simplu. In schimb, primarul, tot fara aprobarea Consiliului Local, a cumparat din bugetul local o masina Logan.

La doua zile dupa controlul facut de inspectorii Prefecturii, edilul a adus o adeverinta care ar fi trebuit, in opinia sa, sa justifice disparitia Daciei 1310. Documentul era eliberat la o zi dupa verificari de catre SC „Seralex” Dej, care arata ca primarul ar fi predat la fier vechi o carcasa auto.

In urma unor verificari ulterioare, reprezentantii firmei au recunoscut ca au primit, in anul 2004, o carcasa de Dacia adusa de un satean la fier vechi, caruia i-au eliberat o adeverinta pentru radiere. In act figura, insa, trecuta o alta serie a caroseriei decat cea din evidentele Primariei.

Apoi, primarul Alexandru Rus s-ar fi dus la sediul societatii si i-ar fi cerut sa transcrie adeverinta de pe numele sateanului pe numele sau si s-a obligat sa predea firmei din Dej o cantitate de fier vechi echivalenta cu greutatea caroseriei. Edilul nu a putut sa ofere in schimb nici un fel de explicatie cu privire la soarta celorlalte componente ale autoturismului.

Becuri de 650 de milioane de lei

Lista neregulilor descoperite la Primaria Recea-Cristur se refera si la un contract incheiat cu compania SC „Maricar General Com” SRL din Cluj-Napoca, tot fara aprobarea Consiliului Local. Valoarea contractului este de 650 de milioane de lei si se refera la cumpararea de becuri si de corpuri de iluminat.

Angajatii Primariei sustin ca totusi a existat o selectie de oferte, la care, in afara de firma castigatoare, a mai participat si o societate reprezentata de varul primarului. Administratia locala a virat deja in conturile SC „Maricar General” suma de 420 de milioane de lei, in baza contractului din anul 2005.

Pe urma a aparut, insa, un act aditional in valoare de 197 de milioane de lei, despre care juristii Prefecturii cred ca ar fi fost contrafacut in urma controlului, pentru ca documentul are aceeasi data si acelasi numar cu contractul initial.

Prefectul Alin Tise le-a cerut autoritatilor locale sa nu plateasca si cele 197 de milioane de lei, cu atat mai mult cu cat satenii sustin ca nu au vazut nici unul dintre becurile cumparate de primar. Mai mult, ei s-au plans inspectorilor Prefecturii ca beneficiarii ajutoarelor sociale sunt trimisi sa lucreze acasa la Alexandru Rus.

Exista cel putin doua declaratii scrise ale unor oameni care au mentionat ca au fost trimisi la sapa, la cules si chiar sa spele geamurile de acasa de la primar, in loc sa munceasca in folosul comunitatii.

Toate informatiile adunate de Prefectura vor fi trimise Politiei, care ar urma sa deschida o ancheta penala impotriva primarului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro