Sari direct la conținut

Analiștii bancari spulberă visul lui Isărescu: Vom trece la euro abia peste 11 ani. A fost și o opinie că nu vom trece niciodată la moneda unică

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Mugur Isărescu. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Mugur Isărescu. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Analiștii financiar-bancari din România se așteaptă ca țara noastră să adere la zona euro în 2035, adică peste 11 ani, potrivit rezultatelor unui sondaj al CFA România. Valorile anticipate s-au situat într-un interval cuprins între 5 ani și 20 de ani, iar în cadrul sondajului unul dintre analiști a fost de părere că România nu va adera niciodată la zona euro (opinie care nu a intrat în calculul mediei).

Reamintim că, la audierile candidaților pentru CA al BNR din iulie 2019, Guvernatorul Isărescu spunea că în timpul acestui mandat România va trece la euro. E drept, decizia de a adopta euro este una politică, nu ține doar de BNR.

„Vă încredințăm că în perioada în care vom îndeplini mandatul pe care Parlamentul României ni-l va încredința, vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a României, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar și de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, cu acordul tuturor partidelor politice și cu participarea sindicatelor: programul de trecere a României la zona euro””, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul audierii în Parlament a candidaților înscriși pentru funcțiile din Consiliul de administrație și cel de guvernator al BNR.

„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex și cu multe capcane. Aici tentația este să ne grăbim și trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergență dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poți intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit și că participarea la zona euro te va ajuta este greșită. Intrarea în zona euro nepregătiți poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergență este necesar”, afirma atunci guvernatorul BNR.

Toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei, au obligația de a adopta euro ca monedă oficială și de a adera la zona euro. În acest sens, statele membre trebuie să îndeplinească așa numitele „criterii de convergență”.

Ce spune economistul-șef al BNR despre trecerea la euro

Într-o discuție cu HotNews.ro, Valentin Lazea spunea că acum degeaba am vrea să discutăm despre adopția euro pentru că până în 2027 nu vom ajunge cu criteriul de deficit bugetar la nivelul de 3% din PIB, cât cere Tratatul de la Maastricht.

Valentin Lazea: Acum 8 ani stăteam foarte bine, în sensul că îndeplineam toate criteriile de la Maastricht? Sigur, veneam după o perioadă de ajustări fiscale, salariale, după o liberalizare a pieței muncii făcută tot la îndemnul FMI.

În anii 2010-2012 economia funcționa, era echilibrată, dar publicul era nemulțumit. De ce? Pentru că nu putea să trăiască pe datorie, nu putea să trăiască pe deficit….

Și atunci a venit această solicitare din partea publicului, pe care politicienii au acomodat-o imediat, de a da drumul la baierele pungii de a crește deficitele, astfel încât acum degeaba am vrea noi să discutăm, pentru că până în 2027 noi nu vom ajunge cu criteriul de deficit bugetar la nivelul de 3% din PIB, cât cere Tratatul de la Maastricht. Dacă s-ar fi vrut, atunci s-ar fi putut!

Noi avem o derogare care ne permite să întârziem trecerea la euro. Dar la un moment dat va trebui să adoptăm moneda unică

Nu, nu-ți spune nimeni pușca la tâmplă. Suedia, de pildă, e mai demult decât noi în Uniunea Europeană, tot cu derogare. Și n-au intrat în eurozonă. Sunt țări care pot, care ar putea să intre, cum e Suedia, cum e Cehia, dar care nu vor…

La cehi e totuși altă situație

Poate nu e apropierea cea mai bună, dar suedezii în orice caz sau danezii sunt situații comparabile. (N.red: Conform prevederilor Tratatului de la Maastricht, ţările care aderă la Uniunea Europeană trebuie să adopte moneda unică odată cu îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă. Excepţia de la această regulă o reprezintă Danemarca şi Regatul Unit, care au negociat o „clauză de neparticipare” (engl. opt out) care le permite să rămână în afara zonei euro. Între timp, Brexitul a „rezolvat” problema în privința UK.

Dvs. aveți speranța că vreodată vom intra în Zona Euro?

Zona euro este despre respectarea regulilor. Corect? Câți din România, vă întreb retoric, sunt dispuși să respecte regulile? Și cu asta v-am răspuns la întrebare.

Păi nici grecii n-au fost dispuși…

E bine, e perfect că ați adus acest exemplu. Grecii au fost exact ca românii, oameni care nu respectă regulile, oameni care trăiesc pe datorie șamd. Asta până când s-au uitat în prăpastie și au văzut fundul prăpastiei!

Da, au încercat toate trucurile posibile ca să aibă moneda euro: și dezechilibre, adică laxitate bugetară…Până când li s-a spus de către Uniunea Europeană: aveți de ales sau rămâneți în zona euro, și strângeți cureaua (iar noi, UE vă ajutăm în acest process), sau ieșiți din zona euro și trăiți cum vreți voi, dar fără niciun fel de ajutor. Și atunci grecul de rând, cel care nu vrea să respecte reguli ș.a.m.d. s-a uitat în prăpastie, și a zis că parcă tot ar fi mai bine să mă ajute UE.

INTERVIURILE HotNews.ro