Analiza Stratfor: Cele trei optiuni ale Romaniei
In urma rezultatului referendumului, Guvernul roman se afla intr-o situatie dificila, avand in vedere relatia dintre presedintele Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Pentru deblocarea situatiei Guvernul are trei optiuni: demisia lui Tariceanu, alegeri anticipate sau continuarea blocajului pana la alegerile din 2008, se arata intr-o analizat Stratfor, preluata de NewsIn.
In acest moment, Guvernul se afla sub presiune din toate partile, inclusiv din partea Uniunii Europene.
Social-democratii, care, potrivit Stratfor, au o proasta reputatie in Romania, au puterea de a decide in ce directie o va lua tara, la fel si Uniunea Europeana care dispune de propriul sau instrument de presiune.
Astfel, Uniunea Europeana, care favorizeaza solutia anticipatelor, priveste atent la haosul din tara in timp ce lucreaza la raportul privind progresele Romaniei la sase luni de la aderare si poate decide sa penalizeze noul stat membru.
In schimb, nici PNL, partidul al carui presedinte este Calin Popescu Tariceanu, si nici PD care il sprijina pe Basescu nu sunt in masura sa ia o decizie in aceasta privinta.
Prima dintre cele trei optiuni de deblocare a situatiei politice este demisia primului ministru, insa Tariceanu a anuntat ca nu va demisiona. Insa, cum presiunea creste din partea propriului partid si a celor rivale, situatia s-ar putea schimba.
Negocierea unui nou prim-ministru va fi insa destul de grea, avand in vedere ca nu numai alianta dintre PNL si partidul de opozitie PSD trebuie sa ajunga la un acord, dar candidatul trebuie sa fie aprobat si de presedinte.
A obtine aprobarea pentru un candidat de compromis ales de cele doua partide – carora presedintele li se opune cel mai mult – se va dovedi cel putin dificila, potrivit Stratfor.
Alegerile anticipate sunt dorite atat de majoritatea populatiei, dar si de presedinte si Uniunea Europeana. Insa Tariceanu si partidul pe care il conduce se vor opune, avand in vedere ca, cel mai probabil, vor fi exclusi de la guvernare daca au loc noi alegeri.
A treia optiune, continuarea blocajului dintre presedinte si premier pana la alegerile legislative din 2008, va prelungi luptele interne si scandalurile care au afectat guvernul in ultimii ani.
Aceasta lupta interna a impiedicat Romania sa rezolve unele probleme pe care a promis ca le va elimina atunci cand s-a alaturat Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007, iar Bruxelles-ul este din ce in ce mai nerbadator ca Romania sa-si revina.
Potrivit analizei Stratfor, nici Basescu si nici Tariceanu, cu exceptia cazului in care va demisiona, nu pot impune o decizie, ci PSD. Acest partid poate fie sa continue sa-l sprijine pe Tariceanu, pierzand putinul sprijin pe care il mai are, fie isi poate retrage sprijinul pentru premier si sa isi asume riscul unor noi alegeri, caz in care probabil va pierde multe locuri in Parlament.
De asemenea, PSD ar putea avea o pozitie ezitanta pentru o vreme, sperand ca Basescu isi va mai pierde din sprijinul obtinut dupa refrendumul din 19 mai.
Romania se confrunta cu o criza si in conditiile in care Uniunea Europeana pregateste raportul de evaluare a progreselor tarii la sase luni de la aderare. Potrivit Stratfor, Uniunea este foarte nemultumita de lipsa de progrese ale Romaniei in ceea ce priveste eliminarea coruptiei si atingerea stabilitatii politice si a dezvoltarii economice.
In cursul luptelor guvernamentale haotice, principalul reformator al Romaniei si negociator cu UE, Monica Macovei, a fost demisa din functia de ministru al justitiei.
Aceasta masura a determinat Uniunea Europeana sa ia masuri impotriva noii sale membre, iar institutia delibereaza in prezent, potrivit Stratfor, daca sa suspende sau nu fondurile alocate Romaniei – unul dintre cele mai mari avantaje ale aderarii la UE.