Sari direct la conținut

Amiralul Pierre de Gaulle, fiul fostului general și președinte francez Charles de Gaulle, a murit la vârsta de 102 ani

HotNews.ro
Pierre de Gaulle alaturi de tatal sau in 1962, cand acesta era presedinte al Frantei, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Pierre de Gaulle alaturi de tatal sau in 1962, cand acesta era presedinte al Frantei, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Amiralul Philippe de Gaulle, fiul cel mare al generalului de Gaulle, a murit la vârsta de 102 ani, la Paris, anunță miercuri agenția AFP, citată de News.ro.

„A murit în noaptea de marţi spre miercuri la Institution Nationale des Invalides, unde era rezident de doi ani”, a declarat fiul său Yves de Gaulle pentru AFP.

„Salutăm memoria unui tată formidabil şi a unui mare francez, al cărui simţ al datoriei a fost egalat doar de eleganţa şi modestia sa. Viziune, onoare şi simplitate, iată ce înseamnă gaullismul”, a transmis pe „X”, fosta platformă Twitter, Pierre de Gaulle, un alt fiu al amiralului.

Pierre, al patrulea fiu al amiralului, a atras atenția opiniei publice din Franța în ultimii ani datorită numeroaselor sale opinii pro-ruse.

Fiul lui Charles de Gaulle a luptat în al Doilea Război Mondial

Născut la 28 decembrie 1921 la Paris, Philippe de Gaulle, fost elev al Şcolii Navale, s-a alăturat Forţelor Navale Franceze Libere în 1940. În calitate de sublocotenent, a participat la campaniile din Atlanticul de Nord până în 1944, apoi la campania din Franţa (1944-45), făcând parte din divizia Leclerc.

Locotenent în 1948, căpitan de corvetă în 1956, amiral în 1980, el şi-a încheiat cariera militară doi ani mai târziu. Cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului de Gaulle a devenit apoi senator de Paris între 1986 şi 2004, mai întâi pentru RPR (Rassemblement pour la République), apoi pentru UMP (Union pour un mouvement populaire), două formațiuni politice cu tradiție gaullistă.

Philippe s-a dedicat păstrării memoriei tatălui său, publicând mai multe lucrări despre general, printre care best-seller-ul „De Gaulle, mon père”.

Pentru „fiul ameţit”, după cum s-a autocaracterizat, scopul era de a-şi umaniza ilustrul tată, o icoană în timpul vieţii sale, lider al Franţei Libere şi fost preşedinte al Republicii, care a murit în 1970.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro