Sari direct la conținut

Americanii votează pentru președinția lui Biden sau pentru ambiția lui Trump

HotNews.ro
Trump versus Biden, Foto: Profimedia Images
Trump versus Biden, Foto: Profimedia Images

Milioane de americani votau marți într-o atmosferă de neîncredere, într-un scrutin crucial pentru președinția lui Joe Biden și pentru ambițiile rivalului Donald Trump de a recuceri Casa Albă în 2024, potrivit AFP.

„Avem nevoie de toată lumea pe punte pentru a-i alege pe democrați”, a scris pe Twitter Joe Biden. Citând mai multe probleme, cum ar fi dreptul la avort, el a insistat: „Aceste alegeri sunt prea importante pentru a sta pe tușă”.

Afectat de o inflație record, președintele în vârstă de 79 de ani riscă să piardă controlul Congresului în aceste alegeri de mijloc de mandat, în mod tradițional nefavorabile, și să-și vadă acțiunea paralizată pentru următorii doi ani.

Predecesorul său, Donald Trump, care a susținut cu tărie un număr mare de candidați republicani, se bazează pe succesul acestora pentru a-i oferi cel mai bun start posibil în cursa prezidențială.

În cadrul ultimei sale întâlniri, el a promis că va face „un anunț foarte important” pe 15 noiembrie. „Va fi o zi foarte interesantă pentru mulți oameni”, a promis el marți, la ieșirea dintr-o secție de votare din Florida.

Între timp, „cred că vom avea o noapte foarte bună”, a adăugat încrezător miliardarul în vârstă de 76 de ani.

Noi probleme cu aparatele de vot

La scurt timp după aceea, însă, el a reluat acuzele privind fraudele electorale. Constatând că mașinile de vot au funcționat defectuos într-un district foarte populat din Arizona, el a postat pe platforma sa Truth Social: „Iar începem? Oamenii nu o vor accepta”.

Oficialii locali au recunoscut problema, dar i-au asigurat pe alegători că au și alte opțiuni pentru a vota la aceste alegeri, care vizează întreaga Cameră a Reprezentanților, o treime din Senat, numeroase funcții alese la nivel local și o serie de referendumuri.

În ciuda asigurărilor lor, aceste piedici au sporit îngrijorările.

„Sper că toată lumea va fi civilizată” și va accepta verdictul urnelor, a declarat Enrique Ayala, un pensionar în vârstă de 64 de ani, intervievat de AFP la McAllen, în Texas.

În timpul campaniei, „a existat multă tensiune și dezinformare”, a declarat Robin Ghirdar, un medic în vârstă de 61 de ani care a venit să voteze democrat într-un birou din Pittsburgh, Pennsylvania, deplângând „căutarea adevărului și a compromisului a dispărut în această bătălie”.

De fapt, fiecare tabără a dramatizat mizele alegerilor: democrații s-au prezentat ca apărători ai democrației și ai dreptului la avort împotriva republicanilor considerați „extremiști”; conservatorii au apărat ordinea împotriva unei așa-numite stângi „laxe și radicale” în materie de securitate și imigrație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro