Sari direct la conținut

Algeria, un mare exportator de gaze, este împotriva plafonării prețurilor

HotNews.ro
Unitate de stocare și transfer de gaze, Foto: DreamsTime / Viktord50
Unitate de stocare și transfer de gaze, Foto: DreamsTime / Viktord50

Algeria, cel mai mare exportator de gaze din Africa, a contestat marți mecanismul temporar al Uniunii Europene de plafonare a prețurilor en-gros la gaze, potrivit AFP.

„Algeria nu susține ideea de plafonare a prețurilor”, a declarat ministrul Energiei și Minelor, Mohamed Arkab, citat de agenția oficială APS.

„Piețele energetice trebuie să rămână libere pentru a continua realizările și investițiile”, a adăugat el.

„Algeria este considerată un furnizor de încredere și sigur pentru Europa și suntem în deplin acord cu partenerii noștri europeni cu privire la prețurile pe termen lung”, a continuat ministrul.

Statele membre ale UE au aprobat luni, după o lună de negocieri dificile, un mecanism temporar de plafonare a prețurilor angro la gaze, un acord care deblochează alte măsuri de urgență pentru a face achiziții comune de gaze și pentru a stimula energia regenerabilă.

Mecanismul, adoptat de miniștrii energiei din UE, are ca scop blocarea tranzacțiilor pe piețele angro peste un anumit prag, împiedicând astfel orice creștere a prețurilor care ar putea fi transferată asupra întreprinderilor și consumatorilor.

Sub rezerva unor condiții stricte, sistemul va intra în vigoare la 15 februarie pentru un an. Acesta va fi activat automat de îndată ce prețul contractual lunar (pentru livrarea din luna următoare) atinge 180 de euro/megawatt-oră timp de trei zile consecutive.

O altă condiție pentru activare este ca prețul să fie cu cel puțin 35 de euro mai mare decât prețul internațional al gazului natural lichefiat (GNL).

Algeria este cel mai mare exportator de gaze naturale din Africa și al șaptelea din lume.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, Algeria, care are rezerve dovedite de gaze naturale de aproape 2 400 de miliarde de metri cubi, furniza aproximativ 11% din gazul consumat în Europa.

Mai multe țări europene care încearcă să își reducă dependența de aprovizionarea cu produse rusești de la invazia Ucrainei s-au orientat către Algeria, în special Italia.

foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro