Sari direct la conținut

Ambasadorul moldovean in SUA: ‘Moldova este o insula de stabilitate si securitate in aceasta parte a Europei’

Situatia Romaniei si a Moldovei este asemanatoare cu cea a Germaniei si a Austriei: o limba si o istorie comune, dar doua tari cu identitati diferite, a declarat pentru HotNews.ro Ambasadorul Republicii Moldova in SUA, Nicolae Chirtoaca.

In acest context, oficialul de la Chisinau a afirmat ca, la ora actuala, in jur de 97 la suta dintre etnicii moldoveni se declara “moldoveni“, doar trei procente dintre ei sustinand ca sunt romani.

Ambasadorul Chirtoaca a sustinut ca relatiile dintre Romania si Moldova trec printr-o perioada de tensiune din cauza declaratiilor “exotice“ facute anul trecut de presedintele Traian Basescu la adresa Chisinaului, insa s-a declarat convins ca aceasta perioada “artificiala“ va fi depasita.

Declaratia diplomatului de la Chisinau a fost facuta in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri americani desfasurata la New York, in care Chirtoaca a prezentat oportunitatile de investitii in Moldova.

Nicolae Chirtoaca a acuzat Rusia de politica obstructionista impotriva Moldovei, dand exemplul embargoului Moscovei impotriva bauturilor alcoolice moldovenesti, care a provocat reducerea cu patru procente a Produsului Intern Brut al Chisinaului.

Iata cateva dintre declaratiile facute de ambasadorul moldovean in legatura cu Romania, investitiile in Moldova si politica Rusiei fata de Chisinau.

Rep: Cum apreciati relatiile Romaniei cu Republica Moldova la ora actuala ?

Nicolae Chirtoaca: Cred ca iarasi trecem printr-un ciclu de relatii care nu corespund intru totul spiritului de apartenenta la aceeasi cultura, la aceeasi istorie, la aceeasi limba.

Un singur lucru: Moldova a pornit pe calea consolidarii propriei independente statale, Moldova are un anumit mod de a percepe prezentul si viitorul, iar Republica Moldova, in mod inevitabil si in mod constient, este angajata in consolidarea raporturilor bilaterale cu vecinii.

Si are doi mari vecini: Ucraina in est si Romania in vest. Guvernul Republicii Moldova, conducerea actuala, Parlamentul cred ca sunt mai mult decat constiente ca etapa de anumita tensionare in relatiile bilaterale este una provizorie, va trece neaparat.

Cred ca accentul trebuie pus iarasi pe relatiile bilaterale, economice, in domeniul comertului, de consolidare a dimensiunii umane in relatiile bilaterale culturale iar politizarea excesiva a raporturilor noaste cred ca este una dintre cauzele agravarii periodice a relatiilor.

In rest, Moldova paseste pe calea integrarii europene, Romania este deja membru al NATO si al Uniunii Europene. Cred ca, in acest sens, viitorul nostru comun european ne va crea premize pentru a evita astfel de situatii care nici pe departe nu sunt firesti in raporturile bilaterale.

Suntem condamnati sa fim prieteni buni. Avem numeroase lucruri comune cu Romania. Suntem parte a etnicitatii romanesti, dar avem o identitate moldoveana distincta. Ca sa fie mult mai clar, ofer mereu exemplul Germaniei si Austriei : vorbim aceeasi limba, avem multe lucruri comune de-alungul istoriei, dar simtim diferit.

Avem o identitate diferita care e mai mult decat suficienta pentru a avea propriul nostru stat si pentru a ne consolida, a ne intari identitatea in cadrul acestui stat. Problema este ca nu avem nici un fel de probleme! Suntem foarte interesati in a dezvolta relatiile economice cu vecinii nostri, cu Romania care este un nou membru al Uniunii Europene.

Suntem foarte interesati intr-o retea comuna de distribuire a energiei pentru a conecta reteaua Moldovei cu cea a Romaniei pentru a ajunge in Balcani sa vindem energie si gaz.

Dar, din pacate, o serie de declaratii pe care le-as numi “exotice“ ale presedintelui Basescu facute vara trecuta, iredentiste in natura lor, au creat imediat animozitate si reactii negative in tara mea. Cred ca acest lucru este artificial si va trece. Ca o tara mica, noi suntem prinsi intre Romania si Ucraina.

Suntem interesati intr-o relatie de prietenie si pe care putem conta cu cele doua capitale, Kiev si Bucuresti. Avand in vedere criza politica actuala din Ucraina si problemele cu referendumul lui Basescu, Moldova este o insula de stabilitate si securitate in aceasta parte a Europei. Dorim sa extindem acest lucru.

Avem o identitate clara moldoveana. Avem 200 de ani de istorie separata si o multime de oameni considera ca este suficient pentru a avea o tara si a avea relatii bune cu toata lumea. Avem in acest moment aproape 70 la suta din populatie care se considera moldoveni. Pentru mine, identitatea este reprezentarea pe care o am despre mine. Este alegerea mea.

Avem 95-97 la suta din acesti etnici moldoveni care spun : “Noi suntem moldoveni!“ si doar trei la suta dintre ei se considera romani. Aceasta este realitatea! Si aceasta identitate regionala e mai mult decat suficienta pentru a crea un stat cu granitele lui, cu legile lui etc.

Avem ucraineni, rusi, bulgari, gagauzi (minoritatea vorbitoare de limba tatara), deci o multime de alte nationalitati.

Prioritatea este crearea unui stat, a unei natiuni, consolidarea democratiei, economie de piata si dezvoltare sustinuta. Acestea sunt prioritatile iar restul… sa-i lasam pe copiii nostri sa decida cine sunt ei si poate ei isi vor schimba imaginea despre cine sunt. Avem multe alte probleme de care trebuie sa ne ocupam.

Rep: Cum credeti ca Romania, ca proaspat membru al Uniunii Europene, ar putea ajuta Moldova intr-o eventuala integrare ?

Nicolae Chirtoaca: Categoric noi mizam pe sprijinul mai multor tari membre ale Uniunii Europene, in primul rand fostele republici sovietice baltice, care sunt tari independente, membre NATO. O asistenta destul de activa ne este acordata de Republica Ceha, in timp ce Polonia este interesata sa ne acorde ajutor.

Cred ca si in acest context, ajutorul acordat de Romania se inscrie in eforturile conjugate ale mai multor tari din fosta Europa Centrala de extindere a Uniunii Europene si a ariei de securitate si stabilitate promovata de natiunile spatiului Euro-atlantic.

Rep: Ati vorbit in cursul prezentarii dumneavoastra de politica de destabilizare pe care Rusia o desfasoara impotriva Moldovei. As vrea sa comentati la ce v-ati referit.

Nicolae Chirtoaca: Da, m-am referit, in primul rand, la introducerea unilaterala a embargoului care a exclus vinurile, bauturile alcoolice moldovenesti de pe piata Rusiei. As vrea sa va reamintesc ca aproape 60 la suta din vinurile care erau comercializate pe piata ruseasca proveneau din Republica Moldova.

A fost o lovitura dura, care, de fapt, a provocat si o scadere a Produsului Intern Brut de aproape 4 procente comparativ cu rezultatele anului 2006. N-a fost si nu este un secret ca aceste actiuni au fost intreprinse de Federatia Rusa impotriva Republicii Moldova exact cum a fost atacata si Georgia.

Scopul este destabilizarea si promovarea intereselor geopolitice. Rusii promoveaza o politica foarte agresiva, intr-un joc geopolitic de anvergura in care acest spatiu ex-sovietic este doar o moneda de schimb. Noi constientizam acest lucru, incercam sa ne consolidam independenta, relatiile bilaterale in primul rand cu Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana si sa rezistam acestor atacuri.

Rep: Uniunea Europeana sau Rusia ?

Nicolae Chirtoaca: Eu n-as formula astfel intrebarea. Intrebarea nu se pune demult “sau…sau“. Este clar ca revenirea la normalitate este revenirea pe fagasul european de dezvoltare. Rusia nu ofera nici un model atractiv.

Rusia revine la trecut, la un sistem autoritar, promovand o politica agresiva si consolidand de fapt un spatiu euro-asiatic care nici pe departe nu este si n-a fost unul latin, nici unul cu adevarat crestin din punctul de vedere al eticii, al valorilor culturale.

Rusia ramane in calea spre civilizatia moderna. Deci, de ce, la o adica, Republica Moldova ar alege o astfel de cale de dezvoltare?

Rep: Presa europeana vorbea saptamanile trecute de un posibil acord secret intre Rusia si Moldova legat de Transnistria. Cat de adevarate sunt aceste dezvaluiri?

Nicolae Chirtoaca: Au fost doua materiale. Unul in “The Economist“, iar al doilea care a fost publicat de vestitul analist poltic Vladimir Socor, un bun cunoscator al realitatii din Republica Moldova.

Dar eu m-as baza mai mult pe declaratiile reprezentantului Departamentului de Stat, David Kramer, care este si participant activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, declaratii facute dupa discutiile avute cu presedintele Voronin, care a spus ca aceste zvonuri nu sunt intemeiate.

Republica Moldova poarta negocieri cu toti participantii la acest proces cunoscut sub numele de “5+2“, inclusiv cu Federatia Rusa. Moldova si-a asumat angajamente de a informa la timp si in conditii de totala transparenta, in special partenerii occidentali, reprezentantii UE si ai SUA.

Eu cred ca aceste articole au atras atentia asupra necesitatii unor eforturi suplimentare ca acest diferend transnistrean sa fie rezolvat in baza unor principii fundamentale al respectarii neconditionate a integritatii teritoriale, a suveranitatii si independentei Republicii Moldova.

In rest, noi speram foarte mult pe activizarea acestui format “5+2“, pe intoarcerea separatistilor la masa de tratative si pe presiunile exercitate asupra Tiraspolului pentru ca acest regim separatist sa accepte o formula de rezolvare a problemei, de stabilizare a situatiei din estul Moldovei.

Rep: Cand credeti ca se va rezolva problema transnistreana? Vedeti o perioada anume?

Nicolae Chirtoaca: Referitor la prognoze, cand ai atatia factori care genereaza atatea incertitudini, imi aduc aminte de o fraza lansata de actualul ambasador al Federatiei Ruse la Kiev, Victor Cernormardin, cunoscut prin declaratiile sale exotice, care a spus ca “e foarte greu sa faci prognoze, in special cand se refera la viitor”.

Pe aceasta nota un pic trista as vrea sa mentionez ca mult depinde desigur de principalii jucatori: Uniunea Europeana, care in mod normal ar trebui sa fie interesata de stabilizarea situatiei de-a lungul frontierelor, NATO, cu care de asemenea avem o frontiera comuna iar Alianta ar putea contribui prin implicari mai active, iar jucatorul principal ramane Statele Unite ale Americii.

Americanii vor stabilitate, securitate, integrare, deschidere si norme civilizate in relatiile dintre tari precum si stabilizarea situatiei la nivel regional.

Rep: Ati prezentat oportunitatile de afaceri din Moldova oamenilor de afaceri americani. Cat de interesanta credeti ca este Moldova pentru comunitatea de afaceri din Statele Unite ?

Nicolae Chirtoaca: Cred ca Moldova traverseaza acuma o perioada cu totul deosebita. Noi ne-am calificat in noiembrie anul trecut pentru asistenta financiara deplina in cadrul programului Compact al Corporatiei Milenniun Challenge, ceea ce va insemna ca la finele anului, in caz ca strategia va fi adoptata, asistenta financiara anuala va ajunge pana la 200 de milioane de dolari.

Asistenta, as vrea sa subliniez acest lucru, acordata sectorului privat. Nu este vorba despre credite sau ajutor financiar acordat guvernului.

La finele anului trecut, comunitatea donatorilor pentru Republica Moldova a luat decizia de a investi pentru dezvoltarea sectorului privat o suma de un miliard 200 de milioane de dolari. Pentru o piata de 4.200.000 de cetateni moldoveni si cu o economie care este in curs de dezvoltare, se ofera niste posibilitati de dezvoltare cu totul deosebite.

Acesta este mesajul meu in convorbirile si prezentarile facute in fata comunitatiilor oamenilor de afaceri: este momentul cel mai oportun de a veni in Moldova, de a investi, de a recupera din start o parte din investitii datorita acestor granturi, acestor asistente financiare nerambursabile din partea guvernelor occidentale.

Pe de alta parte, si-n Republica Moldova, indiferent de problemele cu care ne confruntam, in special din cauza politicii obstructioniste a Federatiei Ruse in legatura cu Transnistria si care imprima un anume element de instabilitate, cred ca 99 de procente din oamenii de afaceri sunt interesati de o astfel de colaborare si in valorificarea investitiilor straine.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro