Alegerea IPS Daniel ca Patriarh a aprins lumina in satul lui natal
Alegerea Inalt Prea Sfintiei Sale Daniel in demnitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a declansat o adevarata isterie spirituala printre cei 40 de locuitori ai satului Dobresti, comuna Bara, judetul Timis.
S-au tras clopotele minute in sir, iar localnicii mai in putere au participat la slujba de pomenire, Te Deum-ul, oficiat de calugarii care au venit in sat in urma cu patru ani.
Cei adunati in biserica construita in anul 1852, declarata monument istoric, I-au multumit Lui Dumnezeu ca L-a ajutat pe Daniel Ciobotea sa devina noul patriarh ortodox al Romaniei si, in toiul osanalelor, au avut revelatia ca satucul lor nu va mai fi amenintat de perspectiva disparitiei de pe harta.
De bucurie, primarul comunei Bara, Ioan Lazarescu, a aprins iluminatul public, care, din cauza datoriilor acumulate la Electrica Banat, nu mai fusese pus in functiune din luna aprilie. In acest fel s-a marcat spiritual si laic faptul ca Dobrestiul este locul in care, in urma cu 56 de ani, a vazut lumina zilei noul Patriarh al Romaniei…
Cinci calugari trimisi de IPS Daniel au salvat satul Dobresti de la disparitie
Calugar Matei are grija de casa Patriarhului |
Foto: HotNews.ro |
Ascuns printre dealurile din sud-vestul judetului Timis, la aproape 35 de kilometri de municipiul Lugoj, satul Dobresti, din comuna Bara, este aproape inaccesibil celor care nu dispun de un mijloc de transport motorizat. Chiar si asa, drumul de pamant croit printre dealuri si vai, cu multe curbe inselatoare, este un adevarat test rutier pana si pentru soferii experimentati.
Aceasta izolare de lumea civilizata a dus la depopularea treptata a zonei, ajungandu-se ca, in ultimul sfert de veac, din 560 de suflete sa mai ramana la vatra doar batranii satului, vreo 35 la numar. Letargia ce parea sa fi cuprins acest loc idilic a fost curmata, in urma cu patru ani, de aparitia in sat a cinci calugari.
Casa parinteasca, acum cu parabolica si marmura |
Foto: HotNews.ro |
Fusesera trimisi de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu misiunea de a reinvia comunitatea si de a se ocupa de toate procedurile legale pentru construirea, pe un imas de la capatul ulitei principale, a unei manastiri.
„Este o manastire care va avea doua hramuri: al Sfintei Cuvioase Paraschieva si a lui Stefan cel Mare si Sfant. Este o ctitorie a Preafericitului Daniel, un semn de pretuire pentru Sfanta Paraschieva, care intotdeauna i-a ascultat rugile. Va fi un ansamblu manastiresc, pe trei hectare, care va cuprinde biserica propriu-zisa, o gospodarie, ateliere si chiliile pentru vietuitori.
Este posibil ca o parte din moastele Sfintei Paraschieva sa fie aduse aici, pentru ca manastirea sa devina un loc de pelerinaj pentru ortodocsi.
Desi nu-i construita, manastirea Dobresti este deja „promovata” pe teren (Foto: HotNews.ro) |
Constructia va incepe in primavara anului viitor si doar investitia in biserica va fi de 80 de miliarde de lei vechi”, ne spune calugarul Matei, precizand ca banii nu vin de la Preafericitul Daniel, cum s-ar putea crede, ci din donatii.
De altfel, pentru a ne convinge ca asa stau lucrurile, ne-a si dictat din memorie numarul contului deschis la BRDE, Sucursala Lugoj, unde oamenii cu bani pot contribui la inaltarea Manastirii Dobresti.
Vorbind despre alegerea Preafericitului Daniel in cea mai inalta demnitate a Bisericii Ortodoxe Romane, calugarul Matei nu a incercat sa ascunda faptul ca-si divinizeaza seful. „Sincer sa fiu, ma asteptam sa fie ales. M-am rugat la Dumnezeu sa fie o persoana de care are nevoie Biserica si daca Dumnezeu asa a randuit, asa este cel mai bine.
De patru ani il stiu mai de aproape pe Preafericit si va pot spune ca este un om extraordinar, destept si foarte bun conducator.
Cine nu-l cunoaste, poate scoate orice zvon, dar nu pot descrie in cuvinte toate capacitatile pe care le are”, ne-a mai spus calugarul, dandu-ne de inteles ca este la curent cu luptele de culise ce au precedat alegerea Patriarhului, dar si cu acuzatiile venite din partea propriului frate ca Preafericitul Daniel s-ar fi intabulat pe terenurile mostenite de la familie prin mijloace mai neortodoxe…
Visul nostru, al intregului sat, a fost ca Daniel sa ajunga Patriarh
Gheorghe Danila: Visul nostru a fost ca Daniel sa ajunga Patriarh (Foto: HotNews.ro) |
La acest subiect s-a referit mai pe larg unul dintre consatenii noului Patriah, Gheorghe Danila, in varsta de 63 de ani, care in momentul declansarii scandalului fratricid era consilier local. „Aici este vorba despre invidie. Gheorghe Ciobotea, fratele Preafericitului Daniel, a dat in presa ca ar fi ramas sarac lipit dupa ce preotul s-a intabulat pe terenurile familiei prin fals.
Nimic adevarat. La desfiintarea CAP-ului, Gheorghe a cumparat gospodaria anexa a fostului CAP, construita pe terenurile familiei, in extravilanul satului, neglijand casa parinteasca. Aceasta a ajuns in paragina si, dupa o despagubire intre frati, imobilul a ramas in intregime in proprietatea IPS Daniel, care l-a renovat si l-a donat manastirii din sat.
Nici satul Patriarhului nu a scapat de dispute imobiliare |
Gheorghe se considera saracul satului, dar detine in proprietate, impreuna cu sotia, o casa si aproximativ 20 de hectare de teren agricol si padure in satul Dobresti, casa si terenuri agricole in localitatea Dubesti, comuna Ohaba-Lunga, un apartament cu patru camere in orasul Logoj, camioneta Dacia, 200 de oi si cai”, ne spune Gheorghe Danila, care, dupa acest intermezzo succesoral, trece
rapid in registrul festiv cerut de marele moment trait, miercuri seara, de dobresteni.
„Visul nostru, al intregului sat, a fost ca Daniel sa ajunga Patriarh. Ne-am adunat mai multi la mine acasa si am asteptat cu sufletul la gura. Dupa primul tur de scrutin mi-a fost clar ca visul nostru se va indeplini. Cand s-au anuntat rezultatele, am sarit in sus de bucurie si i-am multumit lui Dumnezeu ca unul dintre ai nostri a ajuns o persoana atat de importanta in stat.
Cate masini au venit in sat in ultimele ore, nu au fost de patru ani. De cand a trimis calugarii din Moldova, totul a renascut.
Daniel in fata bisericii din satul natal (2005) |
Foto: HotNews.ro |
S-a facut asfaltul, am tras apa, s-au reparat gardurile, s-a renovat biserica si scoala, iar de anul viitor incepe constructia manastirii. Scoala a fost renovata din dragoste pentru sat, pentru ca avem un singur copil care merge la scoala, si dupa acesta vine microbuzul scolar in fiecare zi si-l duce la Bara.
Speram sa ne ajute si in continuare, pentru a salva satul de la disparitie”, spune fostul consilier local, cu privirea atintita mai tot timpul la aparatul de fotografiat.
Vigilent la miscarea „trupelor” de presari aparuti prin sat, ne spune ca nu are rost sa ne mai ducem la fratele Patriarhului, Gheorghe Ciobotea, pentru ca au mai fost si altii si nu l-au gasit. Este plecat cu oile pe camp. Informatia ne-a fost confirmata imediat de un echipaj de la TVR, care tocmai cobora la vale din partea cealalta a satului…
”De cand era mic spunea ca vrea sa se faca popa”
Dovedind o memorie de invidiat, Gheorghe Danila, „acompaniat” de varul sau Ion, care tocmai aparuse pe strada, ne-a explicat pe ce s-a baza credinta sa ca Daniel Ciobotea va ajunge vreodata Patriarhul Romaniei. „Il cunosc de mic copil. Acest om a fost nascut din pantecele ma-sii sa ajunga cel mai mare peste Biserica Ortodoxa din Romania.
Biserica veche de peste 150 de ani |
Foto: HotNews.ro |
Cand era mic, daca il intrebai ce vrea sa se faca cand va ajunge mare, tot timpul raspundea ca popa. Dealtfel, prin pauza, se apuca sa spovedeasca fetele. Sigur, in joaca… Parintii lui au fost chiaburi si a dus-o foarte greu pana pe la zece ani. Se furisa prin gradina si venea mereu la biserica. Invata foarte bine, era mereu premiant.
Tatal lui a fost invatator si, pentru ca era prigonit de comunistii din zona, la un moment dat s-a mutat in Oltenia.
Cei doi copii, Daniel si fratele sau, au ramas doar cu mama, care, de asemenea, era foarte credincioasa. De atunci, Daniel a devenit foarte apropiat de un vecin de-al sau, pocait penticostal, Ion Bulgarescu, cu care a studiat Scriptura si alte carti de rugaciuni. Pot sa spun ca mosul i-a fost primul mentor spiritual. Tinea foarte mult la el.
Anii au trecut si, dupa 15 ani, am auzit ca a ajuns vicar, apoi mitropolitul Moldovei.
Atunci mi-am dat seama ca i-a fost scris sa ajunga Patriarh. Este o mare mandrie pentru noi”, recunoaste Danila. O parte dintre amintirile despre copilaria noului Patriarh le-am ascultat, dupa o jumatate de ora si parcurgerea a 12 kilometri, povestite si de primarul localitatii Bara, Ioan Lazarescu.
IPS Daniel si Lazarescu in fata primariei Bara (2005) |
Foto: HotNews.ro |
„Am fost colegi de generala si de liceu. Suntem prieteni, dar este fals ca realizarile din comuna, asa cum spun unii pe la colturi, se datoreaza acestei relatii.
E o falsa aparenta, ce putea IPS Daniel sa ne dea bani sa facem drumurile sau iluminatul?”, intreaba retoric Lazarescu, primarul care in cele patru mandate petrecute in fruntea obstii a trecut pe la toate partidele politice.
„Miercuri seara m-am grabit acasa sa vad rezultatul alegerilor. Imediat dupa ce s-a anuntat castigatorul, am pus sa se traga clopotele in Dobresti, am participat la slujba de multumire Celui De Sus si am aprins lumina in comuna.
Ne era rusine, nu puteam sarbatori pe intuneric, chiar daca avem datorii de peste 75 de milioane de lei vechi la Renel”, ne explica Lazarescu, negand ca la nivelul comunei s-ar fi ocupat cu infiintarea unui comitet de sustinere pentru noul Patriarh.
„Nici vorba de comitet! L-am sustinut, dar moral, pentru ca este cetatean de onoare al comunei. Este o mandrie pentru noi”.
In final, primarul Lazarescu s-a gandit sa-i faca si o urare prietenului sau, noul Patriarh al Romaniei: „Ii doresc succes la Consiliul National de Studiere a Ahivelor Statului, sa scape de invinuirea ca ar fi facut politie politica si sa-i vina si lui verdictul ca nu a colaborat niciodata cu fosta Securitate”…