Alexei Navalnîi, vizat de un nou dosar penal în Rusia / Reprimarea opoziției continuă și după alegerile câștigate de partidul lui Putin
Disidentul rus Alexei Navalnîi este vizat de o nouă anchetă penală cu privire la „extremism”, o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la zece ani de închisoare în Rusia, relatează agenția Associated Press, citată de News.ro
Autoritățile ruse au deschis noi investigații împotriva lui Navalnîi şi a mai multor colaboratori apropiaţi ai acestuia după alegerile legislative din luna septembrie în care Partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin a obţinut o nouă victorie, după un val de reprimare în vederea excluderii aproape tuturor candidaţilor anti-Kremlin din scrutin.
Susţinătorii lui Alexei Navalnîi nu au putut candida la alegeri după ce organizaţiile din care fac parte au fost catalogate drept „extremiste” și interzise în luna iunie.
Condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare la începutul anului într-un dosar de fraudă pe care-l respinge drept motivat politic, Navalnîi şi aliaţii săi sunt acuzaţi de această dată de faptul că au „înfiinţat şi condus o organizaţie extremistă” prin Fondul Luptei împotriva Corupţiei (FBK) şi alte opt organizaţii.
Disidentul a fost inculpat într-un nou dosar în luna august, fiind acuzat că și-ar fi îndemnat susţinătorii să comită „acte ilicite”, un delict care poate fi pedepsit cu trei ani de închisoare.
„Toată lumea se întreba dacă reprimarea avea să se relaxeze după alegeri”
Potrivit Comitetului rus de anchetă, însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia, Navalnîi a vrut, în perioada 2014-2021, „să discrediteze organele de stat şi politica lor, să destabilizeze situaţia în regiune, să creeze o dorinţă de a protesta în rândul populaţiei şi să convingă opinia de necesitatea unei schmbări de putere prin violenţă”.
Potrivit anchetatorilor, manifestaţii ilegale pe care opozantul şi aliaţii să le organizau vehiculau „apeluri la acţiuni extremiste şi teroriste”.
Aceste acuzaţii, pasibile de zece ani de închisoare, îi vizează de asemenea pe doi aliaţi apropiaţi ai lui Navalnîi, Leonid Volkov şi Ivan Jdanov. Numeroși alţi colaboratori ai săi sunt acuzaţi de „participare la o organizaţie extremistă”, o acuzaţie pasibilă de şase ani de închisoare.
Majoritatea aliaţilor lui Navalnîi se află în străinătate, unde au fugit de reprimarea din ultimele luni din Rusia, în cadrul căreia mai mulţi dintre ei au fost arestaţi sau plasaţi în libertate supravegheată.
Potrivit lui Ivan Jdanov, aceste noi acuzaţii vizează „să prelungească pedeapsa” pe care o ispăşeşte în prezent Navalnîi, încarcerat din luna ianuarie când s-a întors în Rusia din Germania unde a fost îngrijit în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.
Acesta a adăugat că Kremlinul vrea „să le inspire frică” colaboratorilor şi susţinătorilor celui mai cunoscut opozant al Kremlinului.
„Toată lumea se întreba dacă reprimarea avea să se relaxeze după alegeri. Ei, bine, iată răspunsul”, a declarat la rândul ei Kira Iarmîs, o purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi.
Citește și: