Sari direct la conținut

Alegeri în Turcia: Al doilea tur de scrutin este inevitabil / Erdogan se va lupta din nou cu Kilicdaroglu pe 28 mai GALERIE FOTO

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan se lupta cu principalul contracandidat Kemal Kilicdaroglu pentru a ramane la putere, Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan se lupta cu principalul contracandidat Kemal Kilicdaroglu pentru a ramane la putere, Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Turcia se pregătește pentru un al doilea tur de scrutin fără precedent al alegerilor prezidențiale, în timp ce nici Tayyip Erdogan, nici puternicul său contracandidat Kemal Kiliçdaroglu nu au reușit să atingă pragul de 50% din voturile exprimate.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8 dimineaţa şi s-au închis la ora 17.00. Potrivit legii electorale din Turcia, anunţarea oricăror rezultate este interzisă până la ora locală 21.00.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, aflat la putere de 20 de ani, a pierdut seara avansul cu care a fost creditat inițial de presa de stat față de rivalul său social-democrat, coborând sub pragul de 50%.

Chiar dacă aceste cifre sunt încă susceptibile de a evolua, pentru al treilea om la aceste alegeri, Sinon Ogan, disidentul partidului naționalist MHP creditat cu aproximativ 5% din voturi, aceste rezultate deschid calea unui al doilea tur pe 28 mai. Aceasta ar fi o premieră pentru Republica Turcă.

„Vom avea 15 zile grele în fața noastră în cazul unui al doilea tur”, a avertizat el, refuzând să spună ce candidat va susține.

Aproximativ 61 de milioane de oameni au fost înscriși pe liste, din care aproape 5 milioane de tineri aflați la primul vot. Partidele și candidații s-au străduit să cucerească inimile alegătorilor pentru prima dată, mai ales „Generația Z”, pe tot parcursul campaniei, a scris presa turcă, în timp ce tinerii pot juca un rol cheie în influențarea rezultatului cursei strânse.

Urmărește alegerile din Turcia LIVETEXT pe HotNews.ro

00:21 Președintele Recep Tayyip Erdogan, care urmărea rezultatele la Istanbul, a plecat spre Ankara, capitala de unde conduce țara, relatează BBC.

Erdogan este înregistrat pentru a vota la Istanbul, așa că votează întotdeauna în oraș, urmărește rezultatele alegerilor acolo timp de câteva ore, apoi pleacă la Ankara mai târziu în noapte pentru a se întâlni cu înalți oficiali ai partidului său.

00:12 Muzica s-a oprit brusc la un miting în fața sediului Partidului AK din Istanbul, duminică seară, de îndată ce scorul președintelui Recep Tayyip Erdogan a scăzut sub pragul de 50%, relatează CNN.

23:50Rata de participare, care pare aproape de 90%, nu a fost comunicată oficial.

23:47La Istanbul, megalopolisul de 16 milioane de locuitori, buletinele de vot care au mai rămas de numărat l-ar putea ajuta pe Kiliçdaroglu să reducă decalajul, relatează AFP.

23:25După numărea a 90,61% din voturi, Erdogan a obținut 49.86% din voturi, iar Kilicdaroglu 44,38%, potrivit Anadolu. Al doilea tur de scrutin este inevitabil

23:03Avansul lui Erdogan față de Kilicdaroglu se micșorează și, cel mai important, procentul voturilor strânse de liderul turc scade sub 50%, respectiv la 49,9%, potrivit Gazete Duvar. Inclusiv agenția de stat Anadolu scrie că Erdogan a coborât la 49,9%, în timp ce principalul său contracandidat a ajuns la 44,30% după numărarea a 89% din voturi.

22:23În zona Hatay, afectată puternic de cutremurele care au ucis zeci de mii de oameni în februarie, au fost aduși sacii cu voturi la centrul de numărare a voturilor, potrivit Anka.

22:33Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat duminică că grăbirea anunțului privind rezultatele alegerilor în timp ce numărătoarea continuă ar însemna furtul voinței oamenilor, în timp ce contestatorul Kemal Kilicdaroglu a avertizat autoritățile electorale să înregistreze toate rezultatele la nivel național, relatează Reuters.

„Deși alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă atât de pozitivă și democratică, iar numărătoarea voturilor este încă în desfășurare, încercarea de a anunța rezultatele în grabă înseamnă uzurparea voinței naționale”, a scris Erdogan pe Twitter în primul său mesaj de la încheierea votului.

Kilicdaroglu a spus pe Twitter: „Nu vom dormi diseară”, avertizând că toate buletinele de vot ar trebui incluse în numărătoare.

22:13Potrivit agenției Anadolu, după numărarea a peste 80% din voturi, Erdogan ar fi obținut până acum 50.43% din voturi, iar adversarul său, Kilicdaroglu, 43.77%

21:55Turcia părea să se îndrepte spre un al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în tiimp ce atât partidul lui Tayyip Erdogan, cât și cele ale celui mai important contracandidat al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, pretinzând că au avans, dar surse din ambele tabere admit că s-ar putea ca niciunul să depășească pragul 50% pentru a câștiga definitiv, relatează Reuters.

21:18 Agențiile de știri din Turcia prezintă rezultate parțiale diferite ale alegerilor prezidențiale de duminică, la câteva ore după închiderea urnelor, în timp ce opoziția acuză agenția de știri de stat că nu este credibilă și prezintă date eronate, relatează BBC.

20:05Kilicdaroglu, candidatul opoziției la prezidențiale, spune că se află în avans față de Erdogan

20:00 Erdogan-52,55%; Kilicdaroglu-41,55% după numărarea a aproape 43% din voturi

19:49Surse ale opoziției turce au declarat pentru Reuters că Kemal Kilicdaroglu l-a devansat pe Tayyip Erdogan, cu o diferență mică, conform rezultatelor parțiale ale votului prezidențial. Anterior, Faik Oztrak, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular Republican (CHP), al lui Kilicdaroglu, a declarat că forțiunea vede o imagine pozitivă, chiar dacă postul de stat TRT a arătat că Erdogan conduce cu 59% până la 35%, pe baza rezultatelor parțiale.

19:34 Erdogan-53,37%; Kilicdaroglu-40,6% după numărarea unei treimi din voturi

19:31 Alegătorii din Turcia sunt acum lipiți de ecranele lor de televiziune, urmărind rezultatele apariției a ceea ce mulți numesc cele mai importante alegeri ale anului, scrie The Guardian. Oamenii s-au plâns de timpi de așteptare neobișnuit de lungi și cozi pentru a vota. Vedem acum că rezultatele se scurg în direct, în urma unui vot extrem de tensionat.

Erdoğan deține control aproape total asupra presei interne, ceea ce afectează modul în care aflăm cele mai recente rezultate.

Referindu-se la Agenția Anadolu, un reprezentant al Partidului Democrat Popular Kurd (HDP) majoritar la comisia electorală a declarat: „Există o mare manipulare mediatică. Anadolu primește toate informațiile de la partenerii guvernului.”el”.

18:55Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia, pe baza a 9,1% din voturi numărate, l-au arătat pe Tayyip Erdogan în frunte cu 59,47% din voturi, comparativ cu rivalul său Kemal Kilicdaroglu, cu 34,79%, relatează Reuters.

18:45Campania electorală a fost dominată de starea economiei Turciei și de criza costului vieții din țară, precum și de pagubele masive cauzate de cutremurele din februarie, scrie The Guardian.

Chiar înainte de cutremure, economia Turciei avea probleme: economiștii spun că insistența lui Erdogan de a menține ratele dobânzilor la un nivel scăzut a dus la creșterea inflației – la 85% anul trecut – în timp ce lira turcească a pierdut aproximativ 80% din valoarea sa față de dolar în ultimele cinci ani.

Creșterea prețurilor la alimente și a chiriilor au fost printre cele mai mari preocupări ale alegătorilor de-a lungul campaniei. Ratele dobânzilor sunt de obicei majorate pentru a reduce inflația, dar Erdoğan le-a denunțat drept „mama și tatăl tuturor relelor”.

Ritmul lent al reconstrucției, precum și acuzațiile de corupție a funcționarilor au afectat, de asemenea, sprijinul acordat lui Erdogan, în special în estul și sud-estul țării

18:17Reuters a strâns punctele de vedere ale unei serii de alegători turci din întreaga țară care și-au exprimat voturile duminică:

În Istanbul, Hasibe, 40 de ani, angajat al școlii: Erdogan ne-a dat totul. El a făcut să ni se întâmple multe lucruri minunate. Nu știu ce altceva ne poate da, dar vreau să continue.

Ahmet Kalkan, lucrător sanitar pensionar, 64 de ani: Văd aceste alegeri ca o alegere între democrație și dictatură. Am ales democrația și sper ca țara mea să aleagă democrația. Sper că Kılıçdaroğlu va câștiga.

Kubra, 36 de ani, lucrător în sectorul telecomunicațiilor: Am votat de multe ori, dar mă simt atât de entuziasmat pentru prima dată. Am votat pentru Kılıçdaroğlu și pentru Alianța Națiunii. Îmi doresc dezvoltare și schimbare.

Gungor Yucel, 80 de ani: Ideile mele s-au schimbat de la ultimele alegeri. Ne simțim insultați acum. Ne-am săturat de cuvinte goale. Desigur, există lucruri bune pe care le-a făcut Erdoğan, dar în ultimul timp au început să ne privească cu dispreț și să insulte națiunea.

În orașul sudic Antakya, devastat de cutremurul din februarie, Ozgur Kayabolen: Nu ne place acest guvern, mai ales acest președinte. Când a avut loc cutremurul, nu a venit nimeni aici timp de patru zile.

În Diyarbakir, în sud-estul în principal kurd, Nuri Can, 26 de ani: Am votat pentru Partidul Stânga Verde și Kılıçdaroğlu pentru că criza economică ne îngreunează. Este nevoie de o schimbare pentru țară. După alegeri va fi o criză economică la ușă, așa că am vrut schimbare.

Hayati Arslan, 51 de ani: Am votat pentru Partidul AK și Erdogan. Situația economică a țării nu este bună, dar încă cred că Erdogan va remedia această situație. Prestigiul Turciei în străinătate a atins un punct foarte bun cu Erdogan și vreau ca acest lucru să continue

17:34 Erdogan s-a adresat susținătorilor într-o postare pe Twitter după încheierea votului. „Procesul de vot a fost finalizat în toată țara într-un mod care se potrivește democrației noastre”, a spus el. „Acum, ca întotdeauna, este timpul să protejăm ferm urnele de vot. Până când rezultatele vor fi finalizate, vom continua să protejăm voința poporului nostru.”

17:00Urnele s-au închis. Cetăţenii turci care locuiesc în străinătate au ieşit la vot în număr record la alegerile din acest an.Pe 9 mai, Consiliul Electoral Suprem (YSK) al Turciei, care gestionează alegerile din țară, a declarat că peste 1,8 milioane de voturi au fost exprimate în străinătate.Prezența la vot a depășit 53%, ceea ce, potrivit YSK, este cea mai mare rată de la alegerile din 2011.Cu toate acestea, rata de participare este încă mai mică decât în Turcia, unde a depășit 86% în 2018.Cei mai mulți turci sunt în Germania, unde peste 1,5 milioane de oameni sunt eligibili să voteze, ceea ce îi face o voce importantă în modelarea viitorului țării.După Istanbul, Ankara și Izmir, alegătorii din străinătate sunt cele mai importante circumscripții electorale, cu peste 3 milioane de persoane eligibile pentru vot.Potrivit YSK, femeile cu vârste cuprinse între 50-64 de ani care locuiesc în străinătate manifestă cel mai mare interes pentru alegeri, cu o prezență la vot de 70 la sută la alegerile din 2018.Cea mai scăzută prezență la vot este în rândul alegătorilor bărbați cu vârste cuprinse între 18-34 și 65-75+ pentru alegătorii de sex feminin.

16:55Mai sunt câteva minute până la închiderea urnelor. Urmează apoi numărătoarea voturilor. Alegătorii au primit două buletine de vot separate – unul pentru președinte și altul pentru Prlament. Ele vor fi puse în același plic și introduse în urne. Prima numărătoare este cea pentru alegerile prezidențiale.

Invaliditatea unui tip de buletin nu necesită și invalidarea celuilalt. Dacă ștampila „Da” este pusă pe mai mulți candidați, votul se invalidează. Ruperea buletinului de vot în așa fel încât integritatea acestuia să fie distrusă, tipărirea oricărui semn special, nume sau orice altceva decât ștampila va invalida votul. Dacă buletinul de vot este mâzgălit, zgâriat sau marcat în mod clar sau dacă în plic există vreun articol care servește drept semn, voturile vor fi considerate nevalide.

Dacă niciunul dintre candidații la președinție nu poate obține majoritatea absolută la alegerile de astăzi, pe 28 mai va avea loc un al doilea tur de scrutin.

Radiourile și tot felul de organe de emisie nu vor putea face știri, predicții și comentarii asupra alegerilor și a rezultatelor alegerilor până la ora 18:00. Doar știrile și comunicatele care urmează să fie date de YSK despre alegeri pot fi difuzate între orele 18.00 și 21.00 la radiouri.

16:18 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut o vizită surpriză în capitala Ankara, după ce și-a exprimat votul la Istanbul mai devreme în cursul zilei. La alegerile anterioare, Erdogan a rămas la Istanbul în ziua votării, la reședința sa, în așteptarea rezultatelor. Sursa.

15:58 În cartierul cel mai puțin populat din Istanbul, doar 13 alegători au votat. Secția de votare din Tahtakale se află chiar în spatele popularului Bazar de Mirodenii al orașului și la mică distanță de Moscheea Hagia Sofia. Dar, în ciuda faptului că este una dintre cele mai aglomerate și mai turistice părți ale orașului, are o populație puțină. „Sunt mai puțini alegători decât au multe sate mici”, a declarat observatorul electoral Kadir Burak Kale pentru agenția de presă Anadolu. „Listele de alegători au de regulă multe pagini. Aici însă are doar o pagină.

Oficialii electorali au votat și la secția de votare din școala primară Mimar Sinan, ducând totalul urnei la 21 de plicuri de vot.

15:40 Kemal Kılıçaroğlu: „Avem două obiective principale. Vom reconstrui casele cetățenilor noștri ale căror locuri de muncă au fost distruse și le vom livra fără să le luăm un ban. Am pregătit Legea cutremurului. Statul trebuie să plătească pentru acest prejudiciu. În al doilea rând, întreaga zonă de cutremur ar trebui refăcută. Materialele care vor fi utilizate în aceste clădiri ar trebui să fie produse în această regiune. Ar trebui introduse stimulente speciale, iar regiunea ar trebui transformată într-un centru de producție și apoi de export. După cutremur, din acest loc va exporta în Orientul Mijlociu și Africa”.

15:37Flux mare de alegători la unele secții de votare, pe măsură ce votul se apropie de final. Amer Lafi de la Al Jazeera transmite că prezența alegătorilor la secțiile de votare continuă să fie ridicată, în ciuda închiderii voturilor în mai puțin de două ore. La alegerile trecute, prezența la vot a fost de circa 80-86%, La alegerile din 2018, rata de vot a fost de 86,24%

15:00 Candidatul la președinție Kemal Kılıçaroğlu a spus: „Vom câștiga alegerile în primul tur. Două grupuri vor determina aceste alegeri: tinerii și femeile”. Vorbind despre securitatea urnelor de vot, Kılıçdaroğlu a spus: „Poate pentru prima dată în istoria partidului nostru, protejăm toate urnele. Ne-am luat toate măsurile de precauție”.

14:35 Prezența la vot este ridicată. Bătrâni și persoanele cu dizabilități au mers la secțiile de votare din toată țara pentru a vota la alegerile din Turcia, mulți ajutați de rude. Gullu Dogan, o alegătoare turcă în vârstă de 112 ani și cea mai în vârstă persoană din Gumushane, în regiunea Mării Negre din Turcia, a insistat să voteze la secția de votare locală cu copiii și nepoții săi. Ea a decis să participe personal la alegeri, deși avea opțiunea de a-și exprima votul printr-o urna mobilă.

14:23 Cele mai influente publicații internaționale (The Economist, Le Monde, Washington Post etc.) îl susțin pe candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, estimând că înfrângerea lui Erdogan va transmite un mesaj liderilor autoritari precum Orban și Modi, și mai ales că va aduce Turcia mai aproape de Occident, sckrie publicaâia elenă Kathimerini. Ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, a vizitat Kilicdaroglu în mijlocul sezonului electoral, în timp ce ministrul german al economiei agricole, Cem Etzdemir, și-a urat deschis o victorie pentru opoziție.

Politicianul kemalist în vârstă de 74 de ani a denunțat amestecul Rusiei în bătălia electorală, dând de înțeles că Moscova s-a aflat în spatele videoclipului cutentă sexuală care l-a forțat pe Muharrem Ince să se retragă din cursă

14:08Cele mai importante două probleme care afectează alegătorii sunt economia și libertatea, a spus Cengiz Candar, candidatul Partidului Stânga Verde. Candar a descris economia ca fiind „în deteriorare”, spunând că va fi un factor cheie pentru cine pretinde victoria. O altă problemă este cea a libertăţii, a adăugat candidatul. „Nu există libertăți în Turcia. Nu există libertate de exprimare. Chiar și justiția este acum sub controlul guvernului și există o încălcare flagrantă a legilor”, a spus el.

13:55 Faruk Ceren, un antrenor de cai din Bornova, a venit să voteze călare, într-o ținută de cowboy, scrie Al Jazeera

13:44 Cine va reconstrui Turcia, întreabă alegătorii din orașele afectate de cutremur. „Cine va reconstrui aceste regiuni devastate?” este strigătul alegătorilor din regiunile afectate de cutremur, potrivit Zeina Khodr de la Al Jazeera din orașul Antakya din sud. Oamenii de acolo votează în secțiile de votare improvizate, deoarece majoritatea clădirilor au fost distruse.

Regiunea suferea deja de o criză economică, cutremurele agravând situația, a adăugat ea.

Există furie în oraș față de guvernul lui Erdogan, deoarece reconstrucția nu a început, în timp ce în alte părți ale țării președintele își conservă sprijinul din partea segmentelor conservatoare și naționaliste ale populației care cred că este singurul om care poate reconstrui Turcia, a spus Khodr.

13:34 Turcia „are totul de câştigat dacă se apropie de Grecia, de Europa şi de Occident”, a afirmat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu apărut duminică în cotidianul Kathimerini, în contextul în care alegerile din ţara vecină sunt urmărite cu mare interes în Grecia, transmite AFP.

Kilicdaroglu evocă sloganul campaniei „primăverii care va veni” după ce a votat

12:55Kilicdaroglu evocă sloganul campaniei „primăverii care va veni” după ce a votat. Șeful opoziției și șeful Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, s-a referit la faimosul său slogan de campanie „Promit că va veni primăvara”, după ce a votat. El a adăugat că tuturor „le este dor de democrație” în Turcia. „Tuturor ne-a lipsit democrația, ne este dor să fim toți împreună. Veți vedea că primăvara va veni de mâine în această țară și va rămâne aici ”, a spus Kilicdaroglu.

12:43Alegerile din Turcia de duminică reprezintă un moment cheie nu doar pe plan intern, ci şi pentru vecinii săi europeni. În condiţiile în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu cel mai dificil test electoral din ultimele două decenii, membrii Uniunii Europene şi ai NATO urmăresc să vadă dacă se produce o schimbare într-o ţară care îi afectează în probleme ce variază de la securitate la migraţie şi energie, relatează Reuters.

12:11Erdogan și-a exprimat votul la o secție de votare din Uskudar, un cartier din partea asiatică a celei mai mari metropole din Turcia, Istanbul. Mulțimi mari l-au întâlnit pe Erdogan și l-au încurajat pe el și pe soția sa, Emine.

Autoritățile turce din provinciile sudice ale țării, afectate de cutremur, au înființat secții de votare improvizate pentru a facilita votul

11:12Autoritățile turce din provinciile sudice ale țării, afectate de cutremur, au înființat secții de votare improvizate pentru a facilita votul. Mulți oameni care și-au părăsit orașele natale, s-au întors în provinciile din sud pentru a vota. Victimele cutremurului au fost împărțite înainte de vot în multe provincii din sud, care îl susțineau în mod tradițional pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

În timp ce mulți promit să îl voteze în continuare, alții, dezamăgiți de răspunsul guvernului la cutremure, decid să susțină opoziția.

Ahmet Yener, șeful Consiliului Electoral Suprem, spune că votul continuă în Turcia, fără probleme

11:00Ahmet Yener, șeful Consiliului Electoral Suprem, spune că votul continuă în Turcia, fără probleme raportate. Potrivit acestuia, prezența la vot în Turcia a fost ridicată. „Este clar că aceste alegeri vor avea un procentaj mai mare de participare la vot decât la alegerile anterioare”, a spus el. „Oamenii așteaptă la porțile secțiilor de votare pentru a-și exprima votul.”

10:50 Candidatul în exercițiu la președinție Erdogan este așteptat să voteze la o școală din din Istanbul, potrivit Sinem Koseoglu de la Al Jazeera. Erdogan consideră că orașul este crucial pentru victoria sa, deoarece este locul de unde unui „rege” i se dă „tronul” său pentru a câștiga, a spus Koseoglu. „[Istanbul] este unul dintre cele mai importante orașe pentru Recep Tayyip Erdogan, pentru că este orașul care l-a adus la președinție”, a spus Amer Lafi de la Al Jazeera.

Istanbulul este cel mai mare oraș electoral din țară, cu peste 11 milioane de alegători și 89 de locuri în parlament, a spus Lafi.

10:20 „Acest vot nu este pentru a lăsa pe cineva să plece acasă. Acesta este un vot pentru a permite cuiva nou să vină. Este alegerea noastră să ne luăm rămas bun de la un sistem care strânge totul în mintea unei singure persoane”a spus primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, citat de haberturk.com

10:15 Ce fel de sistem politic are Turcia? Turcia a trecut de la un sistem parlamentar la unul prezidențial în iulie 2018, la o lună după ce Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale. Puterile președintelui au fost sporite după referendumul din 2017 . Postul de prim-ministru a fost desființat și președintele a devenit și șef al guvernului. În noul sistem, alegătorii aleg direct președintele.

10:11 Președintele comisiei de afaceri externe a Bundestag-ului german, Michael Roth, a spus că alegerile din Turcia sunt „probabil ultima șansă” pentru opoziție de a-l înlătura în mod democratic pe președintele Recep Tayyip Erdogan de la putere după două decenii. Alegerile prezidențiale și parlamentare ar fi probabil libere, „dar în niciun caz corecte”, a declarat parlamentarul grupului de media german RND. Erdogan și loialiștii săi își întăresc controlul asupra mass-media, comisiei electorale și justiției, a spus el.

09:45 Observatorii electorali au depus jurământul de integritate. Jurământul rostit de observatori și funcționari este următorul: „Jur pe onoarea mea, pe conștiința mea și pe toate convingerile mele că îmi voi face datoria conform legii, fără să fiu sub nicio influență, fără teamă de nimeni”

09:28 Numele lui Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu și Sinan Ogan apar pe buletinele de vot conform ordinului stabilit prin tragere la sorți. Cu toate acestea, Muharrem İnce, unul dintre candidați care a anunțat că se retrage, va apărea și el pe buletine, întrucât și-a retras candidatura după tipărirea buletinelor. Băuturile alcoolice nu vor fi vândute astăzi între orele 06.00 și 24.00 și va fi interzis să se bea băuturi alcoolice în locuri publice. Nimeni nu va putea purta alte arme decât cei care se ocupă de menținerea securității și ordinii. Radiourile și tot felul de organe de emisie nu vor putea face știri, predicții și comentarii asupra alegerilor și a rezultatelor alegerilor până la ora 18:00. Doar știrile și comunicatele care urmează să fie date de YSK despre alegeri pot fi difuzate între orele 18.00 și 21.00 la radiouri.

09:20 Toate pungile sigilate care conțin aproape 1,8 milioane de voturi din străinătate au ajuns în capitala Ankara, pungile fiind păstrate în siguranță într-o cameră strânsă de securitate protejată cu cinci lacăte, scrie presa locală

09:00Cum și-au încheiat Erdogan și Kilicdaroglu campaniile electorale. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a încheiat campania electorală cu o rugăciune comună de seară la Hagia Sofia din Istanbul. Erdogan a citit primul capitol din Sfântul Coran. Rivalul său Kemal Kilicdaroglu a vizitat mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii turce moderne, cerându-le susținătorilor săi „să schimbe destinul țării”.

08:39Alegerile sunt, de asemenea, primele de la cutremurele din 6 februarie care au lovit regiunile sudice ale Turciei. Denumite „dezastrul secolului” pentru amploarea distrugerii, cele două cutremure masive au ucis peste 50.000 de oameni și au afectat 11 provincii. Consiliul Electoral Suprem (YSK) a înființat secții de votare temporare în provinciile afectate de dezastru, unde majoritatea populației locuiește încă în locuințe temporare

08:30Alegătorii originari din provinciile afectate de cutremur vor putea vota în orașeleîn care s-au relocat, dar voturile lor vor fi numărate ca fiind date în orașul în care locuiesc. Aproximativ 133.000 de alegători din provinciile afectate de cutremur sunt acum înregistrați în alte provincii.

08:00 Secțiile de votare s-au deschis. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a trimis sute de observatori pentru a monitoriza votul.

Elemente de context:

  • Duminică, 14 mai, este o zi importantă pentru viitorul Turciei, deoarece de rezultatele alegerilor prezindențiale și parlamentare depinde viitorul acestei țări. Pentru prima dată, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-ar putea afla în fața celui mai greu test din 2002 încoace. Asta deoarece datele mai multor sondaje arată că acesta este devansat cu cel puțin 6 puncte procentuale de către Kemal Kılıçdaroğlu (a se citi: Kîlîcidarolu), candidatul alianței din opoziție. Kemal Kılıçdaroğlu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP). Este candidatul unei aliante foarte colorate, formate din 6 partide naționaliste, seculariste și conservatoare. Detalii
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro