Sari direct la conținut

​Alo – Opozitia, ziaristi, DNA, SRI, ONG-uri – se ocupa cineva de cele 11% din voturi pe listele suplimentare? E cineva curios sa-i cunoasca pe turistii si studentii din Giurgiu, Olt, Calarasi?

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Au trecut deja doua zile de la incheierea votului din turul 1 si aproape nimeni nu discuta despre cele aproape 11 % din voturi exprimate pe listele suplimentare. Nu banuiesc vreo conspiratie, ci constat ca majoritatea discutiilor publice se duc pe teme parazite (dezbaterile televizate, fura sau nu Iohannis Ardealul) sau pe teme a caror miza e mult mai mica in marele joc electoral (votul din diaspora, de 8 ori mai mic decit votul pe listele suplimentare). Nu am dovezi care sa arate o frauda certa la votul pe suplimentare, doar semne de intrebare: cum s-a ajuns ca 11% dintre votanti sa fie in afara localitatii? Cine sint turistii ori studentii din judetele din sud fruntase – Giurgiu, Olt, Calarasi, Ilfov, Mehedinti, Teleorman?

Repet: e vorba de aproape 11% din totalul voturilor de duminica. Miza disecarii acestui vot pe listele suplimentare e enorma pentru a avea imaginea corecta a supra votului romanilor. Daca o parte insemnata din aceste voturi reprezinta o frauda, atunci rezultatele anuntate pina acum sint viciate de frauda.

HotNews.ro a scris pe parcursul zilei votului, dar si luni dimineata, ca sint mari semne de intrebare legate de aceste voturi. Instrumentele noastre au fost informatiile publice si bunul simt: statisticile de la Biroul Electoral Central din ziua votului, comparatia cu statisticile de la alegerile din 2009. Digi 24 a facut o treaba excelenta, demonstrind cu imagini un caz de turism electoral in Teleorman – cu observatia ca particularitatea acestor alegeri e ca turismul electoral s-a facut cu automobilul, nu cu autocarul sau microbuzul.

HotNews.ro va cere in cursul zilei de la Biroul Electoral Central copii ale listelor suplimentare. E vorba de peste 900.000 de voturi date pe aceste liste, astfel ca incrucisarea numelor va fi o operatiune laborioasa. Nu plecam cu idei preconcepute despre frauda sau despre beneficiarii ei. Spunem doar ca investigarea acestui vot e de maxim interes public.

Dar ce face Opozitia? De ce reprezentantii PDL, PNL, PMP, ai Monicai Macovei nu cer public explicatii despre cele 11% din voturi? Din partea PSD e normal sa nu avem aceasta curiozitate, pentru ca PSD-ului ii convine rezultatul de duminica si nu are nici un interes sa arunce vreo umbra de indoiala asupra procesului electoral.

Societatea civila ce face? Sint o multime de ONG-uri cu capacitate de analiza si sinteza care ar putea fi interesate de acest subiect. O mina de ajutor nu ar strica.

SRI ce face? Pe site-ul institutiei, una dintre principalele atributii este Apărarea valorilor constituţionale: „prezervarea ordinii constituţionale, protejarea valorilor supreme ale statului şi asigurarea exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor consacrate prin Constituţie, toate acestea constituind priorităţi strategice ale instituţiei noastre”. Votul este unul dintre aceste drepturi. A constatat SRI ceva suspect, sau votul pe listele suplimentare a fost perfect corect? Sau nominalizare lui George Maior ca posibil premier de catre candidatul Victor Ponta a anesteziat intreaga institutie?

DNA – altadata extrem de interesat de fraudele de la votul pentru demiterea presedintelui – are ceva de spus despre votul pe listele suplimentare din 2 noiembrie 2014? A primit vreo sesizare de la serviciile de informatii, de la partide? Are vreo informatie care sa permita declansarea unor verificari?

Inchei amintind ca, in afara HotNews.ro, despre subiect au mai scris Kamikaze, Pagina de Politica si Digi 24. Sint convins ca e doar o scapare faptul ca ziaristi si publicatii cu agenda in slujba interesului public au omis acest subiect, drept pentru care le lansez o provocare amicala lui Catalin Tolontan, Moise Guran, Liviu Avram, Sorina Matei, Dan Turturica, Mircea Marian. E posibil ca unii dintre ei sa gaseasca informatii noi sau unghiuri diferite de abordare a subiectului. E totul spre binele democratiei din Romania: nu putem trece atit de usor peste faptul ca 11% din voturi au fost inregistrate in conditii neclare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro