Sari direct la conținut

Alegeri europarlamentare A inceput votul in Olanda si Marea Britanie. Aproape 400 de milioane de europeni, chemati sa aleaga un nou Parlament European. Scrutinul este amenintat de ascensiunea partidelor eurofobe

HotNews.ro

Olanda si Marea Britanie sunt primele tari care chemate la urne joi deschizand astfel alegerile pentru Parlamentul European (PE), amenintate de ascensiunea partidelor eurofobe si populiste in mai multe tari, precum si de un puternic absenteism, scrie AFP.

Desfasurat pe parcursul a patru zile, in cele 28 de tari ale Uniunii Europene, scrutinul are ca scop desemnarea pentru urmatorii cinci ani a celor 751 de deputati ai Parlamentului European.

Euroscepticismul si-a putea spune cuvantul in mai multe tari-cheie. Acesta este cazul Marii Britanii si Olandei sectiile de vot se deschid la ora 05:30 GMT.

Rezultatele vor fi cunoscute, cu toate acestea, in acelasi timp in toate statele membre, odata cu inchiderea sectiilor de vot in Italia, la ora 21.00 GMT, duminica.

In Marea Britanie, partidul eurofob si nationalist UKIP (Partidul Independentei din Marea Britanie) al lui Nigel Farage este cotat in ultimele sondaje cu un scor foarte apropiat de Partidul Laburist si inaintea conservatorilor la putere. In Regatul Unit, aproape 46 de milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a decide repartizarea celor 73 de locuri ale tarii in PE.

In Olanda, liderul Partidului Libertatii Geert Wilders care vrea sa distruga din interior „monstrul de la Bruxelles” si sa scoata Olanda din UE, este, de asemenea, in fruntea sondajelor, foarte aproape de liberalii premierului Mark Rutte si de formatiunea de centru D66. Aproape 13 milioane de alegatori olandezi ii vor alege joi pe cei 26 de eurodeputati ai tarii lor.

Aproape 400 de milioane de alegatori sunt chemati la urne intre 22 si 25 mai in cele 28 de tari ale Uniunii Europene. Rezultatul va depinde in mare masura de rata participarii. In 2009, nu se mobilizasera decat 43% dintre alegatori, iar in acest an s-ar putea atinge un nou record de absenteism.

Cum vor fi impartite voturile, potrivit sondajelor

Potrivit celor mai recente estimari facute publice saptamana aceasta de site-ul PollWatch, care aduna sondaje realizate in cele 28 de state membre ale Uniunii, Popularii ar urma sa ramana cel mai mare grup in Parlamentul European, devansandu-i pe social-democrati, scrie Agerpres.

Astfel, grupul Partidului Popular European (PPE) este creditat cu sansa obtinerii a 217 locuri in viitorul PE (cu 58 mai putine decat in 2009), comparativ cu 201 pentru S&D – Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (plus sapte locuri). Euroscepticii isi confirma avansul, cu un total de aproape 100 de locuri, de trei ori mai multe decat in actualul Parlament.

Insa aceasta miscare, clasata in prezent la neafiliati, este extrem de eterogena, cu partide de extrema dreapta precum Frontul National din Franta sau PVV din Olanda, formatiuni ultranationaliste ca Jobbik din Ungaria sau chiar neonaziste precum Zorii Aurii din Grecia, dar si populisti ca de exemplu Miscarea 5 Stele a lui Beppe Grillo din Italia.

Stanga radicala, a sasea forta in actualul Parlament, ar urma sa inregistreze progrese nete. Cu 53 de eurodeputati, ea ar urma sa devina al patrulea grup in legislativul comunitar, imediat in spatele liberalilor (59), dar in fata Verzilor (44), conservatorilor britanici si polonezi (42), toti in pierdere de viteza. Aceasta crestere este mai mare in tarile lovite de programe dure de austeritate, cum ar fi Grecia, unde exista partidul Syriza, dar si Spania si Irlanda.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro