Ambasadorul Ucrainei la București: Incidentul din strâmtoarea Kerci este primul act de agresiune al Rusiei sub propriul steag
Participant la dezbaterea “Securing NATO’s Eastern Frontier and its neighbouring regions”, organizată de Asociația „Ține de Noi”, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, s-a arătat îngrijorat de soarta celor 24 de marinari ucrainieni reținuți de Moscova în urma incidentului din strâmtoarea Kerci și acuzați de intrare ilegală în apele teritoriale ale Rusiei.
Diplomatul ucrainean a calificat incidentul din strâmtoarea Kerci drept primul act de agresiune al Rusiei sub propriul steag de la începutul conflictului cu Ucraina.
Ambasadorul a declarat că Ucraina îi consideră pe cei 24 de marinari drept prizonieri de război, în conformitate cu convenția de la Geneva. În opinia sa, rușii testează puterea de reacție a Europei și a lumii civilizate prin provocări de tipul incidentului din strâmtoarea Kerci, iar respectarea legislației internaționale nu mai garantează siguranța niciunui stat.
Constituția Ucrainei urmează să fie amendată astfel încât integrarea în UE și NATO să devină o prioritate pentru statul vecin. Ucraina ar deveni astfel un pericol pentru “modelul rus”, demonstrând că un stat fost sovietic se poate dezvolta și altfel, a declarat diplomatul ucrainean.
Rusia aplică în Kerci dreptul forței și nu al legii în timp ce în NATO deși s-a văzut unitatea în condamnarea acțiunilor rusești, nu s-a văzut unitatea în stabilirea următorilor pași, a continuat ambasadorul.
Ucraina dorește din partea NATO măsuri de echilibrare a forței în zona Mării Negre și monitorizare permanentă în Marea Neagră și Azov. Se mai solicită clarificarea statutului de ape internaționale pentru Marea Azov și în consecință permiterea navigației.
Kievul se așteaptă că Rusia să blocheze complet accesul în Marea Azov pentru a destabiliza sudul Ucrainei și zona Mariupol întrucât prin acest port sunt exportate 70% din produsele agricole și metalurgice ale Ucrainei.
Dezbaterea a fost moderată de Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, și Răzvan Orășanu, președinte al Asociației „Ține de Noi” și organizator al evenimentului.