Sari direct la conținut

Amenda dată organizatorului unui marș secuiesc și miting pentru autonomie, anul trecut la Târgu Mureş, anulată de instanţă pe motiv că Jandarmeria şi-ar fi depăşit atribuţiile

HotNews.ro
Manifestari de Ziua Libertatii Secuilor, la Targu Mures, Foto: Agerpres
Manifestari de Ziua Libertatii Secuilor, la Targu Mures, Foto: Agerpres

Judecătoria Târgu Mureş a anulat, prin sentinţă rămasă definitivă, amenda de 1.000 de lei acordată de Gruparea Mobilă de Jandarmi „Regele Ferdinand” Târgu Mureş organizatorului Marşului Secuilor şi mitingului pentru autonomie, Izsak Balazs, după manifestarea de anul trecut, arătând că Jandarmeria şi-ar fi depăşit atribuţiile, informează Agerpres.

„Jandarmeria a susţinut că are „atribuţii legale prevăzute de toate actele normative care au stat la baza clasificării manifestării de protest ca făcând parte din categoria celor interzise şi că nu se poate aduce în discuţie faptul că Jandarmeria interzice desfăşurarea unei adunări publice care, conform legislaţiei în vigoare, face parte din categoria celor interzise, Jandarmeria procedând la asigurarea respectării legilor în vigoare, respectiv la luarea măsurilor ce se impun când constată că acestea a fost încălcată” şi că „avizul comisiei de avizare nu poate excede cadrului normativ unde se stipulează în mod clar tipurile de adunări publice care sunt interzise”. Afirmaţia este periculoasă şi tinde să conducă la ideea că Jandarmeria Română beneficiază de dreptul de a se substitui tuturor celorlalte organe ale statului, în măsura în care apreciază că acestea din urmă au emis acte administrative contrare legii, chiar în lipsa unor hotărâri judecătoreşti care să constate caracterul ilegal al acestora”, se arată în motivarea sentinţei civile numărul 3803/2003, pronunţată în şedinţa publică din data de 28 decembrie 2023, rămasă definitivă de curând.

Instanţa a constatat că adunarea publică a fost declarată, a fost înregistrată şi nu a fost interzisă, iar din acest punct de vedere, art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr.60/1991, care a servit drept temei pentru sancţionarea petentului, în cazul de faţă Izsak Balazs, nu este incident în cauză.

Instanţa a reţinut că primarului UAT îi revine sarcina de a autoriza sau de a interzice o adunare publică, cu luarea în considerare a poziţiei Comisiei de avizare, din care face parte şi un reprezentant al Jandarmeriei şi, atât timp cât acesta nu a interzis-o, manifestarea a dobândit un caracter legal.

„În cauză, din momentul în care primarul UAT Târgu Mureş a emis adresa nr. 16751/07 martie 2023, în care se poate presupune în mod legitim că s-a luat în considerare şi opinia reprezentantului Jandarmeriei, evenimentul organizat a dobândit caracter legal şi nu mai poate fi cenzurat prin simpla manifestare de voinţă exprimată ulterior de ofiţeri din cadrul intimatei (…) Pe de altă parte, studiind Legea nr. 60/1991, instanţa nu a regăsit vreun text legal care să confere Jandarmeriei alte atribuţii în privinţa organizării adunărilor publice decât cele prevăzute la capitolul IV şi care vizează asigurarea ordinii în timpul desfăşurării adunării. Aşadar, sfera atribuţiilor intimatei nu vizează avizarea, aprobarea sau interzicerea adunărilor publice, ci doar menţinerea ordinii pe timpul desfăşurării lor”, a arătat instanţa de judecată.

Potrivit motivării instanţei, la data de 16 martie 2023, agentul constatator din cadrul unităţii intimate a întocmit procesul-verbal de constatare a contravenţiei, prin care Izsak Balazs a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 1.000 lei, „în baza art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr.60/ 1991, întrucât la data de 10 martie 2023, ora 18.30, în Târgu Mureş a organizat şi participat la manifestarea de protest numită „marş şi miting pentru autonomie şi regionalizare şi protest împotriva tuturor formelor de asimilare naţională”, în faţa clădirii Prefecturii Mureş, manifestare interzisă potrivit actelor normative în vigoare (art. 9 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 60/ 1991), pentru că au fost propagate idei care susţin regionalizarea şi autonomia Ţinutului Secuiesc pe criterii etnice (şovinism), idei care aduc atingere integrităţii teritoriale şi suveranităţii naţionale (acţiuni contra siguranţei naţionale) aşa cum sunt definite potrivit Legii nr.51/1991”.

La manifestația de anul trecut, a fost adoptată o petiţie ce solicita Guvernului „să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc”

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul CNS, s-a arătat că, în data de 16 martie 2023, Jandarmeria a emis un proces verbal pe numele lui Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care i-a fost trimis prin poştă, prin care i-a fost aplicată o amendă în valoare de 1.000 de lei.

CNS a susţinut că, în 10 martie 2023, de Ziua Libertăţii Secuilor, la manifestaţia de la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500-2.000 de persoane şi că documentul furnizat de Jandarmerie ar fi precizat că evenimentul ar fi fost „interzis”, deşi Primăria Târgu Mureş nu a emis o decizie de interzicere.

În data de 10 martie 2023, participanţii la manifestările dedicate Zilei Libertăţii Secuilor, organizate la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, au adoptat o petiţie adresată autorităţilor statului, prin care solicitau Guvernului „să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc”.

Petiţia a fost depusă la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş după ce participanţii au pornit într-un marş la care au participat câteva sute de persoane, după estimările autorităţilor.

Duminică, de la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş se desfăşoară o adunare comemorativă de Ziua Libertăţii Secuilor, urmată de un marş de protest până în centrul oraşului, la Instituţia Prefectului Mureş, unde va fi depusă o nouă petiţie în favoarea autonomiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro