Sari direct la conținut

Agricultori: Pretul rosiilor si altor legume romanesti va creste cu 50%, din cauza scumpirii gigacaloriei

HotNews.ro

Scumpirea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant, iar pretul la rosii si la alte legume romanesti ar putea creste cu 50%, declara presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, fermierii care folosesc energia termica produsa de RADET incep sa isi restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie.

Cel mai grav afectata de scumpire este sera de legume Leoser SA, membra a federatiei Pro Agro si a organizatiei de producatori Hortifruct. „La finele anului trecut, Federatia Pro Agro, alaturi de Leoser SA, a solicitat ca producatorii de legume de sera din Romania sa beneficieze de acelasi sprijin pe care il au cei din alte state UE, unde se aplica un pret diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primaria Capitalei si cu domnul primar Sorin Oprescu a ramas fara rezultat, iar majorarea a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. In fata costurilor foarte mari, conducerea Leoser ne-a anuntat ca, in lipsa unei solutii, a decis sa suspende activitatea de productie si trimiterea personalului din sere in somaj. Este o lovitura fara precedent data acestei ramuri agricole de traditie si unui producator roman de baza, care mentine un nivel rezonabil al pretului. Din primele noastre calcule, apreciem ca rosiile si celelalte legume romanesti se vor scumpi cu 50%. Ma refer la intreaga piata din Romania, pentru care preturile din Bucuresti sunt de referinta”, explica Jurconi.

Leoser SA urmeaza sa puna in practica decizia de suspendare a activitatilor din sere in zilele ce urmeaza. „Este inadmisibil ce se intampla. Vorbim de importanta agriculturii ca domeniu strategic, dar bagam in faliment cea mai mare sera din Europa. Marirea pretului gigacaloriei ne pune in situatia sa nu putem continua activitatea.(…) Noi ne-am indeplinit la zi obligatiile fata de statul roman, in schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultati. In consecinta, am luat decizia sa inchidem complet unitatea. 2000 de salariati vor ramane fara locuri de munca in mijlocul iernii. In acest moment, nu mai putem concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare, precum Turcia”, a declarat directorul general al Leoser, Victor Nitu.

Consiliul de Administratie al companiei solicita premierului inceperea de indata a unui dialog pentru gasirea unei solutii, precum si o intalnire ‘de urgenta’ cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, cu reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Finantelor si ai producatorului si distribuitorului de energie termica.

SC Leoser furnizeaza peste 30.000 de tone de legume pe piata interna si externa si isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de hectare.

Federatia Nationala Pro Agro este o organizatie profesionala infiintata in 2012 de si pentru producatorii din agricultura, industria alimentara si servicii conexe din Romania in vederea promovarii, reprezentarii, sustinerii si apararii intereselor membrilor organizatiilor profesionale reprezentative la nivel national in raporturile cu institutiile europene si nationale publice si/sau private.

Incepand din 1 septembrie 2013, Pro Agro este membru cu drepturi depline al COPA ¬ COGECA si GEOPA. COPA (Comitetul Organizatiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeana) si COGECA (Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana) reprezinta interesele producatorilor agricoli si sectorului de aprovizionare si comercializare din industria agroalimentara in proportie de 70%, iar GEOPA este sindicatul investitorilor din agricultura (organizatia reprezentativa la nivel European a patronatului din agricultura).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro