Sari direct la conținut

Agenţia Internaţională pentru Energie spune că 2022 va fi un an record pentru energiile regenerabile, în pofida costurilor şi a problemelor de aprovizionare

HotNews.ro
energie regenerabila, Foto: Wikipedia
energie regenerabila, Foto: Wikipedia

Creşterea îngrijorărilor cu privire la securitatea energetică şi schimbările climatice va face ca în 2022 noile capacităţi pentru producţia de energie regenerabilă să înregistreze un avans record, a estimat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), conformAgerpres.

Potrivit IEA, capacităţi regenerabile de 320 de Gigawaţi vor fi instalate în acest an, echivalentul consumului anual al Germaniei, în creştere faţă de precedentul record de 295 de Gigawaţi atins în 2021. Agenţia precizează că avansul de anul trecut a fost stimulat de extinderea capacităţilor de energie fotovoltaică din China şi Europa, în pofida blocajelor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, a întârzierilor în construcţie şi a preţurilor ridicate la materii prime.

„Evoluţiile din ultimele luni de pe piaţa energiei, în special în Europa, au dovedit, încă odată, rolul esenţial pe care îl au regenerabilele în îmbunătăţirea securităţii energetice, pe lângă eficienţa lor bine dovedită în reducerea emisiilor”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

Impactul pandemiei de Covid-19 şi invadarea Ucrainei de către Rusia au dus inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, pe fondul exploziei preţurilor la energie, astfel că decidenţii se străduiesc să găsească surse de energie ieftină şi sigură.

IEA avertizează însă că tendinţa de creştere a energiilor regenerabile ar putea să încetinească anul viitor. „În absenţa unor politici solide, capacităţile regenerabile adăugate la nivel mondial ar urma să stagneze în 2023, pe măsură ce progresele înregistrate de capacităţile fotovoltaice vor fi contrabalansate de încetinirea expansiunii capacităţilor hidro şi stagnarea creşterii pentru capacităţile eoliene”, avertizează IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro