Sari direct la conținut

Aleksandar Vucic îl refuză pe Putin și anunță că nu va participa la summitul BRICS: „Avem oaspeți importanți din străinătate”

HotNews.ro
Aleksandar Vucic îl refuză pe Putin și anunță că nu va participa la summitul BRICS: „Avem oaspeți importanți din străinătate”
Președintele rus Vladimir Putin, dreapta, îl ascultă pe președintele sârb Aleksandar Vucic, în timpul unei conferințe de presă comune după discuțiile lor de la reședința Bocharov Ruchei, din stațiunea Soci de la Marea Neagră, Rusia, 4 decembrie 2019. FOTO: Shamil Zhumatov / AP / Profimedia

Liderul sârb Aleksandar Vucic a anunțat că nu va putea accepta invitația președintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul BRICS din Rusia, programat luna viitoare, relatează joi Radio Europa Liberă, potrivit The Moscow Times.

„Avem oaspeți importanți (care vin) din străinătate în acel moment”, a declarat Vucic, citat de serviciul din Balcani al Radio Free Europe/Radio Liberty.

Kazan, capitala Tatarstanului, va găzdui o reuniune BRICS la nivel înalt în perioada 22-24 octombrie.

BRICS, format inițial în 2009 din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, își propune să reunească cele mai importante economii emergente din lume, precum și să acționeze ca o contrapondere politică și economică la națiunile mai bogate din Occident.

Grupul de țări s-a extins la începutul acestui an și include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite.

Putin a spus miercuri că speră că Vucic va accepta invitația sa, pe care președintele sârb a confirmat că a primit-o „acum 10-12 zile”. Liderul sârb declarase că va lua în considerare posibilitatea de a participa la summitul BRICS.

Mai devreme în cursul zilei de joi, Uniunea Europeană a avertizat Serbia că menținerea unor legături puternice cu Moscova este „incompatibilă” cu aspirația țării din Balcani de a adera la UE, după ce viceprim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vulin, a descris Belgradul drept un „aliat al Rusiei” atunci când s-a întâlnit cu Putin la Forumul Economic Estic de la Vladivostok.

Serbia are legături istorice strânse cu Moscova și depinde în mare măsură de gazul rusesc.

Deși a condamnat invazia rusă din Ucraina, la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Belgradul a refuzat să impună sancțiuni Kremlinului.

INTERVIURILE HotNews.ro