Sari direct la conținut

Aleksei Miller, CEO Gazprom: A trecut vremea preturilor mici la gaze si petrol

HotNews.ro

Gazprom garanteaza realizarea obligatiunilor sale contractuale in fata partenerilor europeni, indiferent de rezultatul actualelor negocieri cu Ucraina, afirma Aleksei Miller, CEO Gazprom, in interviul acordat ziarului german Handelsblatt si preluat de RBC. Miller mai spune ca pretul gazelor naturale si petrolului va continua sa creasca pe termen mediu si lung.

I. Dupa ce preturile la petrol au scazut, pot consumatorii din Europa sa spere ca tariful la gaze se va reduce simtitor?

R. Cu toate ca in trimestrul patru din 2008 pretul european la gaze se afla peste cota de 500 dolari mia de metri cubi, clientii nostri pot rasufla usurati: in prima jumatate a lui 2009, preturile vor scade.

I. In vara ati anticipat o scumpire puternica a petrolului, urmata insa de o ieftinire la fel de puternica. Aveti si acum o prognoza pe termen lung?

R. Avand in vedere volatilitatea extrem de sporita a pietelor este de la sine inteles ca o astfel de progonoza legata de pretul la petrol sau de evolutia cresterii este, practic, imposibila. Un lucru stiu sigur: vremurile preturilor mici la gaze si petrol au trecut. Anterior am prezis ca pana in 2012 piata internationala va fi marcata de un serios dezechibru intre cerere si oferta. Motivul rezida in faptul ca investitiile necesare pentru eliminarea acestui decalaj nu au fost efectuate la timp – inca din 2005. In plus, darea in exploatare a noilor zacaminte deveni o problema tot mai dificila din punct de vedere tehnic.

I. Nu este actuala ieftinire a pretroului dovada contrariului ?

R. Nu. Scaderea la care asistam inca nu este dovada ca dezechilibrul evocat nu va apare pana in 2012. Este exact pe dos: din cauza crizei financiare, concernele petroliere investesc insuficient in dezvoltare, fapt care va conduce inevitabil la o crestere a deficitului de petrol si produse petroliere si la cresterea pretului. Sunt convins ca, din acest motiv, pana in 2012 vor mai exista salturi record si la pretul pentru gaze.

I. Cat va pierde Gazprom in 2009 daca preturile de export se vor reduce?

R. In pofida scaderii preturilor din 2009 din Europa, cererea din partea clientilor europeni ramane stabila. O cerere stabila va ramane si pe uriasa piata a Rusiei, unde, conform deciziei guvernamentale, pretul gazului trebuie sa creasca in medie cu 25%. O masura care ne permite sa minimalizam la maxim urmarile reducerii preturilor la export.

I. Criza mondiala nu a afectat afacerile Gazprom? Sa nu uitam ca Gazprom mai are si datorii de 55 miliarde dolari…

R. Desigur, in planificarea activitatii noastre, Gazprom tine cont de consecintele crizei de pe pietele financiare. In decembrie, planul strategic de dezvoltare a concernului a fost prezentat spre aprobare consiliului de monitoriare. Dar impactul scaderii preturilor la petrol se va simti peste sase-noua luni. De aceea, pentru sfarsitul de an 2008 ne asteptam la indici record in privinta castigurilor si beneficului net: circa 100 miliarde de dolari si, respectiv, 35 miliarde. Astfel, in privinta actualei crize financiare, situatia noastre este foarte buna. Suntem in stare sa asiguram indeplinirea planurilor de investii cu mijloace proprii. Iar gradul de indatorare a companiei va fi redus cu 25%.

I. Rusia si Gazprom sunt acuzate ca folosesc petrolul si gazele naturale ca arme politice. Care este raspunsul dumneavoastra?

R. Reprosul nu are nici o justificare. De altfel, in ultimul timp Occidentul incearca sa demonizeze tarile producatoare, in special pe cele producatoare de gaze. Cea mai buna dovada a faptului ca Gazprom nu este o arma politica o constituie cei 40 de ani de colaborare fructuoasa, constanta si fara abateri cu partenerii europeni. In toti acesti ani, Gazprom si-a indeplinit cu strictele toate obligatiunile contractuale.

I. Disensiunile cu Ucraina au substrat politic?

R. Pe tot parcursul anului 2008, guvernul Ucrainei ne-a asigurat ca toate obligatiunile de tranzitare a gazelor – si in anul in curs, si pe viitor – vor fi strict respectate, indiferent de rezultatul negocierilor privind conditiile de livrare a gazelor pentru consumatorii ucraineni. De la bun inceput, 2008 s-a desfasurat sub semnul unui intens dialog ruso-ucrainean. Pe 2 octombrie a fost semnat un memorandum guvernamental privind colaborarea in sfera gazelor naturale. El prevede trecerea la la livrari directe catre comapnia Naftogaz pe baza contractelor pe termen lung. Gazprom s-a angajat sa furnizeze Ucrainei 7,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, acceptand ca trecerea la forma europeana de calculare a tarifelor de livrare si de tranzit sa se faca abia in 2011, nu in 2009.

I. Care este, in acest caz, marul discordiei?

R. Foarte simplu: cea mai importanta premisa a tuturor acestor actiuni este stingerea completa a tuturor datoriilor. Dar chiar daca acordurile dintre gazprom si Naftogaz sunt, practic, gata pentru semnare, nu pot fi semnate. Problema este ca pana la instalarea sezonului rece, Ucraina nu si-a achitat uriasa datorie si nici nu a avansat propuneri de reglementare a acesteia sau de modificare a graficului de restituire. Asta in conditiile in care datoria se ridica la 2,4 miliarde dolari.

I. Acest conflict a reaprins temerile legate de posibile dereglari in aprovizionarea cu gaze

R. Vreau sa subliniez ca nu exista nici un motiv real pentru asemaenea temeri. Indiferent de rezultatul negocierilor cu Ucraina, Gazprom ii asigura pe clientii ei din Europa nu vor exista nici un fel de neplaceri. Gazprom isi va indeplini absolut toate obligatiunile asumate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro