Ambasadorul Frantei despre postul de comisar european: "Romania nu mai trebuie sa primeasca un premiu de consolare"
Intr-un interviu acordat RFI Romania, Henri Paul considera ca postul de comisar pentru multilingvism a fost un „premiu de consolare” pentru Romania si spera ca in viitoarea Comisie Romania sa fie „bine tratata”. Ambasadorul Frantei spune ca este „pozitiv” faptul ca Bucurestiul a anuntat deja ce portofoliu doreste si ca a desemnat un candidat. El mai spune ca relatia dintre Franta si Romania este astazi cea mai buna relatie posibila, asta si pentru ca Traian Basescu si Nicolas Sarkozy se inteleg bine, au stiluri foarte apropiate si vederi asemanatoare in ceea ce priveste viitorul Europei.
RFI: Acum cateva zile, presedintele roman, Traian Basescu, a sustinut un discurs in care a vorbit de mai multe ori despre Franta, care a devenit partenerul cel mai solid al Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Cum se vede de la Paris relatia franco-romana?
H.P.: In primul rand este vorba despre o relatie personala intre Traian Basescu si Nicolas Sarkozy, o relatie care este foarte buna. Cei doi presedinti se inteleg bine, au stiluri foarte apropiate. De asemenea, au vederi foarte asemanatoare in ceea ce priveste viitorul Europei. Dupa cum o spunea si Traian Basescu atunci cand a venit de 14 iulie aici, la ambasada Frantei, relatia dintre Franta si Romania este cea mai buna relatie posibila.
RFI: Vorbiti despre o relatie foarte buna intre cei doi presedinti, dar care sunt domeniile in care Franta si Romania au interese comune?
H.P.: Domeniul cel mai important mi se pare agricultura. Avem interese comune in cadrul reformei Politicii Agricole Comune care va fi discutata in curand. De asemenea, exista interese franceze in Romania pentru agricultura romaneasca. Mai avem si o colaborare bilaterala foarte puternica.
Al doilea domeniu este cel energetic. Dupa cum stiti, Romania a ales sa construiasca viitoarea centrala nucleara cu o tehnologie europeana, de inspiratie franceza. Mai exista si alte subiecte: gazul si petrolul, centralele termice si un model energetic care este foarte apropiat.
In spatele chestiunilor de actualitate exista insa vechea prietenie intre Franta si Romania. Exista limba franceza care ne apropie si care ne ajuta in continuare.
RFI: Vorbeati despre cea mai buna relatie posibila intre Franta si Romania. Care sunt domeniile ce ar putea merge mai bine?
H.P.: Cred ca am putea avea mai multe intreprinderi mici si mijlocii franceze in Romania. Acesta este unul dintre motivele pentru care am reformat dispozitivul prin care ajutam intreprinderile care vor sa se instaleze in Romania. Am creat o agentie independenta, UBI FRANCE, care a inceput sa functioneze. Mai exista apoi si domeniul telecomunicatiilor, si vom lua si aici cateva initiative. Vom organiza in octombrie o manifestare a retelelor de telecomunicatii, Global Forum. Avem intentia, impreuna cu secretarul de stat francez pentru tehnologia numerica sa punem accentul pe tehnologiile viitorului. Trebuie sa ne gandim la ce se va intampla dupa criza. Cred ca Europa va reusi sa iasa din criza cu ajutorul noilor tehnologii. Putem fi prezenti si in domeniul modei, al luxului, al artizanatului si mai sunt si altele. Romania este o tara de viitor, nu una a trecutului si este o tara care va sti sa iasa din criza.
RFI: In Romania a inceput o discutie pe marginea viitorului comisar roman din Comisia Europeana. Exista un portofoliu vizat si un nume. Dacian Ciolos. Stim ca Romania beneficiaza de sprijinul Frantei. Romania este insa o tara care se afla inca sub monitorizarea Comisiei Europene pentru dosarele de coruptie, exista inca fonduri inghetate pentru agricultura. De ce sa obtina ea acest portofoliu?
H.P.: Negocierea pentru orice post important si mai ales pentru unul de comisar european e foarte serioasa, complicata si dificila. Ca sa negociezi bine trebuie sa fii in primul rand de acord cu tine insuti. Cred ca faptul ca in Romania s-a cazut de acord asupra unui nume este un lucru pozitiv. Nu ma pronunt asupra numelui, deoarece nu e de competenta mea. Sunt insa sigur ca autoritatile franceze vor acorda tot sprijinul candidatului desemnat de Romania cu atat mai mult cu cat din fericire exista un consens in Romania in privinta acestui candidat.
In aceasta negociere, Romania trebuie sa fie hotarata si trebuie sa aiba aliati buni. Sprijinul Frantei exista deja, dar trebuie sa mai existe si altele, deoarece este o negociere care se poarta in 27 si trebuie sa iti asiguri o majoritate.
Eu cred ca felul in care Romania a fost tratata la precedentul post de comisar nu este foarte bun. De data aceasta nu mai exista motive ca Romania sa fie prost tratata.
RFI: Credeti deci ca portofoliul multilingvismului nu este bun?
H.P.: Eu cred ca nu era cel mai convenabil. Stiti cum s-a intamplat. Portofoliul multilingvismului nu era prevazut initial. I-a fost dat Romaniei ca un fel de premiu de consolare. De ce sa primeasca Romania un premiu de consolare ? Nu cred ca trebuie exagerat. Romania este o tara europeana precum celelalte si, dupa cum a spus-o presedintele Sarkozy, in Europa nu exista tari mari si mici. As spune chiar ca pentru noi, Romania este o tara mare. O tara mare si o tara aliata. Cred ca exista toate motivele ca Romania sa fie bine tratata.
RFI: Totusi, saptamana trecuta a existat un incident diplomatic intre Romania si Olanda. Ministrul de externe si-a anulat intai vizita in Olanda apoi a mers totusi in aceasta tara. El era suparat pe un document foarte critic la adresa Romaniei elaborat de guvernul olandez in care se vorbea despre incetineala reformelor in justitie. Romania este monitorizata si de Comisia Europeana pentru problemele din justitie. Se vorbeste mult despre coruptia de aici. Nu sunt chestiuni care va deranjeaza?
H.P.: Nu stiu daca sunt barometrul cel mai bine plasat ca sa vorbesc despre coruptie. Totusi, ma uit la ceea ce se intampla. Si ma uit in primul rand la rapoartele Comisiei Europene si la criteriile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a scapa de monitorizare. Rapoartele constata ca exista ameliorari in lupta impotriva coruptiei. Eu am incredere in aceste rapoarte.